Rajasthan – božanski gradovi  –  II dio

U pokrajini Rajasthan nalazi se vrlo interesantan grad po imenu Pushkara koji je glasovit po poljima prekrasnih ruža koje se beru u cik zore stoga što se latice, kako se podiže temperatura, zatvaraju štiteći se od vrućine. Ruže s prevoze na cvjetne tržnice od kojih je najpoznatija ona u gradu Jaipur.

Rajasthan

Sveti grad Pushkar

Pushkar je najpoznatiji kao odredište hodočasnika koji dolaze posjetiti hram posvećen bogu Brahmi, a tada se i kupaju u svetoj vodi jezera odnosno rijeke. Najupečatljivije su pedeset dvije stube koje vode do jezera i rijeke, a na sanskrtu se zovu Ghat. Kako put vodi prema hramu na uzvisini susreće se sve više hodočasnika koji obilaze ovo sveto mjesto, ali i trgovca koji dozivaju posjetitelje nudeći im cvijeće za hram ili da im pričuvaju cipele jer u njega mogu ući samo bosi.

Rajasthan

Grad Udaipur i Lake palace

Drugi po veličini grad na tom području je Udaipur koji se rasprostire između nekoliko jezera od kojih je najpoznatije Pichola na čijim se obalama nalaze golema gradska palača i ili Lake palace. Lake palace jedan je od simbola grada, a nekoć je to bila ljetna palača Maharadže Singa koji ju je sagradio davne 1746. godine, a njezina gradnja potrajala je punih 300 godina. Ovo fascinantno zdanje smatra se najvećom kraljevskom palačom u Rajasthanu. Danas se u njoj nalazi luksuzni hotel.

Rajasthan

Pri posjeti ovoj palači može se vidjeti raskošan pod popločen crno bijelim mramorom te zidovi ukrašeni nišama i arabeskama od raznobojnog kamena u istom stilu kao i sam Taj Mahal u gradu Agri. Na njenom veličanstvenom pročelju uočljive su preinake koje su s godinama dodavali Maharadže, a koje se ovdje nazivaju Maharanama. Vladarska obitelj danas stanuje još samo u najsuvremenijem krilu ove božanstvene palače. Nakon proglašenja indijske neovisnosti 1947. godine, Maharadže su izgubile povlastice i titule no uspjeli su sačuvati vlasništvo nad svojim palačama u gradu Udajpuru.
Mnoge palače prenamijenjene su u luksuzne hotele a opisana gradska palača danas vodi unosan turistički posao kroz muzej, hotel i restoran u svojim prostorijama.

Rajasthan

Izdvojeno:

> Jedna od najpopularnijih hinduskih svetkovina u Rajasthanu jest svetkovina Holy ili Praznik boja, kojom se obilježava dolazak proljeća i slavi plodnost. Praznik Holy posvećena je glavnom hinduističkom bogu Krišni.
> Ptica paun na ovom podneblju živi slobodno i smatra se svetom pticom te je stoga „Ples pauna“ vrlo je karakterističan za Rajasthan.
> Rajasthanski Polo klub i sam sport Polo vrlo je važan u ovom kraju premda djeluje pomalo zastarjelo no to je najvažniji centar zbivanja u Rajasthanu. Svaki vrhunski igrač ovog kluba obično posjeduje pet konja posebno dresiranih kako bi mogli reagirali na sve promjene tijekom igre.

Rajasthan

Piše: Wish.hr
Fotografije: Bachellier Christian, Jose Pereira, Fulvio Spada, Paul Asman, Pinkitron

Facebook Like Button