Zambija afrička zemlja i turistička meka za prave istraživače i pustolove

Zambija se prostire na oko 752 tisuće četvornih kilometara u južnoj Africi.

Graniči sa Angolom na zapadu, DR Kongom na sjeveru, Tanzanijom na sjeveroistoku, Malavijem na istoku, Mozambikom na jugoistoku, te Zimbabveom, Bocvanom i Namibijom na jugu.
Većinom zemlje prolazi visoravan s visinama između 1000 i 1500 metara, dok se u brdima Mafinga – na istoku države – smjestio njezin najviši vrh (2301 m).

U Zambiji živi oko 10 milijuna stanovnika, koji pripadaju u sedamdesetak različitih etničkih grupa, kultura i religija. Naučite nešto o lokalnim običajima prije nego krenete u ovu zemlju. Primjerice, nemojte se zadržavati na ulici nakon 22 sata, jer biste mogli završiti u zatvoru.
Pametno je da žene ne odlaze u barove bez muškoga društva, dok bi muškarci trebali paziti kako se i kome obraćaju u istima. Naime, kupnja pića lokalnoj ženi u baru – jednaka je pozivu u krevet, pa budite oprezni.

Glavni grad Zambije – Lusaka – nalazi se uz rijeku Kafue (pritok Zambezija), a predstavlja i industrijsko središte zemlje.

Temelj zambijske kuhinje jest kukuruz, koji se sprema u vidu kaše, te kombinira uz mesne umake i razno povrće. Najčešće protein na tanjuru je govedina, riba i piletina, a najhrabriji se odlučuju i za pržene gusjenice.  Uz hranu se poslužuje lokalno pivo, rakija od kukuruza, sokovi i kava.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Zambiji:
  1. Viktorijini slapovi

Pogledajte zadivljujuće slapove na rijeci Zambezi! Viktorijini slapovi , široki čak 1,5 kilometara nalaze ne na granici sa Zimbabveom, a ime im je dao škotski istraživač David Livingstone prema poznatoj britanskoj kraljici. Pripremite se na spektakularni prizor i zaglušujuću buku, jer ovdje se svake sekunde spušta na desetke kubika vode s visine od 128 metara.

  1. Zambijska divljina

Znate li da je Zambija dom za više od 750 različitih ptičjih vrsta? Istražite zadivljujuću floru i faunu ove afričke zemlje. Početna stanica neka bude najveći  nacionalni park Zambije -  Kafue, koji se prostire na oko 22 tisuće četvornih kilometara u središnjem dijelu zemlje. Na raspolaganju vam i Nacionalni park Blue Lagoon, sjeverna i južna Luangwa, Lochinvar te Nsumu.

  1. Glavni grad

Opipajte bilo glavnoga grada. Krenite na tržnicu Soweto i kupite neku rukotvorinu. Razgledajte gradske botaničke vrtove, istražite nacionalni muzej, galeriju Henryja Tayalija, katedralu sv. Križa, te druge kulturno-povijesne spomenike.

  1. Adrenalinske aktivnosti

Ljubitelji splavarenja (ali i kajakaštva) svakako će se uputiti i na brzace rijeke Zambezi. Inače, ova četvrta po veličini rijeka Afrike izvire u Zambiji – u šumovitom području na sjeveroistoku zemlje.

Siroti čimpanze

Posjetite sirotište Chimfunshi u drugom najvećem gradu Zambije – Chingoli. Riječ je o sirotištu čimpanzi odbačenih od majki, koji se smjestio u takozvanoj regiji bakra na granici s DR Kongom. Ako zaželite, možete se uputiti u istraživanje šume u okolici sirotišta – u društvu ovih simpatičnih majmuna!

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski, govori se još sedamdesetak lokalnih jezika
Religija: kršćanstvo (93 posto); islam (1 posto) i druge lokalne vjere
Valuta: zambijska kwacha (ZMK)
Viza: potrebna – možete je pribaviti preko Veleposlanstva Republike Zambije u Berlinu (Axel-Springer-Straße 54a, D-10117, Tel. 00 49 030 20 62 94 0)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Zambije jest Lusaka International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od travnja do rujna, te u studenom.
Smještaj: Hotel Eight Reedbuck te hotel Southern Sun Ridgeway u glavnom gradu. Restorani: Zaželite li se ukusnog odreska u Bocvani, uputite se u restoran Marlin, dok ćete u restoranu Mabel’s Kitchen, u glavnome gradu, isprobati odličnu afričku kuhinju.

Oprez!

Pripazite na svoj novac i dokumente, osobito noću – kada su krađe na ulicama česte. Bocvana je patrijarhalno društvo u kojem žene uživaju mnogo manje poštovanja od muškaraca. Ako ste žena nemojte se napadno odijevati – jer ih taj postupak vrijeđa. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Facebook Like Button