Indija zemlja duhovnosti neprocjenjivih znamenitosti i prirodnih ljepota

Indija je druga najmnogoljudnija država svijeta, suncem okupanih plaža, snijegom prekrivenih planinskih vrhovova, skromnih zaseoka bez vode i struje, ali i najmodernijih užurbanih gradova.

indija slon

Smještaj Indije

Smještena u Južnoj Aziji, Indija zauzima veći dio Indijskog potkontinenta. Na sjeveru graniči s Bangladešom, Mianmarom, Kinom, Butanom, Nepalom i Pakistanom, dok na jugu izlazi na Indijski ocean gdje su joj najbliži susjedi Šri Lanka i Maldivi.

Oko četiri posto površine zemlje prekriva preko 90 nacionalnih parkova i oko 482 rezervata za divlje životinje. Indija je posebna po tome što u njoj obitavaju tigrovi i divlji lavovi.

indija žena nakit tržnica bazar

Stanovništvo

Prvo ime za Indiju, Bharata Varsa, spominje se u Vedama starim pet tisuća godina. Današnje ime potječe od riječi Sindhu, lokalnog imena za rijeku Ind.
Bogata različitim etničkim skupinama i s više od milijardu stanovnika, u Indiji možete čuti više od sto različitih jezika od kojih je službeni hindi, engleski i još 21 nacionalni jezik te 844 dijalekta.

indija grad

Glavni grad je New Delhi u kojem živi preko 10 milijuna stanovnika, a najveća gradska područja su Mumbai na jugozapadu i Calcutta na rijeci Ganges.

indija rijeka

Indija krije mnoga iznenađenja za svoje posjetitelje koji ovdje dolaze iz svih krajeva svijeta. Kao turist ovdje možete uživati u nepreglednim plažama uz obalu, a ljubitelji zimskih radosti i svježeg planinskog zraka mogu krenuti put veličanstvenih i snijegom prekrivenih planina.

indija plaža

Za romantičare je kao stvoren Taj Mahal, najpoznatiji hram ljubavi na svijetu.
No ovdje vas također očekuju i prelijepi budistički hramovi, a nezaboravno iskustvo steći ćete i na nekom od brojnih festivala, poput najpoznatijeg proljetnog Holi, koji se održavaju diljem zemlje.

indija hram palače

Milijuni posjetitelja svake godine dolaze u Indiju kako bi ovdje prakticirali meditaciju i obnovili svoj duh. Idealno mjesto za mir, tišinu i nesmetane šetnje pronaći ćete u nepreglednim borovim šumama gdje će vas ometati jedino cvrkut ptica.

Svaki kutak ove, sedme po veličini, države svijeta ima svoje posebne čari od kojih vas niti jedna sigurno neće ostaviti ravnodušnim.

hrana indija

Kuhinja Indije

Indijski kulinarski specijaliteti, a posebice curry, omiljena su hrana gotovo u svim dijelovima svijeta. No tijekom boravka u Indiji ne propustite priliku isprobati najrazličitije autentične delicije koje možda nećete pronaći u nekom od restorana. Pritom posebito pripazite na higijenske uvjete na mjestu na kojem naručujete hranu.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Indiji:
1. Taj Mahal najpoznatiji svjetski spomenik ljubavi

Arhitektonski spomenik u Agri, gradu u indijskoj saveznoj državi Uttar Pradesh, jedan je od najpoznatijih spomenika ljubavi. Izgradio ga je mogulski vladar Šah Džahan kao spomen na svoju rano preminulu ženu Mumtaz Mahal. Od 1983. Taj Mahal pod zaštitom je UNESCO-a kao spomenik Svjetske baštine.

cenotaph-hram palača

2. Spomenici Hampija

Hampi je naselje unutar ruševina stare indijske prijestolnice Vijayanagare, na sjeveru današnje indijske države Karnataka.
U 15. i 16. stoljeću Hampi je bio prijestolnicom Vijayanagara Carstva (1336.-1565.), središte trgovine, vjere i kulture, te najveći grad u Indiji s velikim brojem znamenitih građevina. Spomenici Hampija upisani na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji i Oceaniji 1986. godine.

3. Rezervat tigrova Madhya Pradesh

Madhya Pradesh poznata je po nacionalnim parkovima i netaknutoj prirodi, a pruža utočiste divljim životinjama od kojih su najbrojniji tigrovi. Posjetitelji ovdje mogu vidjeti tigrove u prirodnom okruženju, kao i brojne druge egzotične vrste životinja i ptica.

 

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: hindi, engleski i još 21 nacionalni jezik te 844 dijalekta
Religija: hinduizam je glavna vjera, budizam i razne lokalne vjere
Valuta: indijska rupija INR (100 paisa)
Kako putovati: najjednostavniji način je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Indira Gandhi  nalazi se u New Delhiju odakle podzemnom željeznicom, taksijem, autobusom ili vlakom vrlo brzo možete stići do željenog odredišta.
Kada putovati: najugodnije je putovati tijekom hladnijeg razdoblja, a to je između studenog pa sve do sredine veljače. Monsunske kiše u većini se regija pojavljuju ljeti, između lipnja i rujna, kada će vam biti neophodna vodootporna odjeća.

Vize: Stranim turistima potrebna je važeća putovnica i viza da bi mogli putovati u Indiju. Zahtjev za turističku vizu podnosi se u obliku ispunjenog obrasca i dvije fotografije formata kao za putovnicu. Viza se može dobiti u Veleposlanstvu Republike Indije, Kulmerska 23a, 10000 Zagreb.

Bolesti i preventiva: nisu obvezna preventivna cijepljenja, ako putujete iz Hrvatske. Možete se kod svoga kućnog liječnika raspitati za cijepljenje protiv tifusa ili hepatitisa. Također se preporuča preventiva protiv malarije. Preporuča se da putnici ponesu važne lijekove.

Smještaj: Među skupljim i udobnijim hotelima u Delhiju možete odabrati sljedeće: Hyatt Regency Delhi (pet zvjezdica), Radisson Hotel Delhi (četiri zvjezdice) ili Hotel Palace Heights (tri zvjezdice). Cijene noćenja kreću se između 95 i 140 eura.

Restorani u Delhiju: Među najpopularnijima je restoran Saravana Bhavan, koji nudi južnu indijsku kuhinju s autentičnim specijalitetima. U Big Chill-u možete isprobati indijske, ali i internacionalne delicijie.

Državni blagdani: 26. siječnja (Dan Republike), 15. kolovoza (Dan Nezavisnosti), 2. listopada (rođendan Mahatme Gandhija) i 25. prosinca (Božić).
Oprez! Pijte isključivo flaširanu vodu koja je svugdje dostupna. Hranite se isključivo u hotelima i provjerenim restoranima.

Pripremila: Renata Cisar, Jeremy Richards / Shutterstock.com (naslovna fotografija)

Facebook Like Button