Kamerun

Bogata zemlja izaziva neustrašive putnike iz cijeloga svijeta.
Kameron se prostire na oko 475 tisuća četvornih kilometara središnje Afrike. Graniči s Nigerijom na sjeverozapadu, s Čadom i Srednjoafričkom Republikom na istoku, te s Kongom, Gabonom i Ekvatorskom Gvinejom na jugu. Na jugozapadu, pak, izlazi na Gvinejski zaljev, koji je dio Atlantskog oceana.

U Kamerunu razlikujemo četiri geografske cjeline. Zapadom zemlje dominira planinsko područje na kojem se nalazi gorje Kamerun s istoimenim najvišim vrhom (4095 m). Na jugu prevlada nizinsko područje, sjever prekriva savana i suha stepa, dok se u središnjem dijelu Kameruna reljef postepeno uzdiže do visoravni Adamaoua.

U Kamerunu živi oko 18 milijuna stanovnika koji pripadaju raznim etničkim i vjerskim grupama, a okupljaju se u većim urbanim središtima. Najveći postotak populacije živi u gradu Douali na obali Gvinejskog zaljeva – ujedno najvećem gradu u Kamerunu i njenoj glavnoj luci. Drugi grad po naseljenosti – Yaounde – glavni je grad države, a smjestio se u unutrašnjosti zemlje, između rijeka Nyong i Sanga.

Kamerunska kuhinja spoj je lokalnih okusa i kolonijalnih osvajanja. Ovdje se jedu omleti i francuski kruh, riba i morski plodovi, riža i lokalno povrće te voće, a pije se niz odličnih stranih i lokalnih piva.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Kamerunu:
  1. Netaknuta priroda

Posjetite rezervat Dja Faunal koji se prostire na 5260 četvornih kilometara oko istoimene rijeke. U ovom rezervatu nalazi se jedna od najbolje očuvanih kišnih šuma na svijetu, koja je i pod zaštitom UNESCO-a, a čak 90 posto rezervata čini netaknuta priroda.

  1. Glavni grad

Saznajte sve o bogatoj povijesti  i kulturi ove zemlje. U Yaoundeu razgledate nacionalni muzej i benediktinski muzej Mont Febe, katedralu Notre Dame des Victoiresa, ali i prvu misionarsku crkvu Kameruna – baziliku Marie-Raine des Apotres. Na raspolaganju su vam i zoološki vrt te botanički vrtovi Limbe.

  1. Tradicionalni zanati

Istražite Ngoketuniju koja se prostire na sjeverozapadu zemlje uz istoimeno gorje. Riječ je o prostoru iznimne tradicionalne kulture i običaja koje se dijeli na 13 sela. Ovdje možete razgledati rižina polja po čijoj proizvodnji su poznati, svjedočiti tradicionalnim zanatima i razgledati rukotvorine od palminog drva lokalnih umjetnika.

Jezerska čuda

Posjetite jezero Oku u središnjem dijelu Kameruna, koje se smjestio u krateru vulkana na 2219 metara nadmorske visine. Okružen je kišnim šumama, te predstavlja dom za rijetke ptičje vrste, kao i endemsku vrstu žaba.

  1. Jahanje i utrke konja

Stanovništvo sjeverozapadnog grada Kumbo u pokrajini Bui poznato je po jahanju i utrkivanju konjima. Vjeruje se su se “navukli” na ovaj sport od plemenskog naroda Mbororos, koji potječu iz Srednjoafričke Republike. Godišnja utrka na stadionu Tobin – prava je turistička atrakcija.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: francuski i engleski
Religija: kršćanstvo  je dominantno na jugu i zapadu zemlje, a islam na sjeveru
Valuta: CFA franak
Viza: potrebna – istražite proceduru na internetskim stranicama  Veleposlanstva Republike Kamerun u Berlinu
Kako putovati: redovnim linijama zrakoplova iz Pariza ili Bruxellesa – glavna zrakoplovna luka Kameruna jest  Douala International Airport nedaleko najvećega grada u zemlji.
Bolesti i prevencija: potrebno je cijepljenje protiv žute groznice. Cijepiti se možete u Zavodu za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar u Zagrebu. Velika je opasnost od zaraze malarijom i kolerom pa je potrebno poduzeti preventivne korake.
Kada putovati: Od studenog do ožujka.
Smještaj: Hotel Hilton u glavnome gradu i hotel Palace Bano u Douali dobar su izbor.
Restorani: Cafe de Yaounde u glavnome gradu i restoran L’Ovalie u Douali.

Oprez!

Ministarstvo vanjskih poslova RH navodi da postoji mjesta u Kamerunu koja su od visokog rizika. To se posebice odnosi za pokrajine Adamaoua, Nord i Extreme-Nord zbog visoke stope oružanog kriminala. Nepredvidiva sigurnosna situacija je i na poluotoku Bakassi.

Hrvatskim državljanima se sugerira oprez i u većim gradovima, zbog čestih pljački turista. Pijte isključivo flaširanu vodu. Izbjegavajte i led u piću, jer se radi od lokalne vode iz slavina. Jedite u hotelskim i inim provjerenim restoranima.

Ako ste žena, poštujte islamsku tradiciju sjevernog dijela zemlje i nemojte izazivati prenapadnim odijevanjem.

Facebook Like Button