Top 7  gurmanskih mjesta Osla

Norvešku kuhinju karakteriziraju fantastični lokalni sastojci poput rakova iz Barentsovog mora, izvrsne ribe poput lososa ili bakalara, organska janjetina i slasno bobičasto voće. Norveška se također može pohvaliti s kuharima koji su među najboljima u Europi a koji spremaju fenomenalan niz lokalnih specijaliteta i tradicionalnih jela tijekom cijele godine.

Od svih restorana u ovoj prekrasnoj zemlji četiri restorana se mogu pohvaliti s jednom Michelinovom zvjezdicom dok se izvrstan Maaemo, restoran iz Osla, može pohvaliti s tri prestižne svjetske zvjezdice.

Restoran MAAEMO ***

Adresa: Schweigaardsgate 15b
maaemo
Nordijski kuhinjski hram s tri zvijezde u Michelinovom vodiču dvije je godine za redom. U Maaemo restoranu pridaje se velika važnost svim sastojcima u jelima. Koristeći se proizvodima nabavljenim od najboljih proizvođača hrane, koji se izvanredno brinu o svojim namirnicama, ovaj eksperimentalni restoran ponosi se korištenjem lokalnih proizvoda. Vinska karata pažljivo je probrana kako bi doprinijela dodatnoj dimenziji isključivo sezonskim jelima.

STATHOLDERGAARDEN *

Adresa: Rådhusgaten 11
statholdergaarden
Svakog dana glavni kuhari ovog restorana Bent Stiansen i Torbjørn Forster nude gurmanski menu od šest sljedova prepunih iznenađenja. Jelovnik ovisi o dobu godine a naslanja se na lokalne norveške sastojke. Ovaj idiličan restoran svakako se ubraja među najbolje restorane Osla koji su kulinarsko umijeće podigli na najvišu razinu i zaista zaslužili Michelinovu zvjezdicu.

KONTRAST *

Adresa: Maridalsveien 15 a
kontrast
Restoran koji ima jednu MIchelinovu zvjezdicu predstavlja kontrast u odnosu na ostale tradicionalne restorane i izuzetno je moderan, a naglasak se stavlja, na već sada uobičajeno korištenje sezonskih lokalnih sastojaka. Glavni cilj ponuditi je vrhunsku gastronomsku rapsodiju iz organskih i eko sastojka koje ovdje nabavljaju diljem Norveške s ciljem predstavljanja proizvođača svoje zemlje od kojih nabavljaju sastojke.

SABI OMAKASE *

Adresa: Pedersgata 38, Stavanger
sabi-omakase
Roger je jedan od rijetkih norveških sushi kuhara koji ima licencu japanskog sushi udruženja. 2015. godine chef Roger je konačno ispunio svoj san i otvorio tradicionalni sushi restoran. U njemu je ostvario svoju viziju i sve svoje vještine kako bi ponudio jedinstveno iskustvo blagovanja. Restoran Omakase je tako postalo svjetski poznato mjesto koje nudi “Edomae Sushi” stil pripreme hrane, a poslužuje ga osobno Roger, prema povijesnoj tradiciji gostoprimstva koje zahtjeva ovakav tip ponude.

RE-NAA RESTAURANT *

Adresa: Breitorget 6, Stavanger
re-naa
Re-Naa nudi hranu i vina poslužena u reprezentativnom ali opuštenom i intimnom okruženju. Chef Sven Erik i njegov tim pripremaju klasična ali ipak inovativna jela. Restoran je podoban za formalna ali i neformalne prigode, od poslovnih večera, obiteljskih proslava pa sve do noćnih izlazaka s prijateljima.

THEATERCAFÉEN

Adresa: Stortingsgaten 24/26
theatercafeen
Ovaj legendarni kafić u bečkom stilu našao se na popisu deset najpoznatijih svjetskih kafića i najpopularnije je gradski restoran u Oslu te kultno mjesto okupljanja u posljednjih stotinu godina. Živahno i užurbano, izuzetno i jedinstveno mjesto, dio je hotela Continental te bitan dio norveške kulturne povijesti i jedinstveno mjesto za svakog posjetitelja Osla.

EKEBERGRESTAURANTEN

Adresa: Kongsveien 15
ekebergrestauranten
Ova institucija grada Osla s početka 20. stoljeća smještena je na vrhu Ekebergåsena s kojeg se pruža raskošan pogled, a prekrasna arhitektura i unutarnji dizajn, kao i kvaliteta hrane i usluge stavlja ga među vrhunske restorane u Norveškoj. Sezonski gurmanski restoran pruža uz savršeni gurmanski užitak pogled na luku i grad, a se uživati i u obilasku krovne terase uz čašu vrhunskog šampanjaca.

 

Tekst uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.
Quintessentially

Facebook Like Button