Afrički restoran u Zagrebu:metropola bogatija je za još jednu gastronomsku lokaciju

Pripremamo hranu s mnogo ljubavi i truda.

Glavna hrvatska metropola bogatija je za još jednu gastronomsku lokaciju gdje ljubitelji dobre hrane i kuhinje mogu uživati u orijentalnim okusima svijeta. Jedan od takvih je afrički restoran u samom srcu Zagreba, a nalazi se u Gundulićevoj ulici.

Svoju afričku avanturu 2013. godine započeo je dvojac iz Nigerije, Prince Wale Soniyiki i Ridwan, a građanima Zagreba odlučili su predstaviti najbolje afričke specijalitete iz Nigerije, Južnoafričke Republike, Maroka ili drugih egzotičnih destinacija.

prince-wale-soniyiki-ridwan

Samo restoran uređen je u afričkom stilu u kojem možete isprobati autentična jela tipična za svaku zemlju, a uz to uživati u toploj atmosferi i odličnoj glazbi. U narednom tekstu saznajte više informacija o afričkom restoranu, tko je fantastičan dvojac iz Nigerije koji je započeo ovu afričku avanturu, upoznajte se s tipičnim afričkim specijalitetima i uživajte u ponudi afričke kuhinje.

W: Zašto ste odlučili otvoriti afrički restoran u Zagrebu odnosno zašto ste odabrali Hrvatsku kao destinaciju?
Odlučili smo otvoriti restoran u Zagrebu iz razloga kako bismo obogatili zagrebačku gastronomsku ponudu, ali i iz toga što Hrvatska postaje dosta otvorena zemlja prema različitostima i internacionalnoj kulturi. Budući da u Zagrebu žive ljudi iz različitih zemalja Afrike odlučili smo napraviti jedno mjesto gdje bismo se svi okupljali i družili, te kako bismo ljude iz Hrvatske upoznali s afričkom autohtonom hranom.

W: Kako je došlo do same ideje za otvaranje afričkog restorana?
Budući da živimo u Hrvatskoj imali smo ideju da građanima Hrvatske i ljubiteljima dobre hrane pokažemo naše afričke specijalitete kako bi i oni sami mogli uživati u nekoj novoj vrsti hrane. Na taj način htjeli smo da nas ljudi bolje upoznaju, a dobra kuhinja nikada nije bila loša ideja. Naš rad započeo je 2013. godine i s ponosom možemo reći da smo izuzetno sretni i veseli te nastojimo svakim danom biti sve bolji i bolji.

africka-kuhinja

W: Kako su ljudi u Hrvatskoj prihvatili afričku kuhinju?
Smatram da su ljudi jako dobro prihvatili našu ponudu iako je na početku to bilo iznenađenje za mnoge od njih. Još uvijek ljudi svakodnevno dolaze, neki i po prvi puta, a ono što nam predstavlja veliko zadovoljstvo je da odlaze sretni i zadovoljni.

Također bismo voljeli naglasiti da imamo jako velik pozitivnu potpora kroz facebook profil, ali i na google pretraživanjima prema čemu možemo zaključiti da je afrička kuhinja itekako zanimljiva u Hrvatskoj.

africka-kuhinja-3

W: Tipična afrička hrana koju nudite u svojim restoranima?
Postoje brojni specijaliteti no izdvojili bismo specijalitete bazi manioke, jama i riže. Također odlična je i kasava, a u našim ponudama možete pronaći i posebna jela za vegetarijance. Ostala tipična jela su grah i banana plantana, okruglice od jam brašna sa sjemenkama lubenice, pahuljice od manioke, afričko pivo i razne vrste kolača.

Jela su raznovrsna i upečatljiva zbog intenzivnih boja, mirisa i okusa koje im daju razni začini karakteristični za afričko podneblje. Uglavnom mnogo ljudi želi isprobati tradicionalno jelo s Garrijem, bamijem u umaku od rajčice.

W: Tipična afrička pića koja biste preporučili?
U ponudi imamo afričko vino iz Južne Afrike koje se odlično slaže s hranom iz našeg restorana s posebnim naglaskom na juhu od govedine. Također tu je i poznati nigerijski đžin te palmino vino.

africka-kuhinja-2

W: Odakle nabavljate namirnice i začine za pripremu jela?
Postoje prodavaonice koje uvoze hranu i začine s naglaskom na egzotičnu hranu, no neke posebne stvari koje ne možemo pronaći ovdje naručujemo direktno iz Afrike.

W: Koja je tipična cijena jednog menija iz ponude?
Pokušavamo da naše cijene budu prihvatljive svima, a ovisno što odaberete za jelo ćete izdvojiti od 32kn-48kn.

africka-kuhinja-1

W: Postoji li još koji restoran s afričkom kuhinjom na području Hrvatske i susjednih zemalja?
Mi smo prvi restoran s afričkom kuhinjom pozicioniran u samom centru Zagreba i ono što je specifično za nas da su sva naša jela uglavnom tradicionalna.

W: Volite li svoj posao?
Mi kuhamo i pripremamo hranu s mnogo ljubavi i truda. Uvijek nam je drago kada nam posjetitelji i gosti budu zadovoljni, a nema bolje pohvale kada vam netko kaže da je zadovoljan s onim jelom koje ste za njih pripremili. Želja nam je da u budućnosti proširimo naš meni no to ovisi o brojnim faktorima poput regulative koja se mora poštivati tako da smo sada ovisni o europskim trgovinama egzotične hrane.

prince-wale-soniyiki-ridwan-2

W: Osim raznih jela koje imate u ponudi, pripremate li kakva druženja uz glazbu?
Naravno. Organiziramo razne zabave i događaje gdje se ljudi međusobno mogu družiti te uz zvukove tradicionalne afričke glazbe osjetiti barem dio naše kulture.

Više informacija možete pronaći na sljedećim Facebook stranicama i web stranicama African cuisine & bar.

Autor: Marina Jakšić