Namibija zemlja dragog kamenja, minerala i predivnih afričkih životinja

Namibija je relativno mlada južnoafrička država razvijene infrastrukture u kojoj će se svaki zapadnjak osjećati gotovo kao kod svoje kuće.
Namibija je država u južnoj Africi, koja se prostire uz Atlantski ocean na oko 825 tisuća četvornih kilometara.

Graniči s Angolom na sjeveru, Zambijom na sjeveroistoku, Bocvanom na istoku, te s Južnoafričkom Republikom na jugu. Reljefom Namibije dominira središnja visoravan, koja je omeđena pustinjama Kalahari i Namib, kao i obalnim nizinama.

afrika pustinja namib

Unatoč bogatim nalazištima minerala i dragog kamenja, većina od sveukupno nešto više od 2 milijuna stanovnika je siromašna.  Visoka je i stopa nezaposlenosti u zemlji, a uvijek je aktualno pitanje i preraspodjela bogatstava, budući da se većina kapitala nalazi u rukama malog broja privatnih poduzetnika. 

Namibiju nosi i titulu drugog nenaseljenog prostora na svijetu (nakon Mongolije).
Glavni i najveći grad Namibije je Windhoek a smjestio se u središnjem dijelu države na 1700 metara nadmorske visine i predstavlja političko, kulturno i ekonomsko središte ove bogate rudama afričke zemlje.

Namibijska kuhinja spoj je europskih (posebno njemačkih) i afričkih utjecaja. Stanovništvo je poznato po konzumaciji velikih količina mesa, ali jedu se i sve vrste povrća i voća. Namibijci rado piju čaj, pivo, vino te razne vrste prirodnih sokova.

welwitschia-mirabillis

Znamenitosti i turističke atrakcije u Namibiji:
  1. Namibijska divljina

Želite li istražiti zadivljujuću floru i faunu Namibije uputite se u Nacionalni park Etosha na sjeveru zemlje. Ovo je većinom pustinjski prostor, no tijekom ljeta u park dolazi voda, a s njom i brojne ugrožene životinje, poput crnog nosoroga. U blizini parka možete razgledati i regiju Kaokoland koja je dom za nomadska plemena Herero i narod Himba.

OVDJE saznajte zašto narod Himba još zovu zaboravljeni narod Namibije

  1. Glavni grad Namibije

Istražite glavni grad Namibije, Windhoek. Na raspolaganju vam je nacionalna galerija i državna knjižnica, luteranska crkva sv. Isusa, katedrala sv. Marije, zgrada Parlamenta i Vrhovnog Suda, povijesni muzej smješten u staroj utvrdi (Alte Feste ), kao i niz drugih kulturno povijesnih spomenika.

grad Swakopmund Namibia

  1. Mjesto bez povratka

Na južnom dijelu pustinje Namib smjestila se jedna od dražih turističkih odrednica – Sossusvlei.

U doslovnom prijevodu označava mjesto bez povratka, a riječ je o naslagama okamenjenog mulja usred pustinjskih dina, koja nastaje prolaskom (i zaustavljanjem) riječnog toka svakih pet do deset godina. Ovdje ćete naći i niz osušenih drveća i niskog raslinja, koje je savršeno očuvano zbog nedostatka vlage u tlu i zraku.

  1. Grad duhova

Jeste li se ikada pitali kako bi bilo posjetiti grad u kojem nitko ne živi?

Uputite se u Kolmanoskop na jugu zemlje i saznajte. Nazivaju ga još i gradom duhova, jer je posljednji stanovnik iz njega iselio pedesetih godina prošlog stoljeća – trbuhom za kruhom. Očuvane zgrade sada nastanjuje samo pijesak iz okolne pustinje.

  1. Spitzkoppe planinarenje pustinja namib

    Namibijski Matterhorn – Spitzkoppe mjesto za planinarenje iz snova

Volite se penjati po stijenama, planinariti i kampirati usred “ničega”? Spitzkoppe je pravo mjesto za vas.
Riječ je o skupini granitnih stijena (najviša točka 1784 m) u pustinji Namib, koje nazivaju i namibijskim Matterhornom.

cheetah

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: engleski, afrikaans, a upotrebi je i njemački jezik
Religija: kršćanstvo
Valuta: namibijski dolar  (NAD); južnoafrički rand (ZAR)
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Namibije u Beču (Ungargasse 33,5, Tel. 00 43 1 40 29 371)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Namibije jest  Hosea Kutako International Airport u blizini glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Ipak, na sjevernom dijelu zemlje moguća je zaraza od malarije, pa valja poduzeti odgovarajuće preventivne korake.
Kada putovati: Od svibnja do rujna.
Smještaj: Hotel Thule i Hotel Heinitzburg u glavnom gradu – odličan su izbor.
Restorani: Hotelski restorani uvijek su siguran odabir, a dobru hranu okusit ćete i u restoranu Gathemann te restoranu Am Weinberg u glavnome gradu.

Oprez!

U ovoj zemlji velik je broj stanovništva zaraženo HIV virusom, pa treba biti oprezan. Česti su i kradljivci na cestama, pa uvijek pazite na svoj novac i dokumente. Pazite i dok prelazite ulice ili ako samostalno vozite. Namibijci nemaju zakon o vožnji pod utjecajem alkohola, pa su nesreće česte. Pijte isključivo flaširanu vodu. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Pripremila: Snježana Levar; EcoPrint / Shutterstock.com (žena /dijete)

Facebook Like Button