Zašto su Lubenice i uvala sv. Ivan na Cresu najpoželjnije mjesto za kupanje

Otok Cres krije u svom okrilju bjeloglave supove, ali i skrivene uvale poput smaragdne plaže sv. Ivan podno mjesta Lubenice.

Tamo gdje prestaje asfaltirana cesta i kreće tajnoviti uski makadam počinje kraća vožnja do povijesnog gradića Lubenice koji kao da visi s litice i naginje se nad plažu Sv. Ivan, a pogled iz svake kamene kućice, koje čine ovo malo znamenito mjesto, osvaja vidik na božanstvenu pučinu.

lubenice plaza otok cres

Povijesno mjesto, Lubenice seže u davnu prošlost, čak unatrag četiri tisuće godina kada je more sezalo do samih kuća, ali s povlačenjem mora prema pučini Lubenice su ostale trajno na svojoj usamljenoj litici visokoj 378 metara gledati u veličanstveno obzorje s orlovske visine koji su čuvari otoka Cresa.

U utrci za najljepšu plažu svijeta smaragdna uvala sv.Ivan, tik iznad mjestašca Lubenica, eminentni časopis Bild rangirao ju je na visoko 15. mjesto po ljepoti u snažnoj konkurenciji i utrci za titulom rajski lijepih svjetskih plaža.

Kako doći do plaže sv.Ivan?

Do plaže ispod litice Lubenica može se doći pješke strmom stazom pješačenjem oko pola sata ili naravno nekim plovilom s morske strane.
Zbog svog specifičnog položaja na ovoj plaži vlada potpuna tišina tako da svi koji odmaraju na njoj poštuju skrovitost ovog mjesta i uglavnom komuniciraju šaptom. Zanimljivo zar ne?

more otok cres lubenice

OVDJE saznajte koje su još plaže u Hrvatskoj najpoželjnije za sunčanje, kupanje i odmor uz neki osvježavajući koktel :)
Lopar na Rabu mjesto je rajskih, dugih pješčanih plaža
Uvala Dubovica najljepša je plaža i dragulj Hvara
Plage Cachée nestvarno lijep glamping na otoku Hvaru

Za sve koji vole šljunčane plaže znajte da uvalicu Sv.Ivan krase predivni bijeli obli oblutci i mada neki vole pijesak, vjerujte da ćete podjednako uživati u njenim čarima.

Također treba naglasiti da je plaža sv.Ivan jedna od najboljih plaža za pse u Hrvastkoj.

mjesto lubenice otok cres

U staroj antici mjesto Lubenice spominju se kao dobro strateški utvrđen grad, a u ovom znamenitom mjestu pronađene su brojne povijesne znamenitosti i arheološki ostaci stare antike poput sarkofaga, egipatskih natpisa, brojnih amfora, starog kovanog novca, zanimljivog nakita….

Istočnu stranu ovog starog mjesta, kojeg su obilježili brojni stanovnici i graditelji kroz povijest, brane lijepo sačuvane srednjovjekovne gradske zidine, a mjesto čini romantičnim župna crkva sv. Antuna Pustinjaka sa zvonikom koja je ujedno i najreprezentativnija zbog svoje gotičke arhitekture te sjajne akustičnosti, a datira iz 15. stoljeća.

U samom mjestu nalazi se i trg s prekrasnom gradskom cisternom, a okružuju ga crkvice Blažene Djevice Marije sa zvonikom iz 18. stoljeća te crkvica sv. Jakova.

ribe u moru otok cres lubenice

Stare autentične kamene kućice u Lubenicama krase portali kroz koje se dolazi do živopisnih vrtova, a kuće se odlikuju i po specifičnim dimnjacima različitih dimenzija i oblika. Još je jedna zanimljivost ovog po mnogočemu posebnog mjesta na otoku Cresu, a to je da kuće u Lubenicama nemaju nikakva imena već se ljudi orijentiraju po brojevima na kućama, od broja 1 do broja 42 :)

OVDJE otkrijte više o jedinstvenom Cresu otoku skrivenih uvala i gradića i impozantnih bjeloglavih supova

U ljetnim mjesecima mnogi putoholičari Lubenice stavljaju na nezostavno mjesto pri popisu proputovanja kroz otok Cres, a ako i vi jednom dođete na ovaj zeleni otok neka Lubenice i plaža Sv. Ivana budu vaše mesto za sjećanje.

Foto Lubenice: Punxsutawney-phil

Facebook Like Button