Top 7 jezera za ljetovanje

Stiglo je ljeto i vrijeme godišnjih odmora. Ne možete zamisliti ljeto bez sunca i kupanja?

Volite se izležavati na suncu, no dosta vam je gužve na plaži? Imamo prijedlog za vas. Zašto ne biste proveli ljeto na jednome od ovih jezera?

Ohridsko jezero

Na granici Makedonije i Albanije smjestilo se Ohridsko jezero, s prosječnom dubinom od oko 150 metara. Prirodne ljepote, okolne planine i boja vode ovo mjesto čine melemom za oči u svako doba godine. Ljeti je prosječna temperatura vode oko 23 stupnja, a bogat podvodni svijet krije i ribe plašice od kojih se rade poznati ohridski biseri. Osim kupanja i šetnje uz jezero, Ohrid je poznat i po kulturnim znamenitostima i brojnim crkvama.

ohridsko-jezero

Vransko jezero kod Biograda

Između Pirovca i Pakoštana smjestio se Park prirode Vransko jezero. Inače, ovo jezero je najveće prirodno jezero u Hrvatskoj. Osim po boćatoj vodi, Park prirode poznat je i po ornitološkom rezervatu. Ljubitelji ribolova mogu kupiti dozvole te provesti ugodan dan u lovu na šarana ili soma, dok se oni željni kupanja mogu opustiti u kampu nedaleko sela Vrana.

jezero-01

Jezero Como

Jezero Como pedesetak je kilometara udaljeno od Milana. Dugo je 46 kilometara s prosječnom dubinom od oko 140 metara. Ovo talijansko jezero u obliku grčkog slova lambda svakodnevno privlači turiste i ljude željne zabave. Poznato je po vodenim sportovima, posebice jedrenju, ali nudi i druge zanimljivosti poput vožnje biciklom, opuštajuće šetnje ili igre golfa. Osim prekrasnog pogleda, obližnji gradiću ponose se prekrasnom arhitekturom i finim restoranima.

jezero-como

Bledsko jezero

Bledsko jezero s poznatim otočićem i crkvom iz 15. stoljeća nalazi se na sjeverozapadu Slovenije, kojih sat vremena udaljeno od glavnog grada Ljubljane. Osim pogleda koji oduzima dah i romantičnih šetnji, Bled nudi mnoštvo aktivnost na otvorenom. Od lipnja do rujna moguće se osvježiti u jezeru na uređenom kupalištu, a oni znatiželjni uz pomoć iskusnih ljudi mogu istražiti samo dno jezera.

jezero-04

Wolfgangsee

Austrija je poznata po prekrasnim jezerima, a samo jedno od njih je jezero Wolfgangsee koje se nalazi u pokrajini Salzburg. Ukupno dugo 11 kilometara, ovo je najveće salzburško jezero, a poznato je po vodenim sportovima, kupanju i ronjenju. Kao i druga jezera, osim vodenih sportova, ovdje su u ponudi i brojne aktivnosti na kopnu poput jahanja, golfa, tenisa i vožnje biciklom.

jezero-02

Balaton

Jezero Balaton, ukupne površine gotovo 600 m² najveće je jezero u srednjoj Europi. Nalazi se u Mađarskoj, oko 140 kilometara udaljeno od Budimpešte. Ovo omiljeno ljetno okupljalište osim kupanja nudi i atrakcije na otvorenom, dok u ljetnim mjesecima obližnji gradići nude i bogat zabavni program. Na Balatonu je razvijen i wellness turizam radi termalne vode i blata s ljekovitim svojstvima za koje se vjeruje da je dobro kod bolesti zglobova.

Fotografija: Mia Cvitković

Fotografija: Mia Cvitković

Jezero Annecy

Smješteno u Francuskoj, jezero Annecy poznato je i pod nadimkom plavo jezero. Idealno je za ljetni odmor radi prekrasnih plaža i mnoštva aktivnosti na otvorenom. Prosječne je dubine oko 40 metara, a nastalo je topljenjem velikih alpskih ledenjaka. Osim vodenih sportova i ribolova, jezero Annecy nudi aktivnosti poput vožnje biciklom i uživanja u prekrasnom pogledu na očuvanu prirodu, a između ostalog ovo jezero i s ponosom nosi titulu najčišćeg europskog jezera.

jezero-03

Bilo da putujete sami ili s obitelji, zasigurno nećete pogriješiti koje god od ovih jezera odlučili posjetiti. Stoga spakirajte kofere, sretan vam put i uživajte!

Fotografija: Mia Cvitković

Fotografija: Mia Cvitković

Autor: Vedrana Duić Loparić
Fotografija Balatona: Mia Cvitković

Facebook Like Button