Maribor – šarmantan gradić sa super hranom, vinom i okolicom

Drugi po redu najveći grad u Sloveniji, divan Maribor leži na obali rijeke Drave, na mjestu gdje se sastaju planinski masiv Pohorje, Dravsko polje, planina Kozjak te Slovenske gorice.

Iako ga nastanjuje nešto više od 113 tisuća stanovnika – svojim povijesnim znamenitostima, prirodnim ljepotama, mnogobrojnim kulturnim, umjetničkim i sportskim sadržajima – srdačno poziva da ga se u potpunosti istraži. O mnoštvu njegovih kvaliteta ponajbolje svjedoči činjenica kako je 2012. godine ponio titulu Europske prijestolnice kulture.

Dravska_vila_Boat_Gregor_Mursec

Ako se i sami odlučite posjetiti ovaj pomalo skriveni štajerski dragulj, znajte kako je od Zagreba udaljen svega sat vremena ugodne vožnje automobilom što ga čini idealnom vikend destinacijom ili pak odličnom prilikom za jednodnevni izlet.

Važni trgovi koji obilježavaju središte grada

grad-maribor-1Razgledavanje Maribora možete započeti laganom šetnjom njegovim užim centrom, odnosno starim dijelom grada kojeg krase prostrani trgovi.

Jedan od onih važnijih svakako je Grajski trg na kojem se uzdiže prekrasan renesansni mariborski dvorac koji je u povijesnim vremenima bio glavno mjesto okupljanja gradskog plemstva, a danas ima ulogu muzeja. Ispred njega smjestio se i barokni spomenik u čast Sv. Florijanu – zaštitniku od požara koji su nekada pustošili ovim krajem.

Miljenik domaćeg stanovništva, ali i velikog broja turista poznati je Slomškov trg na kojem je sagrađena katedrala Sv. Ivana Krstitelja koja datira iz 12. stoljeća te spomenik prvom slovenskom blaženiku Antonu Martinu Slomšeku, po kojem je trg i nazvan. Posebnu pozornost trga plijeni obližnji park s fontanom i kipom „Korleka“ te zgrada mariborskog kazališta.

Kuzno_znamenje_Plague_Column_Marko_Petrej

Ništa manje zanimljiv nije ni trg Svobode u kojem se smjestio spomenik u čast oslobođenja grada od nacističke vlasti koja je na vrhuncu svoje vladavine planirala u nekadašnji Marburg am Drau i širu okolicu naseliti njemačko stanovništvo, što se u konačnici naravno, nije dogodilo.
Neizostavno je spomenuti i Glavni gradski trg gdje možete razgledati gradsku vijećnicu ili spomenik u spomen stradalim žrtvama kuge koja je svojevremeno poharala grad i njegovo stanovništvo.

grad-maribor

Brojni sadržaji najstarijeg dijela Maribora

Nakon što predahnete, predlažemo da krenete prema obali rijeke Drave i predjela Lent koje je ujedno najstariji dio grada i ponajbolje oslikava njegovu bogatu kulturnu ostavštinu. Osim što je služio kao važna trgovinska luka, u 16. stoljeću upravo se ovdje izgradio masivan obrambeni bedem kako bi stanovništvo zaštitio od navale Turaka.

Ostatke nekadašnjih zidina moguće je vidjeti prilikom šetnje kroz Usnjarsku ulicu, jednu od najstarijih mariborskih ulica koja prolazi pokraj Vodenog tornja pa sve do Židovske četvrti u kojoj se smjestila Sinagoga gdje se nerijetko organiziraju izložbe i razni koncerti u spomen židovskog kulturnog nasljeđa koje u Mariboru datira još od 13. stoljeća.

grad-maribor-2

Iznad svega, Lent je poznat po proizvodnji najstarijeg vina na svijetu, s tradicijom starom preko 400 godina. Sve o toj najstarijoj lozi, obližnjim vinarijama i vrstama vina možete saznati posjetite li Staru trtu, zgradu koja je pretvorena u muzej, kušaonicu i trgovinu.

Također, potragu za vinom možete produbiti posjetom vinariji Vinag, s jednim od najvećih vinskih podruma na području Europe, dugim više od 2 kilometra, smještenim ispod površine najužeg gradskog centra. U čast ove božanske kapljice svake se godine organizira nekoliko veselih slavlja i ceremonija.

Festival_Stare_trte_Old_Vine_Festiva_Domen_Groegl_8

Tako je vrlo posjećen Festival stare loze koji okuplja najveće ljubitelje gastronomije, vina i kulture. Veoma je poznato i narodno veselje Martinje koje se obilježava na blagdan Sv. Martina, 11. studenoga.

Valja spomenuti i međunarodni ljetni Lent Festival, koji okuplja pjevače, plesače i umjetnike mnogih drugih vještina, kao i posjetitelje iz cijeloga svijeta te se tako u nekoliko dana pretvara u šareni masovni gradski cirkus koji godi baš svim osjetilima.

Dvorec_Betnava_Mansion_Betnava_Marko_Petrej

Usput, pri posjeti Mariboru, nemojte zaboraviti prošetati uzduž rijeke Drave i razgledati njezine mostove koji oslikavaju nekadašnje bogatstvo i moć ovoga grada.
Tako se na rijeci nalazi Stari most izgrađen na početku 20. stoljeća te je tada glasio kao jedan od ljepših mostova Austro-ugarskog carstva. On je za vrijeme II. Svjetskog rata oštećen te zatim naknadno restauriran 1998. godine. Zanimljiv je i Titov most, izgrađen u vrijeme kada je Slovenija pripadala Jugoslaviji.

grad-maribor-3

Malecnik_Maribor_Pohorje_Domen_Groegl

Najljepši pogled s vrha Piramide

Sjeverno od centra, polusatnim hodom penje se do Piramide, odnosno takozvanog brda-parka koji je omiljena baza mnogih rekreativaca bilo da je riječ o laganim šetnjama, trčanju, vožnji biciklom ili jednostavnom potrebom za čistom relaksacijom.

Osim što se s njega pruža savršen pogled na grad, ovdje se nalaze i ostaci mariborskog dvorca koji nalikuju piramidi, otkuda je potekla i sama ideja za naziv parka. Na putu prema njemu, gotovo je neizbježno posjetiti i Mestni park koji također nudi lijepe šetnice i na čijem se području nalazi kompleks akvarija i terarija s egzotičnim ribama i reptilima.

Pohorje biciklizam slovenija maribor

Cjelogodišnje uživanje na Pohorju

Na nadmorskoj visini od 1347 metara, smjestilo se Mariborsko Pohorje, jedno od najvećih i najpopularnijih skijaških destinacija s preko 60 kilometara uređenih staza namijenjenih prvenstveno početnicima i srednje iskusnim skijašima. Pohorje je domaćin prestižne Zlatne lisice – svjetskog skijaškog kupa koje se odvija u siječnju.

U toplijim mjesecima netaknuta priroda planine dolazi do potpunog izražaja pa ju tada rado posjećuju planinari, obožavatelji paraglajdinga i ostali ovisnici o adrenalinu. Pogledi s vrha Pohorja oduzimaju dah, a na njega je moguće doći laganom vožnjom gradskim autobusom broj 6 koji svakodnevno vozi u terminima od 4:50 do 22:30.

grad-maribor-4

Ukusna i pristupačna gastronomska ponuda

U centru grada nudi se pregršt kafića i restorana u kojima je moguće kušati najbolje iz čitave regije pa tako u potrazi za kvalitetnim, a povoljnim ribljim obrokom možete svratiti do restorana Novi Svet Pri Stolnici, a ako želite kušati pizzu, preporučujemo da zavirite u restoran Pizzeria and Spaghetteria La Cantina. Vrhunski spravljen roštilj očekuje vas u dobro poznatoj Baščaršiji te restoranu Gril Ranca, a slasne burgere, kotlete i odreske kušajte u restoranu Jack & Joe.

Hisa-Stare-trte_dogodek_Maribor_Pohorje_Slovenia_Slovenija_Jernej-Borovinsek (19)

Ako pak nemate ništa posebno na umu, ali ipak želite fino prezalogajiti, preostaje vam da izvidite restoran minimalističkog štiha Rožmarin, šarmantnu i opuštenu Gostilnu Maribor, industrijski uređen Fudo ili pak restoran Isabella s daškom rustike kojeg obožavaju mladi.

Hisa-Stare-trte_vinoteka_degustacija_Maribor_Pohorje_Slovenia_Slovenija_jernej-Borovinsek (2)

Topli napitak, kavu ili koktel možete popiti gotovo na svakom koraku, ali naš je favorit simpatičan lounge bar Nana. Također, posve smo sigurni kako pravi sladokusci neće moći odoljeti čarobnim okusima slastičarne Pohorska Kavarna Cake Shop.

Kvalitetan smještaj za svačiji džep

Jasno je kako Maribor nije veliki turistički grad, ali se u njemu može pronaći smještaj za svakoga. Ako želite odsjesti manje-više nadomak centra, dobar izbor je hotel Maribor, hotel Bajt koji se nalazi u podnožju Pohorja ili hotel Villa Emei koji je od centra Maribora udaljen 4,5 kilometra.

Obiteljsku atmosferu možete doživjeti u hotelu Tabor, hotelu Garni Terano ili hotelu Bau Maribor s prekrasnim pogledom na planinu Pohorje.

Ništa zanimljivija opcija nisu hosteli, od kojih se ističu Mini Hostel, 4 Rooms i hostel Pekarna u neposrednoj blizini rijeke Drave.

pohorje

Naravno, za sve one koji žele više privatnosti, postoji opcija iznajmljivanja povoljnog smještaja preko Airbnba, a usputnim pustolovima neće smetati simpatična opcija couchsurfinga.

Facebook Like Button