Najljepša skijališta Slovenije

Sezona zimskih radosti upravo je počela i svi se veselimo snijegu i snježnim aktivnostima i odmoru. Kada razmišljamo gdje i kuda na skijanje svakako presudnu ulogu imaju staze od njihovih dužina, širina ili staza namijenjenih djeci odnosno početnicima.

Ako ste početnik jako je bitno da na skijalištu postoji malo „pitomija“ staza, jer kada prvi puta stanete na skije svakako je osjećaj bespomoćnosti uistinu velik. Noge ne slušaju, ravnoteža postaje upitna, a štapovi za skijanje služe često puta kao propeleri umjesto bitan oslonac na snijegu. Ukoliko imate više godina i u zrelijoj ste dobi za svaku je preporuku uzeti učitelja skijanja koji će biti posvećen isključivo vama. Tada učenje ide puno brže, učite sve prema pravilima koja su odlična samo ako ih temeljito usvojite. Ukoliko skijanje uči dijete učenje je puno brže i lakše. Naime, djeca su zbog svoje gibljivosti, visine i velike želje za aktivnošću jako dobri učenici, a skijaju vrlo brzo fantastično dobro.

Donosimo vam pregled za tri odlična skijališta u Sloveniji koje rado posjećuju zahtjevniji skijaši, ali i obitelji.

Krvavec

Krvavec i njegova okolica

Krvavec je udaljen svega 25 kilometara od Ljubljane stoga je iznimno rado posjećeno skijalište i od strane građana Ljubljane na dnevnoj bazi. Ovaj skijaški centar s najljepšim pogledom nudi i mnogo zanimljivosti van skijaške sezone od raznih aktivnosti poput pješačenja, vožnje biciklom ili penjanja, no i razgleda u podnožju Kamniških Alpi u općini Cerklje. Tu je i dvorac Strmol jedini od 12 srednjovjekovnih dvoraca na području današnje cerkljanske općine koji se očuvao sve do danas, zatim stari samostan, prvobitno ženski dominikanski samostan kojeg su osnovali oglejski patrijarsi davne 1238. g.

Kada je skijanje u pitanju prednosti Krvavca su svakako odlično uređene staze na nadmorskoj visini između 1450 m do 1971 m, što pruža odlične uvjete za skijanje na prirodnom i kompaktnom snijegu. Nudi 30 km skijaških staza te jamči 100 skijaških dana u svakoj sezoni. Staze su dinamične, po težini raznolike, primjerene kako za rekreativne i profesionalne skijaše, tako i za skijaše početnike.

Krvavec

Snježni park s kojim ovo skijalište također raspolaže najprivlačnije je snowboarderima i skijašima kojima vole izvoditi vratolomije na različitim skakaonicama kojih je čak 10 različitih oblika i namjene, a tu je Manner dječji park u bajkovitom šumskom okruženju namijenjen razigranoj djeci s dva klizna elementa, valovima i dvije manje skakaonice. Svi su objekti odlični jer djeca kroz zabavu vježbaju ravnotežu i koordinaciju na skijama što su dobri preduvjeti za spretnog skijaša.

Izdvojeno

> Noćno sanjkanje svaki petak i subotu navečer, krpljanje koje je odlična zabava posebne vrste pješačenja po snijegu gdje se otkrivaju neki tajni neotkriveni kutci okoline. Airboarding snježni sport u kojem se na jastuku na napuhavanje možete sasvim sigurno spustiti niz snježnu padinu, uz poštivanje uputa te zabavni spustovi tubom za sve ljubitelje zimskih radosti.

Pohorje

Mariborsko Pohorje

Među važnije konkurentske prednosti ubrajaju darove prirode kao što su Pohorje s neizmjernim mogućnostima za rekreaciju i odmor, izvor s ljekovitom termalnom vodom, a i vinorodni brežuljci te rijeka Drava koja daje gradu posebnu draž. Moderni hoteli i terme nude niz usluga za zdravlje i dobrobit čovjeka – od sauni, masaža i termalnih bazena do fitnesa i joge, vježbališta za trening različitih sportova pa sve do posebnosti kao što su planinski wellness i energetske točke.

Mariborsko Pohorje je najveće slovensko skijalište, a najpoznatije je po održavanju svjetskog kupa za skijašice koje ima dugogodišnju tradiciju, natjecanju “Zlatne lisice”. Skijalište Mariborsko Pohorje zove se baš tako zbog blizine predivnog slovenskog grada Maribora, a smješteno je na nadmorskoj visini od 325 do 1.327 metara. Skijalište se sastoji od 41,5 km odlično uređenih staza od čega su 21,5 km plave, 8 km crvene i 3,5 km crne staze za skijanje. Ovo skijalište raspolaže i sa 27 km staza za skijaško trčanje. U slučaju nedostatka snijega osigurani su najmoderniji snježni topovi koji će osigurati ugodne skijaške dane, a nedavno je obnovljena i instalirana najmodernija gondola za prijevoz skijaša i ostalih gostiju koji žele provoditi vrijeme u snježnim aktivnostima.

Pohorje

Izdvojeno

> Svi dijelovi planine Pohorje dobili su nazive prema obližnjim krajevima s nizom zanimljivosti za razgled pa tako postoji već opisano Mariborsko Pohorje, Zrečko Pohorje, Slovengraško Pohorje i Ribniško Pohorje. Najviše vrhovi su Črni vrh sa 1543 metra, Velika Koa s 1542 metra te Rogla s 1517 metara.

Golte

Rajske Golte

U predivnoj prirodnoj oazi koja pruža nezaboravan pogled na dolinu imati ćete osjećaj kao da lebdite na oblacima. Na 12 kilometara uređenih skijaških staza uživati će svi koji vole mirne prirodne oaze za zimske sportove, a raj za različite vrste aktivnosti svakako garantira rasprostranjenost staza na 60 hektara zemljišta koji se nalaze na nadmorskoj visini od 1.200 do 1.600 metara. Skijaške staze su raznolike i prilagođene svim tipovima skijaša pa je tako 4,4 kilometra plavih staza, 7,4 kilometara crvenih staza te kilometarska crna staza za najzahtjevnije sportaše na snijegu.
Široke skijaške staze i prostrani tereni zadovoljabaju i bordere, a najmlađi če se zabavljati na izvrsnom dječjem poligonu.

Golte

Izdvojeno

> Uz skijanje na ovom predivnom mirnom mjestu okruženom crnogoričnom šumom i jezerom koje pruža romantičan ugođaj u svako doba godine možete se opustiti uz adrenalinske sportove poput paraglidinga, ledenog penjanja i turno skijanja.
> U zimskoj sezoni, u okviru skijaške škole Golte, Društvo Beli zajec odvijaju se različiti programi za djecu i one koji još uče skijat.
> Za istaknuti je da ova prirodna oaza pruža i odlične uvjete za kongresni turizam uz najmoderniju opremu te niz aktivnosti nakon poslovnih obveza u okviru hotela i okolini, kao što su takmičenja, planinarenje, biciklizam, teambuidling, adrenalinski doživljali i paintball.
Facebook Like Button