Palača vjetrova riznica povijesti Rajastana

‘Palača vjetrova’ je riznica povijesti i tradicije šarene države Rajasthan.

Regal Hawa Mahal je možda jedna od posjećenijih turističkih destinacija u lijepom gradu Jaipuru, čiju je gradnju pokrenuo čuveni Maharaja Sawai Pratap Singh, oko 1799. godine.

Palača je prvobitno izgrađena u obliku piramide sa sićušnim prozorima (sveukupno ih ima 953) i skrivenim balkonima, koje su ženama nudile vidikovac iza kamenih klesanih ukrasa, kroz koje su žene kraljevske obitelji mogle promatrati događanja na ulicama i tržnici, a da ih pri tome nitko ne vidi. Hawa Mahal Jaipur struktura je sastavljena od malih krila, svaki sa sitnim prozorima i lučnim krovovima s visećim vijencima, izvrsno modeliranih. Dizajn prostorija je pružao dobru ventilaciju i konstantni povjetarac u palači.

Kraljevska porodica Jaipur, tijekom svoje vladavine, također je koristila palaču kako bi se sakrili od velikih vrućina u ljetnoj sezoni. Ružičasta boja palače dolazi od prirodnog pješčenjaka od kojeg je izgrađena, a koji također daje Jaipuru popularni ​​nadimak “Rozi Grad.”

Među svim državama nekadašnje kneževske Indije, Rajputana, današnji Rajasthan, je bez sumnje jedan od najvažnijih ali ujedno i najšarenijih država.
Tijekom svih razdoblja svoje povijesti, bili su veliki pokrovitelji umjetnosti i arhitekture. Također su bili veliki graditelji, a njihove tvrđave i palače, izgrađene su iz razloga sigurnosti, stanovanja i odmora za Maharaje i njihove žene.

Mali muzej u palači nudi više informacija o svojoj arhitekturi i kraljevskoj povijesti. Ulaz u Hawa Mahal je sa stražnje strane, a za najbolje fotografije objekta, najbolje je doći neposredno prije izlaska sunca za hvatanje zlatnih zraka na pročelju.

Adresa: Hawa Mahal Johari Bazar Rd, Badi Choupad,
Badi Chaupar,
Jaipur, Rajasthan 302002,
India

Facebook Like Button