Naša sugovornica Dragana Ivanković studentica je Stručnog studija Vinarstva na Poljoprivrednom odjelu Veleučilišta u Rijeci, a ekskluzivno za Wish portal odgovara na pitanja o studentskim vinima, samom idejnom projektu, ženama u vinskoj industriji te planovima za budućnost.
Mlada studentica dolazi nam iz Rovinja, a u slobodno vrijeme pomaže obitelji u brizi oko maslenika, a naglašava da je na kraju ipak stvorila veću ljubav prema lozi i vinu te se odlučila baviti time u životu.
W: Možete li nam malo objansiti projekt o studentskim vinima?
Studentska vina dio su praktične nastave kolegija Vinarstva. Studenti smjera Vinarstva početkom druge akademske godine sudjeluju u berbi i preradi grožđa te nakon toga dobivamo bačve o kojima se brinemo cijele godine. Bačve su od 1 hl, a važno je reci da je jedna od istarske malvazije, a druga od terana.
Voljela bih naglasiti da smo vino bistrili, stabilizirali, punili boce te ih prezentirali na Vinistri. Svaki je student prema vlastitom nahođenju kupazirao bijelo vino tj. malvaziju, a na raspolaganju smo imali svježu malvaziju odnosno malvaziju odležanu u drvu 2014.godine, drvu 2015 godine i crio maceriranu malvaziju. Svi studenti na kraju su imali drugačije vino i to nam je bilo vrlo zanimljivo raditi. Vina su nam se ocjenjivala po standardnim kriterijima za ocjenjivanje vina te su nam na Vinistri bile dodijeljene diplome, odnosno medalje.
W: Koji je cilj i ideja s promocijom studentskih vina?
Cilj promocije studentskih vina je ujedno i stjecanje iskustva, prakse, ali i pokazivanja onoga što smo marljivo radili tijekom godine.
W: Koliko ljudi radi na navedenom projektu?
Na navedenom projektu svake godine radi različit broj ljudi,ovisno o tome koliko je studenata na godini, a mentori su nam naši profesori Mario Staver i Kristijan Damijanić te djelatnik instituta za poljoprivredu i turizam, Petar Šegon.
W: Odakle ideja za stvaranje vina pod sloganom „studentska vina“ i koji je cilj dotičnog projekta?
Karakteristika stručnog studija je to što naučenu teoriju prolazimo kroz praktični rad, a kao što sam već navela ovaj je projekt dio praktične nastave. Cilj je da svaki student prođe kroz sve poslove u podrumu i na taj način stekne iskustvo.
W: Kakva je reakcija ljudi i okoline na dotičan projekt?
Reakcije posjetitelja bile su iznimno pozitivne što nas jako veseli.
W: Koliko iznosi cijena studentskog vina i kako dolazite na ideje stvaranja istog?
Studentsko vino nema cijenu odnosno nije na prodaju. Dio vina prezentiramo na Vinistri, a ostalo služi za razne svrhe promoviranja.
W: Koja su Vaša očekivanja vezano za studentska vina?
Moja očekivanja su bila velika i na kraju zadovoljena. Neki kolege dolaze iz vinarskih obitelji te im poslovi u podrumu nisu strani, ali za mene i kolege koji nemaju prijašnje iskustvo ovo je bilo nešto novo. Nakon ovakvog iskustva postala sam još odlučnija da je vinarstvo profesija kojom se želim baviti u životu.
W: Koliko novaca, materijala i truda je potrebno za cijeli ovakav projekt?
Mogu Vam reći da je potrošeno puno vremena, truda i ljubavi svih nas.
W: Koliko je postotak žena u vinskoj industriji i kako se žene snalaze u tom poslu?
Točan postotak Vam ne bih znala reći, ali prema mojoj procijeni to je nekih 30 posto s time da taj broj svakim danom sve više i više raste. Većina žena u ovoj industriji je zaposleno u promociji i kušaonama, dok je broj enologinja manji, ali svakako i on raste.
Nije nam lako jer u našoj industriji „vladaju“ malo stariji muškarci koji još uvijek ne smatraju žene elokventnima pa se još uvijek borimo s predrasudama, ali to se mijenja iz dana u dan u našu korist.
W: Kako Veleučilište gleda na promociju studentskih vina te koji su dugoročni ciljevi?
Veleučilište gleda na ovaj projekt jako dobro, a što je najvažnije podržava nas.
Autor: Marina Jakšić