Luka Jezeršek chef koji je stvorio pravo malo gastronomsko carstvo

Početak u garaži završio je za obitelj Jezeršek, uz iznimno ambicioznog Luku Jezeršeka, u posao izvrsnosti u koji je uključena cijela obitelj. Vrhunski kulinarski chef Luka Jezeršek obožava svoje goste i smatra to ključem uspjeha u ovom poslu, a njegov restoran iznad jezera Bled, Bledski dvorac, danas je jedno od najpoželjnijih mjesta za sve koji vole savršen zalogaj.

No njegovim idejama koje je uspješno realizirao nema kraja, a o svom razgranatom poslu u svijetu gastronomije ispričao nam je u intervjuu koji može biti vrlo inspirativan za sve koji požele ući u čaroban svijet namirnica i stvaranja u svijetu kulinarstva.

gourmet-cup

W: Koliko dugo vremena treba proći da apsolutni početnik postane vrhunski kuhar ili je to pitanje posebnog talenta?
Ovo je zapravo pitanje nekoliko različitih čimbenika. U mojem slučaju, stvari su se razvijale vrlo postupno i prirodno. Da bi postao vrhunski kuhar, prije svega moraš razumjeti svoje goste. Sâm sam ih upoznavao praktično cijelog svog života. Kada su otac i majka počeli u garaži naše obiteljske kuće, moja tri brata i ja smo nehotice učili, a potom i stupili u ugostiteljsko zanimanje. Danas ga promatramo kao posao koji moramo zajedno oblikovati, njegovati, te dodatno razvijati.

dvor-jezersek

W: Kako ste započeli sa svojim radom i pretvorili ga u pravo malo carstvo poznato diljem Slovenije?
Sve je počelo prije 37 godina kada su majka i otac krenuli s ovim zanatom. Odmah nakon osamostaljenja Slovenije, kao prvi kod nas počeli smo se baviti uslugom cateringa i to je i dalje naš glavni posao. Svake godine napravimo cca. 2.500 događaja doma i u inozemstvu. U međuvremenu smo reorganizirali Hišu kulinarike (Kuću kulinarstva), koja je od sada namijenjena isključivo cateringu (pripremi, pohrani inventara, logistici…).

obitelj-jezersek

Prije 11 godina smo kupili danas već 250 godina staru farmu u blizini zračne luke u Ljubljani i tamo uredili mali hotel, restoran i dvorane za poslovne sastanke i privatne zabave. Na Dvoru Jezeršek odvija se i Akademija Jezeršek, u kojoj izvodimo kuharske tečajeve i radionice. Osim toga, već četvrtu godinu vodimo restoran na Blejskom gradu (Bledskom dvorcu), koji je druga najposjećenija turistička točka u Sloveniji, dvorsku kavanu i pčelinjak – trgovinu s proizvodima od meda i suvenirima. Naravno, imamo viziju i želju za daljnjim razvojem, ali vrlo sistemskim i postupnim.

luka-jezersek-1

W: Da li je prednost to što je gotovo cijela obitelj uključena u posao?
Definitivno. Čini mi se jako važno to da su nam roditelji predstavili ugostiteljsku profesiju kao nešto lijepo, pa smo i zbog toga sva četiri brata dio obiteljskog posla. Iako su otac i majka predali uzde sljedećoj generaciji, još uvijek su aktivni. Čini mi se vrlo važno da sva četiri brata/vlasnika imamo jasne zadatke, koje su obaveze pojedinaca u tvrtki i, naravno, dobri suradnici koji su dio naše obitelji.

gourmet-cup-1

W: Recite nam nešto više o svom restoranu, kojoj publici je namijenjen meni koji Vi radite?
Što se tiče cateringa, u većini slučajeva se radi o B2B uslugama, tj. više od 2.500 događaja na vrlo visokoj razini, za brojne domaće i strane klijente, kao i catering za krajnje kupce. Istina je da je catering vrlo zahtjevan, ali i vrlo zanimljiv posao.

U Dvoru Jezeršek, koji je udaljen cca. 2 km od zračne luke Ljubljana, nudimo sezonsku lokalnu i tradicionalnu slovensku kuhinju.

blejski-grad

Dok je restoran Blejski grad puno više turistički, u koji dolaze gosti iz cijelog svijeta, gdje je također naglasak na domaća jela. Naravno, kulinarskom užitku dodajemo još i vrhunska vina i pića koja se izvrsno slažu s jelima.

W: Kako ste došli na izvanrednu ideju oko realizacije Gourmet Cupa u Ljubljani?
Uvijek imamo puno ideja jer je naš moto: Kreativna kulinarska rješenja. Osnovna ideja je druženje i zabava na snijegu. Ove smo godine događaju Gourment Cup Ljubljana, osim kulinarskog druženja na Krvavcu, dodali i profesionalno-edukativni dio, te nezaboravan experience dinner s Anom Roš i Philipom Rachingerom, za što su se karte odmah i rasprodale.

Naš cilj je da Gourmet Cup Ljubljana postane središnji događaj ne samo u Sloveniji, nego i u cijeloj regiji. Pred nama je još puno pitanja i izazova kako smjestiti kulinarstvo na prikladno mjesto u turističkoj ponudi.

Siječanj je razdoblje izvan sezone i vrijeme za analizu prošlog rada te viziju budućeg rada. I upravo tome je bio posvećen profesionalno-edukativni dio Gourmet Cup Ljubljana. Dovesti stručnjake i chefe iz cijelog svijeta, razgovarati o iskustvima i, naposljetku, prijenos znanja.“

gourmet-cup-2

W: Kako surađujete s vanjskim tržištima kada su ovako veliki projekti u pitanju?
Vizija tvrtke Jezeršek je ostati vodeća tvrtka na području cateringa i ugostiteljske djelatnosti na slovenskom tržištu, postati vodeća tvrtka u jugoistočnoj Europi i biti među 10 najboljih organizatora i ponuditelja cateringa u Europskoj uniji.

To ćemo postići tako što ćemo i dalje osiguravati inovativna i kreativna kulinarska rješenja po željama klijenta. U tu svrhu smo stvorili međunarodnu robnu marku SORA – creative catering by Jezeršek, kojom ulazimo na strana tržišta, npr. u Hrvatsku, Italiju…, naš tim je trenutno i na Olimpijskim igrama u Pjongčangu, gdje se u Slovenskom domu brinemo o vrhunskom i tradicionalnom kulinarstvu..

W: Kada biste ulovili zlatnu ribicu i mogli zaželjeti jednu želju, kako bi ona glasila?
Da se i dalje dobro slažem s braćom, obitelji, ženom i djecom.

W: S kojim svjetski poznatim chefom biste voljeli zajedno napraviti večeru za prijatelje?
Kao i prošle godine, tako se i ove godine već ispunila moja želja. Kao dio projekta Tjedan neodbačene hrane, kuhao sam s Massimom Boturom i, naravno, ove godine na Gourmet Cup Ljubljana s najboljom kuharskom majstoricom na svijetu, Anom Roš. Oboje su vrijedni velikog poštovanja! S obzirom na moju ulogu, naime, već četvrtu sezonu sudjelujem kao sudac u kuharskom natjecanju MasterChef Slovenija, gdje bih definitivno želio raditi s Gordonom Ramsayem, koji je našu profesiju uzdignuo do nebesa!“

Facebook Like Button