Mauricijus veličanstveni otok za potpuni odmor

Mauricijus, tako daleko, ali tako blizu osjećaju kao da ste kod kuće…

Mauricijus je dobio ime po nizozemskom Princu Maurice Van Nassau … Rasprostire na 1865 kvadratnih kilometara, od toga ima 330 kilometara obale, te oko 1,1 milijuna stanovnika.

Mauricijus, pjenušavi kristali u tirkiznim lagunama Indijskog oceana, očarat će Vas u tren oka. Kontrast boja, kultura i okusa, ovaj otok čini toliko šarmantnim da ćete, ako ga posjetite, imati nezaboravni odmor. Imate priliku doživjeti neusporediv luksuz: tropski odmor s nevjerojatnom razinom profinjenosti. Otkrit ćete pravi smisao ‘ljepote’ – spoznaja koja će Vas natjerati da se vratite na obalu Mauricijusa opet.

Njegove bijele plaže su zaštićene koraljne grebenske barijere koje okružuje gotovo cijelu obalu, s izuzetkom južnog dijela, gdje polako padaju divlje vode niz litice, i Vama daju jedan od najljepših pogleda. Sa sjeverne ravnice, zemljište se podiže na središnji platou, gdje možete pronaći bezbroj jezera i stijena koje svjedoče od staroj ali burnoj vulkanskoj prošlosti. Nekoliko nenaseljenih otočića raspršili su se diljem glavnog otoka.

Klima na otoku je tropska, zime su tople i suhe, a ljeta vlažna i vrela. Najtopliji mjeseci su od siječnja do travnja (25 do 35°C), a zimi se dnevne temperature kreću oko 24°C, te u noći padnu na oko 16°C.

deer-island-mauritius_l

Na otoku možete pronaći oko 900 biljaka, koje rastu samo na ovom otoku, a često su to casuarine, indijski fikus, eukaliptusi i brojne cvjetnice.

Morski svijet je bogat kitovima, delfinima i orijaškim kornjačama, a na obali opasne životinje nećete pronaći. Često na otocima možete pronaći mungose, srne i makako majmune, a u divljini možete susretni neku divlju svinju.

Službeni jezici na otoku su engleski i francuski. Engleski ljudi upotrijebljavaju prvenstveno u vladi i u poslovnim kantaktima, a francuski je u općoj upotrebi. Također govore i kreolski, koji je sličan francuskom jeziku. No, ne morate se brinuti, s Vama će, ako ne razumijete francuski, normalno pričati engleski.

534maurice_l

Znamenitosti i turističke atrakcije u Mauricijusu:

Le Morne

Poluotok koji se smjestio na zapadnom dijelu otoka Mauricijusa, kojim dominira golema bazaltna stijena visine 556 metara. Vrh stijene je gotovo ravan te ima površinu od 12 hektara. Također, na njezinim liticama postoje brojni otvori i plitke špilje, dok je okružena plitkom lagunom koja je velika turistička atrakcija.

Osim što oduzima dah prirodni spektakl, planina Le Morne ima veliku važnost u povijest. Ovdje su se odbjegli robovi skrivali tijekom 18. i početkom 19 stoljeća – zaštićeni izoliranom planinom, te šumovitim i gotovo nepristupačnim liticama.

Le Morne je postao simbol robova koji su se borili za slobodu, te prikazuje njihovu patnju i žrtvu.

Korisne informacije

Glavni grad: Port Louis
Službeni jezik: engleski, francuski
Valuta: mauritijska rupija
Vremenska zona: Hrvatska + 2 sata ljeti i 3 sata zimi
Religija: hinduizam

Fotografije: Foter
Autorica: Azra Terzić

Facebook Like Button