Vodimo vas kroz Gabon

Maglovite šume, spektakularni vodopadi i zapanjujući životinjski svijet – svakodnevnica su ove afričke zemlje.

Gabon se prostire na oko 267 tisuća četvornih kilometara u središnjoj Africi. Graniči s Ekvatorskom Gvinejom na sjeverozapadu, s Kamerunom na sjeveru, te s Kongom na istoku i jugu. Na zapadu, pak, izlazi na Gvinejski zaljev, koji je dio Atlantskog oceana.

Zemlja je to velikih naftnih nalazišta, pa se smatra i među bogatijima na Crnom kontinentu. Ipak, bogatstvo je neravnomjerno podijeljeno, pa se većina od 1,5 milijuna stanovnika, u unutrašnjosti zemlje bave poljoprivredom. Ujedno, ovo je i jedan od najslabije naseljenih prostora u Africi i svijetu.

Libreville

Glavni i najveći grad – Libreville – smjestio se na estuariju rijeke Komo u Atlantski ocean. Ime (Slobodni grad) nadjenuli su mu sredinom 19. stoljeća sami osnivači – oslobođeni robovi s brazilskog broda kojeg je zaplijenila francuska mornarica.

Gabon je gospodarski, kulturno i politički povezan s Francuskom – a taj se utjecaj osjeća i na gastronomiji ovoga prostora  – pa mnogi restorani služe francusku hranu, ili pak domaće specijalitete spremljene francuskim tehnikama.  Prehrana lokalnog stanovništva, pak, počiva na ribi i morskim plodovima, raznovrsnom povrću i voću. Ovdje se rado pije vino od šećerne trske, te palmino vino, koje se za posebne prilike miješa s halucinogenom biljkom – eboga.

gabon

Znamenitosti i turističke atrakcije u Gabonu:
Afrički raj

Nacionalni park Loango jedan je od posljednjih afričkih rajeva. Tako barem tvrde ekolozi, koji su oduševljeni bioraznolikošću ovoga obalnog parka, koji se proteže na 1550 četvornih kilometara na zapadu zemlje.

Kristalne planine

Ljubitelji planinarenja posjetit će planinski lanac na sjeverozapadu zemlje, koje se proteže i na Kongo, DR Kongo, Ekvatorsku Gvineju i Angolu, a naziva se Crystal Mountains. Planinski lanac okružuju maglovite šume, čarobne orhideje i drugo zapanjujuće bilje.

Slobodni grad

Oslobodite maštu u Librevillu! Istražite njegove čudesne plaže, kao i spomenike – visoke i do 18 metara – koji su raštrkani uz obalu. Uputite se na glavnu gradsku tržnicu na kojoj možete kupiti niz zanimljivih rukotvorina i suvenira. Posjetite predsjedničku palaču i muzej tradicijskih obrta, kao i crkvu sv. Mihaela.

libreville-1

Najljepši slapovi središnje Afrike

Slapovi Kongou na rijeci Ivindo prava su turistička destinacija! Široki su oko pet kilometara, spuštaju se s pedesetak metara i kreiraju veličanstven prizor. Sastavni su dio Nacionalnog parka Ivindo na istoku zemlje, u kojem možete pogledati i i nešto manje slapove Mingouli i Djidji.

Čudesna priroda

Kišne šume ekvatorijalnog prostora u Nacionalnom parku Lope omiljena su turistička atrakcija. Teško je opisati čudesne prirode ovoga parka, koji se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a – jer ih treba doživjeti! Na sjeveru parka naići ćete i na savansko područje, za koje se pretpostavlja da je nastalo tijekom posljednjeg Ledenog doba.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski
Religija: kršćanstvo (73 posto); islam (12 posto); animističke vjere (10 posto)
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Gabonske Republike u Berlinu (Tel: 0049 30 8973 3440; e-mail: botschaft@botschaft-gabun.de)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Gabona jest Libreville Leon M’ba International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (http://stampar.hr/Default.aspx?art=1687) u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom, pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od lipnja do rujne, te od prosinca do siječnja.
Smještaj: Hotel Lotus Blue i Residence Hoteliere du Phare (http://www.hotel-libreville.com/) u glavnome gradu.
Restorani: Le Phare Du Large i L’Odika u glavnome gradu odličan su izbor. Osobito za ljubitelje francuske kuhinje.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH savjetuje oprez prilikom odlaska u ovu zemlju. Od predsjedničkih izbora 2009. zabilježeni su česti nemiri i sukobi prosvjednika s vojskom, a valja pripaziti i na oružane napade na trgovačke brodove u priobalnom području . Također, u većim gradovima raste stopa kriminala. Određeni broj stanovništva HIV je pozitivno, pa treba izbjegavati i rizična ponašanja.
Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Fotografije: Brian Gratwicke, Malika Davy, jbdodane

Facebook Like Button