Ljubljana grad prepun zanimljivosti i gastronomskih užitaka

Slovenska prijestolnica kulturne baštine, Ljubljana je romantičan grad koji živi na obje obale rijeke Ljubljanice, a krije bezbroj malih uličica, restorana, barova i galerija koje nadahnjuju svojim modernim i avangardnim izgledom.

ljubljana trg

Skrivena u kotlini, Ljubljana je mjesto koje će vas šarmirati na prvu. Iako broji samo tristotinjak tisuća stanovnika, prepuna je brojnih sadržaja. Slovenska mirnoća, isprepletena vrelim temperamentom, kombinacija je koja Ljubljanu čini toliko posebnom i uvijek živom.

Najbolji primjer je svako doba godine, jer Ljubljana živi u svakom godišnjem dobu, kad ćete ispijajući vruću medicu, uživati u miješanju zvukova, slovenske harmonike i istočnjačkih truba, ali i modernih zvukova glazbe cijelog svijeta.

ljubljana slovenija

Zaželite li se šetnje prirodom, samo tristotinjak metara udaljen od centra grada, gradski park Tivoli pruža iskonsku oazu mira.


U samom centru grada nalazi se Tromostovlje, krcato velikim brojem kafića i terasa s pogledom na rijeku Ljubljanicu. Zateknete li se ondje, svakako posjetite kavanu „Maček“ za vrijeme „happy houra“ (16- 19 h) i osvježite se aromatičnim Aperollspritzerom.
Zaželite li se pak dobrih koktela, samo nekoliko metara dalje, skriven u malenoj ulici, smjestio se Skelet, koji će vam se svojim neobičnim izgledom i raznolikom ponudom pića, zasigurno utisnuti u sjećanje.

Od alternativne glazbe i rockabillya na Metelkovoj, preko dobrih starih osamdesetih svakog četvrtka u Orto klubu, pa sve do novih glazbenih hitova u Companierosu Ljubljana je grad koji ima za svakoga ponešto.

Ljubljana se može pohvaliti i nazivom pravog europskog studentskog mjesta. Svake godine privlači sve veći brojih stranih studenata. U svojoj raznovrsnoj i bogatoj ponudi Ljubljana studentima pruža mogućnost ne samo studiranja, već im pruža bezbroj kulturnih mjesta za nadahnuće, a pruža im i veliki broj mjesta za izlazak.


Svi koji su zaljubljeni, kojima se Rim ili Pariz čine predaleko, mogu prošetati do Mesarskog mosta, i na njega objesiti svoj personalizirani „lokot zaljubljenih.“

Ogladnite li putem, toplo preporučujem odlazak na ručak u „Sarajevo 84“, koje svojim odličnim ćevapima, kajmakom i tufahijama može posramiti sve ostale ćevabdžinice u regiji. Zaželite li se pak nešto internacionalnije kuhinje, Joe Pena’s će vas zadiviti raznovrsnom ponudom meksičkih specijaliteta, voćnih rakija i odličnih ledenih čajeva.

ljubljana glavni grad

Na samom vrhu Nebotičnika, nekada najviše zgrade na Balkanu, nalazi se udobna terasa s koje se pogled proteže na cijeli grad.

Zaljubljenici u sport svoj će Eldorado pronaći u „Lepoj žogi“, gdje će uz pregršt raznovrsnih prijenosa utakmica, svake srijede također moći uživati u najboljem hot dogu u gradu, spremljenom po posebnoj recepturi vlasnika.

Ljubljana je pravi mali europski gradić, svakako vrijedan pažnje i posjeta. Ukradite vikend, obujte udobne cipele i obiđite je cijelu. Definitivno se isplati.

Tekst i fotografije: Martina Plantak, studentica Više škole Međunarodnih odnosa i Diplomacije

Facebook Like Button