Slovenija mala zemlja za raznovrstan i okrepljujući odmor

Republika Slovenija prostire se na oko 20 tisuća četvornih kilometara na jugu Srednje Europe. Graniči s Italijom na zapadu, s Austrijom na sjeveru, s Mađarskom na sjeveroistoku, te s Hrvatskom na istoku i jugu. Na jugozapadu, pak, ima izlaz na Jadransko more.

U reljefnom smislu, riječ je o iznimno raznolikoj zemlji u kojoj se miješaju Alpe i Dinarsko gorje, nizine Panonije i obale Sredozemlja.

U zemlji živi oko 2 milijuna stanovnika, od čega Slovenci predstavljaju većinu (83 posto), dok je hrvatska manjina zastupljena s nešto manje od 2 posto. Glavni i najveći grad – Ljubljana – smjestila se na rijeci Ljubljanici u središtu zemlje, te ne ostacima rimskog naselja Emona.

Slovenska kuhinja jednostavan je spoj okusa okolnih država. Ovdje se tako jedu riba i morski specijaliteti, sušeno meso, heljdine kaše i palente uz kiselo zelje i repu,  ali i štrukle i gibanice. Stanovništvo uživa u lokalno proizvedenom vinu, pivu i drugim alkoholnim pićima.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Sloveniji:
  1. Glavni grad

Istražite romantičnu Ljubljanu i njene kulturno-povijesne znamenitosti. Obavezno razgledajte Ljubljanski dvorac, Prešernov trg, te niz spomenika. Neka vas ne začudi velik broj zmajeva na ljubljanskim pročeljima zgradama – ove vatrene životinje simbol su tog slovenskog grada.

  1. Postojnska jama

Otkrite prirodne ljepote Postojnske jame – najvećeg krškog špiljskog sustava u Sloveniji – dugog 20 570 metara. Smjestio se u blizini grada Postojne na jugozapadu zemlje, a predstavlja dom za endemsku vrstu životinja – čovječju ribicu.

  1. Triglav

Osvojite najviši vrh Slovenije – Triglav, koji se izdiže na 2864 metara nadmorske visine u slovenskim Alpama na sjeverozapadu zemlje. Ovaj je vrh dio Triglavskog nacionalnog parka, koji se ponosi i brojnim šumama, a prostire se na oko 83 tisuće hektara.

  1. maribor

    Maribor

Turisti rado posjećuju i drugi najveći grad Slovenije – Maribor šarmantni gradić, koji se smjestio na obali Drave na sjeveru zemlje. Svakako valja posjetiti Mariborsku katedralu izgrađenu u gotičkom stilu, Vijećnicu i gradski dvorac iz 15. st. Grad se nalazi u poznatoj vinskoj regiji – pa tijekom posjeta svakako valja kušati vino koje se proizvodi od autohtone loze stari trt.

OVDJE saznajte koja je najstarija vinova loza na svijetu a nalazi se upravo u Mariboru

  1. bled-22

    Jezero Bled

Posjetite i jedini prirodni otok Slovenije – bajkovito jezero Bled – koji se smjestio na istoimenom glacijalnom jezeru na sjeverozapadu zemlje. Poznat je po lječilištu, a okolne šume i planine priskrbile su mu titulu i romantične destinacije, koju rado posjećuju parovi.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: slovenski
Religija: kršćanstvo (85 posto stanovništva), druge vjere i neizjašnjeni (ostatak)
Valuta: euro (EUR)
Viza: nije potrebna
Kako putovati:
VLAKOM: direktne međunarodne željezničke linije povezuju Zagreb s Ljubljanom
AUTOBUSOM: redovit i organiziran međunarodni autobusni prijevoz do Slovenije
OSOBNIM AUTOMOBILOM: Relacija Zagreb-Ljubljana (140 km); autocesta dobra; vinjeta potrebna; ograničenje brzine 130 km / sat.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Tijekom cijele godine
Smještaj: hotel Slon u glavnom gradu Ljubljani odličan je izbor.
Restorani: Špajza i restoran Julija u Ljubljani odličan su izbor za ljubitelje okusa iz regije.

Oprez!

Pripazite na svoju imovinu i dokumente oko turističkih atrakcija.

Facebook Like Button