Angola bogata zemlja raskošne Afrike

Zemlja je to s određenim stupnjem sigurnosnog rizika – ali uz poštivanje uputa lokalnih vodiča i mnogo opreza – ponudit će vam obilje dobre zabave.

Angola se prostire na oko 1,2 milijuna četvornih kilometara u jugozapadnoj Africi. Graniči s DR Kongom na sjeveru i istoku, sa Zambijom na istoku, s Namibijom na jugu, a na zapadu ima izlaz na Atlantski ocean. Angolska enklava Cabinda odvojena je od ostatka zemlje teritorijem DR Konga.

angola

U Angoli živi oko 19 milijuna stanovnika koji pripadaju brojnim etničkih skupinama, kulturama i religijama. Riječ je također o vrlo siromašnoj zemlji unatoč nalazištima zlata, dijamanata i nafte, koja se još uvijek oporavlja od građanskog rata.

Nemojte se začuditi što je fotografiranje bilo kakvih vojnih objekata u ovoj zemlji zabranjeno. Suzdržite se i od fotografiranja policajaca (najčešće u plavoj odori), jer ćete za isto – u najboljem slučaju – dobiti paprenu novčanu kaznu.

angola4

Angolska kuhinja bazira se na kombinacijama ribe i morskih plodova, uz mnoštvo povrća i ljutih začina. I poprilično je skupa – ponajviše zbog organskih namirnica koji se uzgajaju na ekološki prihvatljiv način. Uz hranu se služe razne vrste angolskih i portugalskih piva, palmino vino te niz voćnih sokova.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Angoli:
 1. Glavni grad Luanda

Glavni i najveći grad – Luanda – smjestio se na sjeverozapadu zemlje, na obali Atlantskog oceana u zaljevu kojeg od oceana odvaja uski poluotok Ilha do Cabo. Središte je to gospodarskog života Angole.

luanda angola glavni grad

Posjetite Luandu i njene kulturno-povijesne spomenike. Obavezno se uputite u Antropološki muzej i Muzej oružanih snaga koji se nalazi u staroj portugalskoj utvrdi. Obiđite i crkvu Gospe od Karmela, kao i mauzolej prvog predsjednika Angole Agostinha.

 1. angola utvrda

  Tajanstveno kamenje

Istražite Pungo Andongo! Riječ je o tajanstvenom području u angolskoj pokrajini Malanje koje krije monumentalne kamene formacije crne boje i različitih oblika, te se izdiže nad afričkom savanom.  U blizini ćete pronaći i nekadašnju portugalsku utvrdu koja datira iz sredine 17. stoljeća.

 1. angola2

  Angolska divljina

Istražite floru i faunu angolske prirode! Posjetite Nacionalni park Kissama na sjeverozapadu zemlju (sedamdesetak kilometara od glavnoga grada), koji se prostire na 12 tisuća četvornih kilometara.

 1. angola more

  Morske aktivnosti

Angolska obala izvrsna je turistička destinacija za ljubitelje kupanja i sunčanja u prekrasnom moru i na dugim pješčanim plažama. Na raspolaganju vam je otok Mussulo – koji se nalazi u sklopu glavnoga grada, grad Benguela u istoimenoj angolskoj pokrajinii na jugu zemlje, te Namibe na jugozapadu zemlje.

 1. angola1

  Slapovi Angole

Uživajte u pogledu na slapove Calandula! Padaju sa stotinjak metara na rijeci Lucala u pokrajini Malanje, a najspektakularniji su nakon završetka kišne sezone u Angoli.

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: portugalski i lokalni jezici (kikongo, kimbundu, mbunda, chokwe i oshiwambo)
Religija: kršćanstvo (većina stanovništva)
Valuta: kwanza (AOA)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Angole u Beču (Seilerstätte 15/10-11; Tel. 00 43 1 718 74 88).
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Angole jest  Quatro de Fevereiro International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od lipnja do listopada.
Smještaj: Hotel Talatona Convention i hotel Alvalade u Luandi – dobar su izbor.
Restorani: odličnu portugalsku kuhinju pojest ćete u restoranu Tendinha i Caribe u glavnome gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava građane na oprez prije odlaska u Angolu. Upozorenje se osobito odnosi na unutrašnjost enklave Cabinda te pokrajine Sjeverna i Južna Luanda. Zemlja se opravlja od građanskog rata koji je završio 2002., a visoka je stopa kriminala. Obratite pozornost na crvene table izvan urbanih središta – jer je riječ o još uvijek miniranim područjima – u koje APSOLUTNO ne smijete kročiti. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima. Potrošite sve kwanze jer je njihovo iznošenje iz zemlje – zabranjeno. Izbjegavajte rizična ponašanja jer je određeni broj populacije (4 posto) zaražen AIDS-om.

Nathan Holland / Shutterstock.com

Facebook Like Button