Bocvana zemlja koju obožava princ Harry

Bocvana (Botswana) je istinska turistička odrednica Crnog kontinenta koja pomiruje najrazličitije želje i zahtjeve u božanstveno lijepoj Africi.

Bocvana je država koja se prostire na oko 581 tisuću četvornih kilometara u južnoj Africi.
Graniči s Namibijom na zapadu i sjeveru, Zambijom na sjeveru, Zimbabveom na istoku te Južnoafričkom Republikom na jugu.

Raznoliko lijepa Bocvana nosi titulu i jedne od najrazvijenijih afričkih zemlja zahvaljujući proizvodnji dijamanta, razvijenom turizmu, ali i odgovornom gospodarenju.

zebre bocvana

Ovo je uglavnom ravničarska zemlja u kojoj živi oko 1,6 milijuna stanovnika od čega je najviše pripadnika naroda Cvani.

botswana-bocvana

Glavni i najveći grad Gaborone smjestio se na rijeci Notwane, na krajnjem jugoistoku države uz granicu s JAR-om, a predstavlja dom za tek nešto manje od 200 tisuća stanovnika. Nerazmjer između površine teritorija i populacije čini Bocvanu i jednu od najrjeđe naseljenih prostora po četvornom kilometru.

Bocvanska kuhinja termin je koji se rijetko spominje u kulinarskim priručnicima. Ipak, nudi mnoštvo zanimljivih namirnica. U zemlji se često jede meso, ponajviše govedina u kombinaciji s rižom, kukuruzom i drugim žitaricama, a poslužuje se uz lokalno pivo, palmino vino te čaj rooibos.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Bocvani:
  1. Delta rijeke Okavango

Svjedočite jedno od rijetkih preostalih čuda prirode – dolazak rijeke (života) Okavango u pustinju Kalahari. Dio delte sastavni je dio Nacionalnog parka Moremi, na sjeveru države.

  1. Louvre pustinje

Razgledajte i Tsodilo – lokalitet  pod zaštitom UNESCO-a – koji okuplja zapanjujuću kolekciju drevnih umjetnina urezanih u kamen. Smjestila se na sjeverozapadu zemlje u pustinji Kalahari, a neki je prozivaju i pustinjskim Louvreom.

  1. Prirodni rezervat Mokolodi

Istražite prirodni rezervat Mokolodi na jugu države. Prostire se na tek 30 četvornih kilometara, a glavni mu je cilj pružiti posjetiteljima osjećaj bocvanske divljine na ograničenom i sigurnom prostoru.

bocvana botswana

  1. Glavni grad

botswana-bocvana glavni grad Gaborone

Otkrijte kulturne i povijesne ljepote Gaborone. Posjetite i zeleni dućan eko udruge Somarelang Tikologo koja se bori za odgovorno raspolaganje bocvanskim resursima. Obavezno se popnite i na brijeg Kgale koji se izdiže na tek 100 metara, ali pruža veličanstven pogled na glavni grad.

  1. Bocvanske rukotvorine

Saznajte kako se stvaraju neke od najpopularnijih rukotvorina u Bocvani. Otputujte na sjever države, u sela Etsha i Gumare gdje žene izrađuju tri vrste košara od palmi, a potom ih ukrašavaju lokalnim bojama.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: engleski, setswana

Religija: kršćanstvo (70 posto) i druge lokalne vjere

Valuta: pula (BWP)

Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Republike Bocvane u Londonu (6 Stratford Place, W1C 1AY; tel: +44-20-7499-0031)

Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Bocvane jest Sir Seretse Khama International Airport nedaleko glavnoga grada.

Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno. Ipak, u području oko delte Okavango visoka je mogućnost od zaraze malarijom, pa valja poduzeti preventivne korake.

Kada putovati: Od svibnja do kolovoza

Smještaj: Creste Lodge hotel i Peermont Walmont at The Grand Palm hotel u glavnome gradu.

Restorani Chutney služi indijsku i kinesku hranu, a restoran Mokolodi odličan spoj afričke i njemačke kuhinje.

Oprez!

Bocvana je zemlja s izrazito visokom stopom stanovništva zaraženih HIV virusom, pa je poželjno izbjegavati rizična ponašanja. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Autor: Snježana Levar

Facebook Like Button