Indija iz fotelje – upoznajte Rajasthan očaravajuću državu i kulturno srce Indije

Rajasthan je naprosto očaravajuće lijepa država na sjeverozapadu Indije i nedvojbeno kulturno srce ove daleke egzotične zemlje, a svakom će putniku dočarati čaroliju svoje raznolike povijesti, bogate baštine, jedinstvene arhitekture i upečatljivih pejzaža.

Old Delhi indija

Otkrijte pravu, istinsku veličanstvenost odredišta – od živahnih ulica Old Delhija do romantičnih palača ružičastog grada Jaipura, sve do šarmantnih plavih kuća u Jodhpuru i konačno očaravajućih pješčanih dina pustinje Thar.

Jodhpur rajahstan

Mjesta za odsjedanje s preporukom

Nakon što posjetite nadasve zanimljivu metropolu Delhi, boravak u tvrđavi Alila Bishangarh budi u svakome najsenzibilnije emocije, jer ova nekadašnja utvrda iz 18. stoljeća smještena visoko u planinama Aravalli na rubu Jaipura, najvećeg i glavnog grada indijske države Rajasthan.

Alila Bishangarh India

Tvrđava je preuređena u prekrasan boutique hotel i predstavlja našu odredišnu točku za daljnje istraživanje još jedne obližnje tvrđave po imenu Amber.

Za upoznavanje s lokalnim obrtnicima, jahanje po dinama ili razne aktivnosti posjetite ruralno selo Bishangarh.

selo indija

Dok uživate u blaženim pogledima na zalazak sunca preko skrovite padine kušajte i lokalni čaj.

caj indija

Putovanje nastavljamo kroz fascinantno dojmljiv Jaipur, Chhatrasagar, Jodhpur koji je drugi najveći grad u indijskoj državi Rajasthan te okolnu pustinju kako bi na kraju završiti u Udaipuru.

jaipur india

Jedinstvena palača na jezeru, Taj, može poslužiti kao svojevrsna baza za daljnje virtualno putovanje. Ova nekadašnja ljetna palača Maharadže u Udaipuru, dragulj je koji pliva usred jezera Pichola.

Taj jezero Udaipur India

Glamurozan i raskošan stil karakterizira cijelu povijest ovog upečatljivo lijepog mjesta, a diskretno osoblje osigurava gostima da se osjećaju poput nekadašnjih vlasnika palače.

Vodeni taksi može odvesti putnike do grada a oni željni odmora jednostavno mogu uživati u predivnom panoramskom pogledu na jezero iz svog dekadentno dizajniranog apartmana.
Ručak poslužen oko jezerca u središnjem dvorištu, dok oko vas mirišu ljiljani, uključuje svježi, aromatičan kachumber.

Recept za izvrsni indijski kachumber pronađite OVDJE.

kachumber

Preko filmskog platna putujemo Indijom

Autobiografski roman Lion

Na temelju autobiografskog romana, film “Lion” govori o životnoj priči Saroa Brierleyja. Nakon što je pratio svog starijeg brata na putovanju izvan svog sela – jedinog mjesta koje poznaje – petogodišnji indijski dječak Saroo slučajno se našao stotinama kilometara od kuće.

Ne uspijevajući pronaći natrag put do svog sela, Saroo je prisiljen preživljavati na ulicama, često bježeći od opasnosti prije nego što ga na kraju odvedu u sirotište gdje ga uočava i usvoji zaljubljeni australijski par. Dvadeset i pet godina kasnije, Saroo kreće u potragu za obitelji koju je nesvjesno ostavio.

City Palace Museum Jaipur

Film The Best Exotic Marigold Hotel

Sedam britanskih umirovljenika smjestilo se u zapušteni hotel Marigold u Jaipuru, koji je reklamiran kao egzotična i luksuzna kuća za umirovljenike.

Predstavljeni potencijal izgleda kao puka fantazija, koju je stvorio mladić ujedno i hotelski menadžer, pa je grupa prisiljena prihvatiti neprimjerenost hotela dok se uče živjeti u nepoznatoj kulturi.

Uskoro se prilagode svom neočekivanom okruženju i otkriju kako se otpuštanjem prošlosti, može otkriti novi život i nova ljubav. Ovaj film je zapravo suptilna, nježna i ujedno šaljiva priča u kojem glume mnogobrojne poznate filmske zvijezde poput oskarovki Judi Dench i Maggie Smith.

jaipir indija

Troje braće, ne pretjerano dobro poveznih putuju vlakom po Indiji kako bi se bolje povezali nakon slučajne smrti svog oca. Njihovo dramatično iskustvo umanjuje njihovu netrpeljivost te im pomaže u prevladavanju problema iz prošlosti. Priča je smještena u prekrasnoj Indiji te je vizualno šarena, vrckava kao i što se očekuje od filma Wesa Andersona.

indija

Kroz pisanu riječ upoznajemo živopisnu Indiju

A Passage To India, napisao E.M. Forster

Ovaj se roman temelji na Forsterovim vlastitim iskustvima u Indiji i pokretu za neovisnost 1920-ih.

Kada Adela Quested i njezina starija pratiteljica gđa Moore doputuju u indijski grad Chandrapore, odmah postaju svjesni uskogrudnog anglo-indijskog utjecaja unutar društva i kao rezultat toga ne doživljavaju “pravu” Indiju.

Zadužuju uglednog lokalnog liječnika dr. Aziza kao pomoć u otkrivanju lokalnog života. Međutim, to vodi do nesporazuma tijekom turneje koju organizira do špilje Marabar, koja završava uvlačenjem dr. Aziza u skandal.
Ovo je priča koja podiže napetost između rasa, klasa i privilegija u indijskoj kolonijalnoj eri.

Roman Rohinton Mistrya – A Fine Balance

Smješten u Indiju 1975., “Fine Balance” je priča o četvorici stranaca koji se neočekivano okupljaju kada vlada proglasi ‘izvanredno stanje’ kao posljedicom političkih nemira.

Udovica Dina Dalal uzima svoju mladu studenticu i dva krojača koji su se iz svojih domova smjestili u njezin maleni, zapušteni stan.
Zajedno se bore u svom novom zajedničkom životu, u početku ne vjeruju jedni drugima, ali s vremenom postaju vrsta obitelji unatoč razlikama u klasi, podrijetlu i religiji. Knjiga koja prikazuje ljudsko srce i duh usred različitih životnih surovosti.

Mumbai indija

Epski roman Shantaram književnika Gregory David Robertsa

Ovaj epski roman govori o australijskom bivšem zarobljeniku i bivšem ovisniku o heroinu, Linu, koji je pobjegao iz zatvora u svojoj domovini, te je pobjegao u Indiju s lažnom putovnicom.

Linov indijski život uključuje boravak u jednom od najsiromašnijih sirotinjskih četvrti u Mumbaiju, gdje otvara besplatnu kliniku, opisuje se zastoj u filmskoj industriji u Bollywoodu, prolazak kroz neuzvraćenu ljubav, borbu u ratu koji nije njegov i pridruživanje bombajskoj mafiji čiji šef Khader Khan postaje njegov mentor i duhovni guru.

Temeljen na autorovom osobnom susretu s podzemljem Mumbaija, Shantaram nudi fascinantan prikaz Indije koja je istodobno zavodljiva i kaotična kroz očaravajuće putovanje koje prolazi glavni junak.

glazba indija

Dočarajmo Indiju i kroz glazbu

Allahrakka Rahman – Score for Slumdog Millionaire

Jedan od najpoznatijih indijskih suvremenih glazbenika, A.R. Rahman skladao je pjesme, zvukove i partiture za mnoge indijske filmove i televizijske programe, uz nekoliko samostalnih albuma. Iako otprije međunarodno poznat, najpoznatiji je po skladanju muzike za film “Slumdog Millionaire” Dannyja Boylea iz 2008. za koji je osvojio dvije nagrade Akademije.

Pandit Ravi Shankar – Music of India

Ravi Shankar plodan je bengalski glazbenik koji je popularizirao indijsku glazbu širom svijeta svojim očaravajuće lijepim melodijama. Majstor umjetnosti sitar sviranja učio je gitarista Beatlesa Georgea Harrisona kako svirati, a utjecao je i na mnoge druge glazbenike svih žanrova širom svijeta.

Panjabi MC – The Raj

Anglo-indijski glazbeni producent, umjetnik i DJ, Rajinder Singh Rai, poznatiji po scenskom imenu Panjabi MC, svojom je glazbom odao počast punđandžijskim korijenima, tradicionalnu bhangra glazbu pomiješao je s elementima hip hopa i elektronskih zvukova.

Njegova hit pjesma Mundian to Bach Ke iz 1998. godine bio je globalni hit. Njegova kombinacija autentičnih indijskih ritmova s mainstream glazbom prevladava u njegovom desetom studijskom albumu, The Raj.

Još neka mjesta u Indiji koja bi vas mogla zanimati

Ovo luksuzno odredište za potpuni užitak uz spa i wellness odmor, Ananda, nalazi se u podnožju Himalaja u sjevernoj Indiji. Nude praktički izbor hvalevrijednih seansi na svom Instagramu. Pratite ih na @anandainthehimalayas da biste doživjeli višestruko nagrađivano wellness iskustvo iz vlastitog doma.

 

Tekst i fotografije uz dopuštenje Wish hr partnera, Quintessentially Lifestyle.

 

Quintessenically Group je britanska concierge tvrtka koju su 2000. osnovali AARON SIMPSON, Ben Elliot i Paul Drummond. Sjedište tvrtke je u Londonu i posluje sa 60 ureda širom svijeta, gdje je LARA HAM predsjednica Uprave Quintessentially kluba za jugoistočnu Europu.

Facebook Like Button