Rajasthan ili kako je zovu Zemlja kraljeva

Rajasthan još zovu i „Zemljom kraljeva“, a ujedno je i najveća indijska država. Raskošne palače povijesnog šarma i kultura koja je prepuna živih boja Rajasthan tijekom cijele godine privlači izuzetno puno posjetitelja iz cijelog svijeta čineći ovo područje drugim najposjećenijim odredištem na sjeverozapadu Indije.

Rajasthan je oduvijek bio specifično područje Indije, a najpoznatije po svojoj postojbini Rajputa, ratnika organiziranih u klanove, čija su hrabrost i kodeks časti oduvijek bili velika prepreka osvajačima. Danas ovdje, u skladu s tradicionalnim vrijednostima, živi 68 milijuna stanovnika. Za razliku od drugih indijskih država nove federacije u Rajasthanu su maharadže, i nakon stjecanja nezavisnosti, zadržale svoje titule i imovinu. Turiste iz cijelog svijeta privlače raskoš i folklor no nažalost ovdje većina stanovništva živi u teškom siromaštvu.

rajasthan

Kulturne ostavštine

U gradu Ameru nalazi se spektakularna tvrđava sagrađena davne 1592. godine i dugo je bila biser Jaipura, glavnoga grada države. Ovo raskošno zdanje nalikuje na palaču bez obzira na to što je to bio garnizon zbog svojih bogatih mramornih ukrasa te žutih i ružičastih zidova od pješčenjaka od kojih je građena.

rajasthan-21

Maharadžine odaje smještene su uz unutarnje dvorište, a pažnje vrijedna je svakako Jain Mandira, dvorana pobjede, znamenite po intarzijama sa zrcalima gdje se nižu i mramorni reljefi. Stražnje dijelove zdanja danas zaposjedaju neizbježni znatiželjni majmuni.

srebro

Hawa Mahala ekstravagantno je zdanje sagrađeno davne 1799. godine. Interesantno je pogledati palaču koja je načičkana rešetkastim prozorima kroz koje su nekoć žene iz harema mogle gledati na ulicu a da pritom ne budu viđene.

Rajasthan

Opservatorij Jantar Mantar 1728. godine sagradio Jai Singh, zaljubljenik u astronomiju. On je osmislio futurističko zdanje na kojem se izmjenjuju mjerni instrumenti i sunčani satovi različitih veličina.

Najistaknutije zdanje jest gradska palača, sjedište maharadža. U nju je moguće ući kroz nekoliko veličanstvenih vrata, a najdojmljivija su grandiozna glavna mramorna vrata. Palača se tijekom stoljeća dograđivala, a najdojmljivija je dvorana za privatne audijencije u kojoj su se maharadže savjetovali s ministrima.

Rajasthan

Neobične tržnice

Zelena tržnica posebice je živa u ranim jutarnjim satima. Počinje utrka s vremenom jer povrće valja prodati prije velikih vrućina. Ovdje najteže terete nose žene na glavi.

Cvjetna tržnica oduševljava svojom veličinom i živosti. Na njoj se uglavnom nude kadifice i ruže koje služe za izradu ogrlica i ukrašavanje hramova. Ovo je tržnica na koju cvjetovi dolaze s mjesnih polja, a putujući trgovci koji od njih izrađuju ogrlice i žrtvene darove, pregovaraju o cijeni i potom prodaju i pakiraju za daljnji transport.

U blizini ove tržnice na samom pločniku nalazi se Mliječna tržnica. Proizvođači mlijeka ujutro dolaze ponuditi svoje mliječne proizvode trgovcima na malo.

rajasthan-22

Draguljarstvo i izrada srebra

Jaipur je prijestolnica draguljarstva. Najistaknutija draguljarska tvrtka prinčeva i maharadža je Gem palace. U ovom području nema mnogo vrsta dragog kamenja ali se ono svejedno ubraja u najljepše na svijetu te se od njega izrađuje profinjen nakit.

srebro-1

No ovdje se mogu zateći stari zanati gdje se od ostataka srebra izrađuju prava mala čuda. Nakon mukotrpnih sati kuckanja alatom dobivaju se tanki listići srebra koji će poslužiti za ukrašavanje kolaža ili kao različiti darovi za hramove.

Rajasthan

Izdvojeno:

> Turban je dio tradicionalne Rajastanhske nošnje. Svaka boja ima točno određenu poruku i namjenu. Crvena je za maharajinu osoblje, narančasta za policiju a bijela je namijenjena građanima.
> Jedna od omiljenih prijevoznih sredstava je rikša, motorna trokolica koja služi kao taksi ali i za prijevoz robe.
> Daleko od gradske vreve žive obitelji potomaka plemstva koje se još nisu posve suživjele s modernim vremenima, no svoje su palače bile prisiljene prenamijeniti u pansione ili hotele kako bi mogli plaćati troškove održavanja.

Piše: Wish.hr
Fotografije: Pixabay, Chrissy Long, Peta Louda

Facebook Like Button