Srednjoafrička republika

Zemlja visokog sigurnosnog rizika izaziva samo najodvažnije putnike.
Srednjoafrička Republika prostire se na oko 620 tisuća četvornih kilometara središnjim dijelom Crnog kontinenta. Graniči s Kamerunom na zapadu, sa Čadom na sjeveru, sa Sudanom i Južnim Sudanom na sjeveroistoku, te na jugu s Kongom i DR Kongom. Njenim reljefom dominira valovita visoravan s prosječnim  nadmorskim visinama od 600 do 800 metara, a na sjeveroistoku i sjeverozapadu zemlje izdižu se masivi Bongo i Kare na kojem se nalazi i najviši vrh zemlje Ngaoui (1420 m).

U ovoj zemlji živi oko 4 milijuna stanovnika koji pripadaju različitim etničkim narodima, vjerama i religijama. Najviše je pripadnika naroda Baya, Banda, Mandija i Sara. Bangui je glavni i najveći grad Srednjoafričke Republike, a smjestio se na desnoj obali rijeke Ubangi – stotinjak kilometara od granice s DR Kongom i Kongom.

Gastronomija Srednjoafričke Republike spoj je afričkih okusa s kuhinjama Kine, Francuske i Libanona. Jede se kozletina , piletina i riba u kombinaciji s povrćem, rižom, kikirikijem i lokalnim prženim kruhom (makara), a pije se pivo, palmino vino te razni voćni sokovi.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Srednjoafričkoj Republici:
  1. Bangui

Istražite glavni grad Srednjoafričke Republike i njegove kulturno povijesne spomenike poput muzeja Boganda, slavoluka posvećen predsjedniku Bokassi, predsjedničku palaču, ali i Marche Centar – glavnu tržnicu. Imajte na umu da se ovdje nude i rijetke vrste afričkih ptica, ali je trgovanje istima – zabranjeno.

  1. Park visokog rizika

Jedna od glavnih turističkih atrakcija zemlje jest Nacionalni park Manovo-Gounda st. Floris koji se nalazi pod zaštitom UNESCO-a, a predstavlja dom za tipične životinjske predstavnike ovoga kraja. S obzirom da se prostire na sjeveroistoku zemlje, koje se smatra područjem od visokog sigurnosnog rizika – posjete se ne preporučuju.

  1. Rezervat prirode

Rezervat prirode Dzanga Sangha, na jugozapadu zemlje još je jedno mjesto za istraživanje divljine Srednjoafričke Republike. Ovdje se nalazi dom za brojne velike sisavce kao što su gorile, slonovi i bizoni.

  1. Pigmejska  pustolovina

Jeste li se ikad pitali kako izgleda svakodnevnica naroda Pigmeji? Ako je odgovor potvrdan posjetite grad Mbaki na jugozapadu države. Osim Pigmeja, ovdje živi i narod Lobaye, a područje je poznato po uzgoju kave i obradi drva.

  1. Slapovi rijeke Boali

Uživajte u slapovima na rijeci Boali – četrdesetak kilometara od glavnoga grada, okruženih netaknutom šumom. Iako rijeka izgleda savršeno za kupanje – oduprite se tom porivu. Ona je dom brojnih krokodila.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski, sanago
Religija: kršćanstvo (80 posto); islam (15 posto)
Valuta: srednjeafrički CFA franak
Viza: potrebna – pribaviti je možete preko Veleposlanstva Srednjoafričke Republike u Parizu (30, rue des Perchamps; tel: +33-1-4224-4256)
Kako putovati: zrakoplovom – glavna zračna luka Srednjoafričke Republike jest Bangui M’Poko International Airport nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar (http://stampar.hr/Default.aspx?art=1687) u Zagrebu. Velika je opasnost i od zaraze malarijom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do travnja.
Smještaj: Hotel Levy (http://www.levyhotel.com/#) i hotel National u glavnome gradu dobar su izbor.
Restorani: Relais des Chasses, Satis i Tropicana u glavnome gradu.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH upozorava na vrlo veliki rizik od putovanja u ovu zemlju. Izbjegavajte pokrajine na sjeveroistoku i zapadu zemlje zbog povećanog broja oružanih napada i otmica.  Srednjoafrička republika je jedna od korumpiranijih na Crnom kontinentu, pa je plaćanje mita policiji – normalna stvar. Izbjegavajte ispijanje vode iz lokalnih vodovoda izvan Banguija. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Uryadnikov Sergey / Shutterstock.com (muškarac)

Facebook Like Button