Dolina Soče idealno mjesto za vikend ili proljetni odmor

Slikovita priroda doline rijeke Soče i raznovrsna ponuda idealni su za aktivni ili opuštajući odmor u ovom dijelu Slovenije.

Bovec okružen božanstvenim Alpama

Bovec je mali planinski biser Slovenije. Ovaj lijepi mali gradić nalazi se u primorskoj regiji na sjeverozapadu Slovenije, u blizini granice s Italijom, i centralni je dio općine Bovec.

Okružen je visokim vrhovima Julijskih Alpi i pravi je raj za sve one koji žele pobjeći od gradske vreve i opustiti se u netaknutoj prirodi. Slikovit krajolik uz smaragdno zelenu rijeku Soču krije mnogo udaljenih kutaka gdje svako može naći svoj mir.

SAZNAJTE JOŠ:
3 odlične ideje za glamurozno kampiranje u Sloveniji
Maribor – šarmantan gradić sa super hranom, vinom i okolicom
Slovenija mami izletničkim guštima

bovec

Mnogobrojne sportske aktivnosti, blizina planina koje su idealne za planinarenje ili lagane šetnje, povijesni lokaliteti čine jedinstvenu priču bovške regije.

Znamenitosti i turističke atrakcije Boveca

Bovec se ponosi bogatom kulturnom i povijesnom baštinom.

Muzej 1. svjetskog rata Kobarid

Kobariški muzej odnosno Muzej 1. svjetskog rata povijesni je muzej s ciljem održavanja, istraživanja i prezentacije Prvog svjetskog rata, posebice takozvane ‘Soške fronte’ poznate i kao „bitke kod Kobarida“, a koja je bila jedna od najvećih sukoba u planinskoj regiji u povijesti te najveći vojni sukob na slovenskom teritoriju. Ova bitka je ujedno i jedan od prvih primjera borbe s elementima Blitzkriega.

Kolovrat – muzej na otvorenom

Muzej na otvorenom nalazi se na čarobnom panoramskom grebenu Kolovrat koji je prijelazna zona između Gornjeg Posočja na slovenskoj strani i regije Veneto na talijanskoj strani. Raskošan pogled se otvara na nekadašnje bojište soške fronte sve od Kanina, Krnskih planina pa čak i na drugu stranu sve do Jadranskog mora.

bovec-11 bovec-10

Zanimljiv je razgled u dubinama stijena mreže prolaza, soba, kupaona, zapovjednih mjesta i cijelog sustava u kojem su živjeli talijanski vojnici tijekom 1.svjetskog rata, čuvajući položaje ili se boreći.

Muzej sirarstva Planika

Važan spomenik stoljetne tradicije sirarstva u Bovškoj regiji i u Sloveniji predstavlja poznati ovčji Bovški sir. Zanimljiv je razgled povijesne etnološke zbirke koja predstavlja baštinu planina i tradiciju sirarstva u regiji.

Počeci proizvodnje sira u Gornjem Posočju podudaraju s počecima pašnjačke djelatnosti u visokim planinama kada je bilo sirarstvo jedini način očuvanja mlijeka u planinama.

Izdvojeno:

> Među povijesnim događajima istaknuti su Napoleonov pohod na prijelaz Predel i događaji iz 1. svjetskog rata koje je u svom romanu ‘Zbogom oružje’ opisao slavni pisac Ernest Hemingway
> Sir je u prošlosti bio sredstvo plaćanja, a Bovški sir bio je poznat po višoj vrijednosti nego što su je imali ostali sirevi

bovec-5

Kako kvalitetno provesti vrijeme?

Raznolike sportske aktivnosti na rijeci, biciklizam, planinarenje samo su neke od mogućnosti koje mogu iskoristiti kako profesionalni sportaši tako i rekreativci.

Jedno od najpopularnijih iskustava bez sumnje je rafting koje će vam omogućiti da iskusite svu ljepotu i snagu jedne od najljepših rijeka u Europi rijeci Soči.

bovec-4

Dok je rafting vezan za toplije vrijeme, zip-line je pogodan u svako godišnje doba pa čak i zimi. Iznad doline uzdiže se Kanin, a tamo se nalazi novoizgrađeni zip-line park, najveći svoje vrste u Srednjoj Europi.

Čvrsto pričvršćeni na čelični kabel visoko iznad zemlje spustit ćete se do podnožja planine i uživati u prekrasnom pogledu dok jurite kroz zrak. Za stručno vodstvo u ovim sportskim aktivnostima prepustite se u sigurne ruke agencije Aktivni planet.

bovec-12

Gdje dobro jesti?

Gastronomija u Bovcu iznenadit će vas s novim okusima i poštivanjem lokalne kulinarske tradicije. Kad je riječ o gastronomiji u Bovcu, malo je takvih koji mogu odoljeti poznatim tradicionalnim jelima kao što su „čompe an skuta“ (kuhani krumpir s ukusnim mladim ovčjim sirom) ili „buški krafi“ (ukusan desert u obliku džepića punjenih kruškama koje mještani tradicionalno jedu na Badnjak) ili pak „bovški sir“ koji je zbog svoje kvalitete cijenjen već stoljećima.

bovec-2

Gostilna Martinov Hram
U gostioni Martinov Hram ponudit će vas izborom odličnih tipičnih bovških specijaliteta. Poznati su prije svega po ukusnoj domaćoj kuhinji te jelima od gljiva ili divljači.

bovec-9

Hiša Franko
Hišu Franko čini jedinstveni spoj bračnog para odnosno Anine kuhinje i Valterovog podruma. Ovaj restoran savršenog interijera je zapravo gostoljubiva seoska kuća u Kobaridu. Legenda kaže da je Ernest Hemingway u njoj napisao svoj roman „Zbogom oružje“. Kulinarska ponuda sastoji od lokalnih proizvoda i stoga je sve domaće i sezonsko začinjeno jedinstvenim okusima Anine žlice.

bovec-7

U savršenom vinskom podrumu dominiraju slovenska vina među kojima ih je puno iz biodinamičke proizvodnje. No, kako Valter nije samo ljubitelj dobrih vina, u kući se nalazi i podrum s autohtonim slovenskim sirevima koji svojim čarobnim okusima osvajaju i najzahtjevnije nepce.

Gdje odsjesti?

Hotel Sanje ob Soči
U hotelu modernog Sanja ob Soči dizajna moći ćete se opustiti uz vrhunsku uslugu i savršen pogled na Bovec i Kanin. Ako ste više gurmanski tip, onda vam predlažemo da posjetite vinski podrum gdje možete kušati vrhunska vina ili ukusni bovški sir.

bovec-3

Apartmani Jakob u Magozdu
„Pri Jakobu“ odnosno „Kod Jakova“ udoban je smješta u zdanju sagrađenom 1930. godine „Apartmani pri Jakobu“ tako održava staro kućno ime i povezuje suvremenost sa tradicijom.

bovec-6

Facebook Like Button