Otok Lošinj više od ljetne turističke atrakcije

Rajska oaza koja će probuditi sva vaša osjetila zasigurno je jedinstveni otok Lošinj

Svatko tko se po prvi put zatekne na otoku Lošinju može biti siguran da će se upravo na ovome mjestu probuditi sva njegova čula, jer je prepun jedinstvenog bilja koji daje poseban pečat ovom otoku.

Rajski otok, kakvim ga mnogi smatraju, bogat je prekrasnim plažama i skrivenim uvalama, ali ovdje ćete pronaći i mnogo više od ljetnih turističkih atrakcija. Lošinj je savršeno mjesto za zdravstveni turizam, a svojim sadržajima i bogatom ponudom ispunit će svaku vašu želju.

otok-losinj-22

Povijest otoka Lošinja

Uz sve ono što na prvi pogled možete vidjeti i osjetiti, otok Lošinj ima vrlo bogatu i zanimljivu povijest. U antiktno doba, cresko-lošinjsko otočje nosilo je zajedničko ime Apsyrtides, koje je vezano uz legendu o mitskom junaku Apsyrtu.

Otoci Cres i Lošinj u davnoj su prošlosti činili jedinstvenu cjelinu, ali su zbog potreba trgovine i Jantarskog puta razdvojeni umjetno prokopanim kanalom kod Osora.

shutterstock_74377735

Iako je bio gotovo nenastanjen do sredine 13. stoljeća, Lošinj se do 19. stoljeća razvio u jednu od vodećih regionalnih pomorskih sila, a grad Mali Lošinj, iza Trsta, u drugu najvažniju luku na Jadranu. Lošinjani su bili vrlo cijenjeni po svojoj vještini izrade jedrenjaka, ali i kao najbolji pomorci na Mediteranu. Ponos Malog Lošinja je i Zvjezdarnica koja je, nakon osnivanja 1893. godine, vrlo brzo privukla astronome iz čitavog svijeta.

OVDJE saznajte više o potpuno drugačijem otoku, od svih jadranskih otoka – Cres je otok skrivenih uvala i gradića i impozantnih bjeloglavih supova
Zašto su Lubenice i uvala sv. Ivan na Cresu najpoželjnije mjesto za kupanje

Lošinj je odavnina poznat kao klimatsko liječilište

Zahvaljujući velikom bogatstvu borove šume i najrazličitijem ljekovitom bilju, Lošinj je odavno postao poznat po uspješnom liječenju bolesti dišnih putova i alergija tijekom cijele godine.

Prvi turist ovdje je kročio davne 1885. godine, a sedam godina kasnije otok je proglašen klimatskim lječilištem. Brojni pripadnici Austro-ugarske aristokracije uživali su upravo na Lošinju, gdje su izgradili svoje raskošne vile i ljetnikovce za odmor.

Aktivan odmor za dušu i tijelo

Danas je Lošinj postao pravo turističko središte, a posjećuju ga turisti iz svih krajeva svijeta kako bi se ovdje odmarali ali i iskoristili sve prednosti za duševni i tjelesni oporavak.

U današnjem kaotičnom svijetu u kojem smo stalno izloženi prevelikom stresu, ovo je idealno mjesto za oslobađanje tog nakupljenog stresa. Već i sam pogled na prekrasnu prirodu i više je nego dovoljan, a kupanje u čistom moru, šetnje pješačkim i planinarskim stazama te bogata ponuda wellness programa uistinu mogu preporoditi čovjeka.

Oni koji vole uživati u aktivnom odmoru, na Lošinju će pronaći brojne aktivnosti kojima će svoj izgled i formu dovesti u savršen red. Možete, primjerice, unajmiti bicikl i voziti se stazama koje vode kroz gustu borovu šumu ili pak odigrati partiju tenisa na jednome od brojnih teniskih terena. Osim plivanja u moru, ljubitelji vodenih sportova imaju priliku uživati u ronjenju, surfanju ili jedrenju.

Otok vitalnosti

Buđenje na Lošinju jedinstven je doživljaj uz veseli cvrkut ptica i pjev galebova, a cvrčke možete osluhnuti dok trčite stazama kroz borovu šumu. Čist morski zrak u kojem ćete osjetiti eterična ulja borova i biljaka, prirodna su aromaterapija koja će pročistiti cijeli vaš organizam.

Posebno zanimljiv je otočni miomirisni vrt u Malom Lošinju, gdje možete razgledati bogatu floru i upoznati se s ljekovitim svojstvima raznolikog bilja.

Zbog svojih prirodnih ljepota, brojnih zanimljivosti i pogodnosti koje pruža za čovjekovo zdravlje, Lošinj zasluženo nosi naziv Otok vitalnosti.

Facebook Like Button