Najstarija vinova loza na svijetu

Znate li gdje se nalazi najstarija plemenita vinova loza na svijetu koja još uvijek rađa? U slovenskom gradu Mariboru, u samom centru grada, raste vinova loza, ili kako je Slovenci zovu trta, i krasi muzej „Hiša stare trte“. Ta stara loza odnosno trs i danas se čvrsto drži uz zgradu današnjeg muzeja koji je samo dio starih srednjovjekovnih zidina.

Ova, dokazano najstarija vinova loza na svijetu, vrlo je popularna i dolaze je fotografirati i razgledavati mnogobrojni turisti, a sorta koju rađa zove se modra kavčina.

hisa-stare-trte-1

Koji su dokazi da je baš ovaj trs najstariji na svijetu?

Austrijanci su posebnim biokemijskim postupcima utvrdili da je upravo loza odnosno taj trs u Mariboru najstariji na svijetu te upravo ova loza ušla i u Guinnessovu knjigu rekorda još 2004. godine.

Maribor je oduvijek bio vojnički grad, grad dvaju naroda, Slovenaca i Nijemaca, napadan od Turaka, ali i od saveznika u 2.svjetskom ratu, između ostalog i zato što je sam Adolf Hitler iznimno volio Maribor, ali glavni razlog bio je taj što je Maribor u vrijeme drugog svjetskog rata bio jedan od glavnih gradova za ratnu industriju njemačkog Rajha.

hisa-stare-trte

Stara trta živi i dan danas

No stara trta odnosno vinova loza ostala je živa i netaknuta i nakon ratnih razaranja. Nažalost sam rat nije bio jedina opasnost koja je vrebala. Prije rata harala je Europom specifična bolest vinove loze koja je nažalost uništila mnoge vinograde. Ono što je najviše spasilo staru trtu, ovu najstariju vinovu lozu na svijetu, je njen položaj iz koje rasla na dravskom pijesku. Ta specifična konfiguracija tla zadržava vlagu, a bolest koja je u to vrijeme harala nije se uspijevala zadržati na toj vrsti tla.

Ljubavna priča otvorila prvu vinogradarsku školu u Mariboru

Prvu vinogradarsku školu osnovao je nadvojvoda Erzherzog Johann te u ovaj slovenski kraj donio i zasadio mnoge njemačke sorte. Naime, ovaj plemić izuzetno je zavolio mariborsku regiju.

hisa-stare-trte-2

Zašto i kako? Kao što svi znamo ljubav čini čuda te je tako ta ista emocija obuzela i njemačkog plemića koji se jako zaljubio u jednu Slovenku te zbog nje čak abdicirao kao kraljevski nasljednik austrougarske krune i zbog velike ljubavi ostao u ovom kraju. Slovenskom kraju i narodu donio je mnoga dobra od razvoja infrastrukture cijelog kraja pa do ostalih investicija za razvoj toga doba.

Izdvojeno:

> Nadvojvoda Erzherzog Johann osnivač je, danas svjetski poznatog, osiguravajućeg društva Grawe, jednog od prvih osiguravajućih društava tog vremena
> Svake godine u Sloveniji se bira vinska kraljica koja ima svoje počasno mesto s ostalim kraljicama u muzeju „Hiša stare trte“, a izbor kraljice zasniva na njenom znanju o vinu i vinovoj lozi
Facebook Like Button