Himba zaboravljeni narod Namibije

Himba, zaboravljen narod bantunskog podrijetla koji žive u polupustinjskom prostoru na sjeveru Namibije možda su bili inspiracija redatelju filma Peti element, Luca Bessonau, kad je frizura Dive Plava laguna u pitanju, jer asocijacija je očita :) .

namibija narod himba

U našem studijskom proputovanju Afrikom jedno od odredišta bila je i Namibija i obvezan obilazak srdačnog naroda Himbe.
Himbe su narod bantuskog podrijetla koji žive u polupustinji na sjeveru Namibije.

Krajem 19. st. bili su protjerani od drugih afričkih naroda u Angolu gdje su jako osiromašili. Tako su ih počeli zvati Himbe što znači „zaboravljen“ ili „prosjak“.  
Na svoja stara mjesta u polupustinji Namibije vratili su se oko 1920. godine, te započeli tradicionalni pastirski život.

himba djecak namibija

Posjećujemo njihovo selo na nekoliko sati u organizaciji lokalne turističke agencije, jer je drugačije gotovo nemoguće. S dolaskom u selo djeca mi veselo trče ususret u znak dobrodošlice.
Ne govorim njihovim jezikom, pa se sporazumijevamo mimikom. Afrikanci se ne vole fotografirati, obično sklanjaju glavu ili traže novac kao kompenzaciju. U ovom selu situacija je drugačija. Poziraju bez pogovora, jer je agencija za nas platila „ulaz“.

zene narod himba namibija afrika

Primjećujem da je u sredini sela ograđen prostor rezerviran za stoku, dok se oko njega prostiru kupolaste kolibe od blata i pruća. Životni prostor Himba prepun je rupa. Oni spavaju na prostirkama na zemljanom podu, a za krevet vjerojatno nikada nisu čuli. Nemaju niti električne energije.

Što jede Himba narod

U pustinji Kalahari uvjeti za razvoj poljoprivrednih dobara iznimno su skromni, pa se prehrana Himba temelji uglavnom na mesu što se priprema u nekoliko lonaca na otvorenoj vatri. Muškarci vode brigu o stoci, dok žene imaju – kao što je to slučaj u cijelome svijetu – mnogo više obaveza.

One odgajaju djecu, vode „kućanstvo“, ali i izrađuju tradicijski nakit, koji potom prodaju turistima. Ogrlica koju sam kupio svoje je mjesto zauvijek zauzela na mom zagrebačkom balkonu. Naime, predivna je i jako lijepa uspomena, ali se osjeća jak miris životinjskog loja, kojom je premazana pa sam je zato smjestio na otvorenom :) .

nakit naroda himbe namibija

Jednaka, posebna mješavina žute zemlje i masti koristi se i za premazivanje stanovnika. Ta posebna smjesa vrlo je korisna jer štiti njihova polugola tijela od prašine i sunca, a ima i estetsku funkciju jer koži daje prekrasan crvenkast sjaj.
Mi nismo naravno jedni posjetitelji već jedni od mnogih znatiželjnika koja susreće Himba narod, pa se stoga ponašaju vrlo opušteno i prirodno.

afrika pleme himba namibija ples

Ipak, lokalni vodič me obavještava da to nije uvijek slučaj. Primjerice, kad žene Himbe odlaze u trgovinu, kilometrima udaljenu od sela, zamotane su u deke.

Himbe su izuzetno ljubazni i vedri. Zapravo, još uvijek pamtim njihov osmijeh. Na svojim putovanjima otkrio sam da što je zajednica siromašnija u materijalnom smislu, to su njeni pripadnici veseliji i više se raduju životu.

TEKST I FOTOGRAFIJE: PROF. ZORAN STIPERSKI

Facebook Like Button