Putovanja slavnih žena vode nas kroz najljepšie gradove svijeta

Obilježite Međunarodni dan žena putujući stopama mnogih poznatih i slavnih žena kroz povijest koje su imale veliki utjecaj na svijet i svoju okolinu.

Međunarodni dan žena obilježava se diljem svijeta 8. ožujka a gdje su sve bile i stvarale slavne žene saznajte

Ova inspirativna prigoda sjajna je prilika za odavanje priznanja i počasti junakinjama kroz povijest, koje su se odvažile na hrabre korake kako bi promijenile neka ustaljena mišljenja, premostile sputavajuće barijere i tako ostavile jedinstven trag i otvorile put budućim generacijama.

Slavne, sposobne i poznate žene koje su prkosile očekivanjima razbijajući stereotipe te odredišta u kojima su obilježile dijelove povijest ili mjesta u kojima su njihove životne priče započele svakako je vrijedno pogledati i inspirirati se za putovanje na kojem ćete krenuti stopama ovih slavnih žena te pritom slijediti vlastitu neovisnost, samopouzdanje i naslijeđe.

chicago-city

Michelle Obama jedna od prvih dama Amerike

Michelle je odrasla u Chicagu u Illinoisu te je nakon diplome sa sveučilišta Princeton i Harvard Law School započela svoju karijeru pravnice.

2009. godine otišla je u glavni grad SAD Washington, D.C., jer je njezin suprug preuzeo dužnost u Bijeloj kući. Michelle Obama se zalagala za zdraviju državu, bolje prilike za obrazovanje pa čak i za klasični američki dizajn i modu.

White House, Washington, D.C

Možete u jedno trenutku krenuti njezinim stopama na putovanju te posjetili spomenute slavne gradove u SAD-u.

hotel Sophy Hyde Park

GDJE BORAVITI U CHICAGU
U Chicagu, jednom od najvećih, ali i najvjetrovitijih gradova u SAD-u, poznatom po odvažnoj i raskošno lijepoj arhitekturi preporučuje se velik izbora smještaja.

Sophy Hyde Park, smješten u četvrti Hyde Park, koji je udaljen svega nekoliko minuta od lokacije na kojoj je živjela obitelj Obama. U ovom području bogatom kulturom nalaze se dvije najznačajnije institucije u gradu, sveučilište Chicago te Muzej znanosti, pa ćete tako moći prilikom boravka itekako imati što vidjeti.

Sophy Hyde Park

Ako posjećujete Chichago, glavni grad SAD-a, otkrit ćete da se radi o divnom gradu na rijeci Potomac. Tijekom svog boravka možete organizirati obilazak službene rezidencije i radnog mjesta Michelle Obame dok je bila Prva dama i živjela u Bijeloj kući.

Eaton DC 1

S obzirom na to da ne možete prenoćiti u Michellinom nekadašnjem domu, rezervirajte smještaj u obližnjem hotelu s 4 zvjezdice Eaton DC. Ovaj otmjeni hotel nalazi se jako blizu Bijele kuće te osim ugodnog smještaja nudi i tri odlična bara u restoran i kafić.

Frida Kahlo Museum - Mexico City

Umjetnica Frida Kahlo

Meksička umjetnica i feministička ikona Frida Kahlo najpoznatija je po svojim čuvenim portretima u stilu narodne umjetnosti koji kombinira realizam i nadrealne elemente.

Frida je bila dio postrevolucionarnog pokreta Mexicayotl, koji je djelovao početkom 20. stoljeća s ciljem definiranja meksičkog identiteta, a njezina djela i dan danas služe kao inspiracija za modernu kulturu namećući pitanja o identitetu, postkolonijalizmu, rodu, klasi i rasi u meksičkom društvu.

Frida Kahlo je većinu svog života provela u svom obiteljskom domu u gradu Coyoacán, Mexico City, koji je danas poznat kao plava kuća i dostupan je javnosti kao Muzej Fride Kahlo.

san francisco SAD

Frida Kalo također je poznata po svojoj vezi s meksičkim umjetnikom Diegom Riverom, za kojeg se udala 1928. godine.

1930. godine Frida i Diego odselili su se iz Meksika te su se nastanili u San Franciscu, SAD, gdje je Frida predstavila svoju sliku para “Frida i Diego Rivera” na Šestoj godišnjoj izložbi udruženja umjetnica San Francisca.
Kasnije se ovaj zanimljiv bračni par vraća u rodni Meksiko.

H21 Hotel Boutique 1

GDJE BORAVITI U MEKSIKO CITYJU
H21 Hotel Boutique u Meksiko Cityju putnicima nudi smještaj kao kod kuće, a udaljen je kratku šetnju od Fridinog obiteljskog doma koji je danas Muzej Fride Kahlo.

H21 Hotel Boutique

Ovaj moderni i luksuzni privatni smještaj nudi sobe uređene u raznim stilovima, od kojih neke čak sadrže terasu na kojoj se gosti mogu sunčati i imati pogled na u dio grada u kojem je živjela i sama Frida.

U 2018. godini San Francisco je obilježio svoju povezanost s čuvenim životom Fride Kahlo imenujući njoj u čast ulicu u četvrti Ingleside.

frida-kahlo-museum

Posjetite svakako tu ulicu, a možete i odsjesti u White Swan Inn hotelu na užurbanoj lokaciji u blizini trga Union Square.

White Swan Inn 1

Smještaj s doručkom u White Swan Inn nudi jedinstveno uređene sobe. Svaki dan svog boravka možete započeti toplim doručkom i završiti ga večernjom čašom vina uz ukusno spravljene zalogajčiće.

White Swan Inn

Odavde imate i savršeno polazište za istraživanje obližnjeg Muzeja moderne umjetnosti San Francisca gdje ćete se nadahnuti i osjetiti Fridino naslijeđe.

Old Town Market Square - Warsaw, Poland

Marie Curie dobitnica Nobelove nagrade

Marie Curie nadaleko je poznata kao prva žena dobitnica Nobelove nagrade, a i jedina je žena do danas koja ju je osvojila čak dvaput.

Marie je bila fizičarka i kemičarka koja je provodila revolucionarna istraživanja o radioaktivnosti te ujedno uvela taj termin, a poslije i razvila teoriju oko njega.

Palace of Culture and Science Warsaw

Marie Curie je otkrila i kemijske elemente polonij i radij, kao i tehniku izoliranja radioaktivnih izotopa.
Marie rođena je u Varšavi u Poljskoj te se kasnije preselila u Pariz u Francuskoj, gdje je postala prva žena profesorica na Sveučilištu u Parizu.

Paris

Marie Curie osnovala je institute Curie u Parizu i Varšavi, koji su i danas važni istraživački centri te savršena odredišta za sve one koji žele krenuti njezinim revolucionarnim stopama.

GDJE BORAVITI U VARŠAVI
Osjećajte se kao kod kuće u rodnom gradu Marie Curie i boravite u Millennium Awangarda Green.
Apartman je smješten na dobroj lokaciji i savršeno je ishodište za istraživanje grada. Udaljen je kratku šetnju od Zapadnog kolodvora u Varšavi te Palače kulture i znanosti.

Millennium Awangarda Green 1

Muzej Marie-Skłodowska-Curie također je udaljen samo kratku vožnju vlakom za sve one koji žele saznati više o životu i radu ove čuvene fizičarke i kemičarke.

Premda je život Marie Curie započeo u Varšavi, Pariz je bio njen dom, pa ćete tako ondje pronaći i mali muzej u njenu čast. Musee Curie obilježava njena djela i njeno nasljeđe i šira radiološka istraživanja te se nalazi u njenom nekadašnjem laboratoriju.

hotel Le 66

Još je jedan smještaj za svaku preporuku, a to je Le 66 s doručkom udaljen svega kratku šetnju od muzeja Curie te je odlična lokacija za putoholičare koje zanimaju hrana, književnosti, povijest i umjetnost.

alexandria-egypt

Egipatska kraljica Kleopatra

Kleopatra, ikona staroga vijeka, bila je posljednja aktivna vladarica Ptolemejskog kraljevstva Egipta.

Kleopatra je bila poznata po svojoj ljepoti i mudrosti, a slovila je i kao dobro obrazovan vođa. Govorila je nekoliko jezika.

Za vrijeme svoje vladavine Kleopatra je sklopila niz iznimno važnih kako vojnih tako i romantičnih veza i saveza, koji su ovjekovječeni u raznim umjetničkim djelima i uprizorenjima njezina života, čime je zapečaćena njena uloga ženske ikone u povijesti.

Kleopatra je poznata i po tome što se udružila s Julijem Cezarom u Rimu, a on joj je čak posvetio zlatni kip u hramu Venus Genetrix.

Kleopatrino naslijeđe u najvećoj je mjeri povezano s njezinom prijestolnicom, Aleksandrijom u Egiptu. Premda drevni glamurozni grad kakvog je poznavala više ne postoji, moderna Aleksandrija i danas ima predivnu luku s pogledom na Sredozemno more.

Four Seasons Hotel Alexandria At San Stefano

GDJE BORAVITI U ALEXANDRIJI
U primamljivo uređenom hotelu Four Seasons Hotel Alexandria At San Stefano možete očekivati VIP tretman zahvaljujući privatnoj pješčanoj plaži s pogledom na Sredozemno more.

Ako se želite još više približiti drevnoj povijesti Egipta svakako obiđite arheološki muzej, Grčko-rimski muzej, smješten u neposrednoj blizini.

Kleopatra u Rimu

U trenutku kad je Cezar ubijen, Kleopatra se već bila skrasila u Rimu te je ostavila trag u gradu ne samo zahvaljujući statui u njenu čast.

rome-city

Brojne su žene tog vremena oponašale njezin stil i izgled koji je obilježen egzotičnom frizurom i bisernim nakitom.

Hostel RomeHello idealan je za sve one koji žele upoznati Kleopatrin drugi dom udaljen svega 20 minuta šetnje od hrama Venus Geretrix, gdje je nekada stajala i njezina statua. Ovaj hostel se nalazi u neposrednoj blizini fontane di Trevi te crkve svete Suzane u Dioklecijanovim termama.

The RomeHello 1

Ovdje možete biti smješteni u privatnim, zasebnim sobama s vlastitom kupaonicom ili u zajedničkim spavaonicama.

Traveling to India

Borac za ženska prava Anasuya Sarabhai

Anasuya Sarabhai bila je pionirka ženskog radničkog pokreta u Indiji, čiji je rad podržavao i Mahatma Gandhi.

S njime je osnovala najstariji sindikat radnika tekstilne industrije u Gujaratu.
Sindikat je kasnije postavio temelje za osnivanje Udruge samozaposlenih žena u Indiji (SEWA), čijoj je osnivačici Eli Bhatt Anasuya bila mentorica.

Ako odlučite posjetiti Aziju1 biti ćete oduševljeni saznanjima o revolucionarnom radu Anasuye, a imat će priliku otkriti što to znači biti moderna žena u Indiji.
Anasuya je rođena u Ahmedabadu u Indiji, najvećem gradu i nekadašnjem glavnom gradu indijske savezne države Gujarat.

London

Anasuya je vrlo rano ostala siroče te se kasnije preselila u Englesku kako bi studirala medicinu, da bi se zatim prebacila na London School of Economics (LSE). U Londonu je Anasuyu uvelike inspirirao pokret sufražetkinja.

Hyatt Regency Ahmedabad

GDJE BORAVITI
U Anasuyinom domu danas se nalazi Calico Museum of Textiles, muzej posvećen indijskim tkaninama i tehnikama tkanja kroz stoljeća, industriji koju je Anasuya pomogla zaštititi svojim revolucionarnim aktivizmom.

Za smještaj odaberite Hyatt Regency Ahmedabad koji je savršeno ishodište za istraživanje poslovne četvrti u centru i okolnog područja te je udaljen samo kratku vožnju od muzeja Calico Museum of Textiles.

Hyatt Regency Ahmedabad 1

Tijekom svog studija na sveučilištu LSE Anasuya je pronašla inspiraciju u lokalnom pokretu sufražetkinja. Sama škola nalazi se u Westminsteru, na granici između Covent Gardena i Holborna, kroz povijest poznatog kao Clare Market.

The Strand Private Apartments - Covent Garden 1

U blizini u Covent Gardenu nalazi se The Strand Private Apartments koji nudi pogled na grad i smješten je u neposrednoj blizini povijesnih znamenitosti kao što su Somerset House i kazalište Lyceum.

Uz dopuštenje: Dialog (sve fotografije)

Facebook Like Button