Iran je zemlja stare Perzije prepuna znamenitosti, božanstvene arhitekture i sjajne umjetnosti

Iran, punog imena Islamska Republika Iran, država je smještena u jugozapadnoj Aziji površinom je osamnaesta država u svijetu s nešto više od 70 milijuna stanovnika.

Zahvaljujući nevjerojatnoj ljepoti arhitekture, kulture i umjetnosti, koja seže čak 7000 godina unatrag, Iran je jedna od najpopularnijih turističkih destinacija ovog dijela svijeta. Iran postaje sve više i više značajna turistička destinacije u svijetu koja zaista može svakom čovjeku pružiti i više nego što očekuje.

Povijesno poznata kao Perzija, Iran je egzotična zemlja s bogatom i zanimljivom poviješću, gostoljubivim i dobronamjernim ljudima, fantastično ukusnom hranom te prirodnim ljepotama koje ostavljaju bez daha.

iran

To je zemlja s najljepšim građevinama, znamenitostima i trgovima svijeta gdje u gradovima dominiraju prekrasno uređeni parkovi prepuni vodoskoka i ukrasnih bazena obloženih mozaičnim pločicama na kojima dominira tirkizno plava i smaragdno zelena boja.

Kao najbolje vrijeme za turističko putovanje u Iran, preporučujemo proljeće (od ožujka do svibnja) i jesen (od rujna do studenog, kada su temperature umjerene a prirodni krajolici poprimaju fascinantne motive i boje.

Putovanje Iranom, mjestom rođenja nekih od najstarijih civilizacija ljudske povijesti, koje su ostavile neizbrisiv trag na kulturu, znanost, arhitekturu i umjetnost modernog islamskog svijeta, ostavit će vas bez daha.

iran1

Iran – riznica kulturnog, arhitektonskog i umjetničkog blaga

Glavni i najveći grad Irana je Teheran, živopisna multikulturalna metropola s čak 12 milijuna stanovnika. Njegujući islamskom narodu svojstvenu kulturu prekrasno uređenih vrtova, Teheran je sa svojih 700 gradskih vrtova jedna od najzelenijih svjetskih metropola.

Nabrojati sve turističke znamenitosti ovog megapolisa težak je zadatak. Svakako moramo izdvojiti teheranski Veliki bazar, najveću svjetsku tržnicu koja se prostire na čak 1,200.000 m2, čiji se natkriveni prolazi protežu se više od 10 km u dužinu. Kupovati tradicionalne rukotvorine, ručno izrađenu odjeću od najkvalitetnijeg pamuka te neodoljive začine, užitak je za oči i dušu koji preporučujemo svima. I ne zaboravite, cjenkanje je obavezno.

bazaar-e-vakil_l

Užitak za oči i dušu

Teheran je grad u kojem se kultura i obrazovanje visoko cijeni već tisućljećima. Vidljivo je to po velikom broju univerziteta, kazališta, umjetničkih galerija te više od 60 muzeja, koji će zadovoljiti i one najzahtjevnije kulturno prosvijećene turiste.
Obavezno je posjetiti Iranski nacionalni muzej čuven po količini, očuvanosti i raznolikosti izložaka drevne i suvremene iranske civilizacije.

Teheran također nudi odličnu noću zabavu, fantastičan broj restorana ali i tradicionalnih čajana. Gastronomska ponuda je izuzetna. Jela su raznolika, bogata primamljivom šarenilom voća i povrća, mesom (osim svinjetine) i mirisnim začinima, a slastice i deserti su neopisivi užitak za nepce. Svojevrsno islamskim kulturama, i u Iranu se najčešće piju voda i čaj, dok je alkohol strogo zabranjen.

teheran

Najljepši grad islamskog svijeta

Stopama drevnih Perzijanaca uživajući u slikovitim pustinjskim pejzažima, putovanje nastavljamo do grada Isfahana smještenog u središnjem dijelu Irana. Isfahan ili Esfahan, drugi najveći grad u zemlji s oko 1,5 milijuna stanovnika, nezaobilazna je turistička destinacija u kojoj je gotovo nemoguće pronaći građevinu koja nije proglašena UNESCO svjetskom baštinom.

Velebne, impozantne džamije, trgovi i mostovi, najčešće iz razdoblja dinastije Safavida 16. i 17. stoljeće i danas fasciniraju umijećem i ljepotom gradnje.

Najvažnija od njih je Naqsh – e Jahan, (poznat i kao Imamov ili Šahov trg) impresivan trg smješten u samom centru grada. Sagrađen krajem 16. stoljeća, svojom površinom od gotovo 9 hektara ubraja se među najveće trgove na svijetu.
Prelijepo uređeni vrtovi, brojne fontane i palače ostavljaju bez daha savršenom kompozicijom i usklađenošću.

trg_1

Tako se u sklopu impozantnog trga može posjetiti raskošnu Ali Qapu palaču, grandioznu 50 metara visoku građevinu koja oduševljava muralima i slikarijama s motivima prirode.

Nasuprot Ali Qapu palače, na istočnoj strani trga nalazi se dragulj iranske arhitekture, Sheikh Lutfollah džamija. Sagrađena početkom 17. stoljeća bila je namijenjena isključivo za vladajuću obitelj, što se vidi iz bogato ukrašenih detalja na zidovima, prozorima i podovima džamije. Zlato, kamen i najljepši iranski mramor dokaz su bogatstva i raskoši u kojoj su živjeli safavidski šahovi.

Večernje sati najbolje je iskoristiti za šetnju gradom i obilazak starih mostova

U Isfahanu ih ima 11, a najznačajniji su Siosepol i Khaju most. Sagrađeni u 17. stoljeću danas su važan spomenik umijeću gradnje safavidske civilizacije. Tako je primjerice Khaju most, zamišljen i kao mjesto susreta građana, odnosno neka vrsta čajane u hladovini masivnih kamenih stupova.

ispod mosta

Obilazak Isfahana najbolje je završiti posjetom nekom od očaravajućih lokalnih bazara gdje možete vidjeti najljepše primjerke čuvenih perzijskih sagova, popiti čaj u tradicionalnim čajanama ili pojesti ukusan devin kebab kod ljubaznih i nasmijanih lokalnih ugostitelja.

shiraz

Grad vina, pjesnika i cvijeća Shiraz

Shiraz (Širaz) je grad na samom jugu Irana. Brojni povijesni spomenici, džamije i tisućljetna kultura pisane riječi i poezije čine ga biserom iranske turističke ponude. Poznat i kao „ Grad vrtova i pjesnika“ Shiraz je rodno mjesto najpoznatijeg iranskog pjesnika Hafiza, čiji je grandiozni mauzolej smješten između najljepših vrtova ruža i citrusnih voćaka koji kao da pjevaju odu ljubavi i poštovanja iranskog naroda.

Možete li zamisliti raj na zemlji, prepun cvijeća, ptica i prelijepih građevina?

Upravo su to poznati Eram vrtovi koji se nalaze u sklopu botaničkog vrta u Shirazu. Ime su dobili po arapskoj riječi iram, što doslovno znači raj.
Smješteni na obalama Khoshk rijeke, čuvaju drevne tajne ljubavnika i pjesnika koji su njima tražili inspiraciju.

vrt

Osim Eram vrtova, svakako odvojite vrijeme i posjetite čuveni Narenjestan muzej, sklop građevina u arapskom stilu okruženih prekrasnim vrtovima, čiji ručno rađeni detalji izazivaju duboko divljenje. Građevine sagrađene krajem 19. stoljeća svojim bogato ukrašenim sobama, čuvenim mozaicima i muralima, zorno prikazuju ljubav prema estetici imućnih Iranaca tadašnjeg doba.

U obilazku Shiraza nezaobilazna stanica je i Nasīr al-Mulk džamija. Ova poznata iranska građevina tradicionalnog izgleda očara svojim dizajnom. Milijuni komada obojenog stakla pod sunčevim zrakama daju dojam nadnaravne ljepote koju je riječima nemoguće opisati.
U neposrednoj blizini grada nalaze se brojna arheološka nalazišta od kojih ćemo izdvojiti legendarni Perzepolis.

IMG_3153

Antički Persepolis, nastao je kao spoj ideja i zamisli arhitekata i umjetnika iz cijelog tadašnjeg Perzijskog carstva. Monumentalni hramovi, reljefi na zidovima, kazališta i kipovi, zaboravljeni i prekriveni pijeskom, stoljećima su bili izgubljeni za civilizirani svijet, što je na naše zadovoljstvo, vjerojatno i pridonijelo njihovom očuvanju.

perzepolis

Wish preporuka

Posjetite prekrasan i neizostavan Matinabad Eko kamp, koji se smjestio oko 60 km jugoistočno od Kashana, jednog od glavnih atrakcija središnjeg Irana.

Jedan od fenomena u Iranu su upravo pustinjske ravnice koje tijekom dana stalno mijenjaju boje, od zelene do pastelasto oceanske. 

Matinabad Eko kamp pruža mogućnost spavanja pod šatorima koji su vrlo luksuzno opremljeni, a spavanje u njima na finim tiranskim tepisima uz neponovljive zvukove iz pustinje pravo je uzbuđenje za sve koji vole dašak avanture na svojim putovanjima.

eko kamp u iranu

Večernji provod u ovom pustinjskom kampu svodi se na bezbrižno promatranje fascinantnog zvjezdanog neba pomoću teleskopa s kojim je kamp opremljen ili na bezbrižno ležanje pogleda uprtog u nebo na kojem se roji tisuće zvijezdica za koje na čas mislite da ih možete dohvatiti rukom…

Večerati se može u odličnom ambijentu restorana ili po izboru uz logorsku vatru dok do vas dopiru čudesni zvuci pustinjske okoline. Nakon nomadske noći dan možete provesti uz jahanje na devama ili u adrenalinskoj vožnji pustinjom na kvadro vozilima.

KORISNE INFORMACIJE

Službeni jezik: farsi (perzijski jezik)
Religija: šijitski islam
Valuta: iranski rial
Vremenska razlika: +2,5 sata
Voda: iako je u Iranu voda pitka, preporučuje se konzumacija isključivo flaširane vode, alkohol je strogo zabranjen
Viza: Svim hrvatskim državljanima viza je potrebna, a dobiva se u veleposlanstvu u Zagrebu. Veleposlanstvo Islmaske Republike Iran nalazi se u ulici Pantovčak 125 C.
Broj telefona je 01 / 4578984, 01 / 4578980. Na vizu se čeka oko 7 dana, uz obaveznu nadoknadu od 25€.
Kada putovati: najbolje vrijeme za putovanje je proljeće ili jesen.
Smještaj: Hotel Abbasi – u Isfahanu. Adresa: Amadegah St. | Chaharbagh-e-Abbasi avenija
Chamran hotel u Širazu. Adresa: ulica Chamran Blvd.
Ove hotele toplo preporučujemo zbog odlične usluge i ugodnog osoblja

Restorani: najčešće na menijima možete pronaći jelo od prinča i kebab (čelo kebab). Preporučujemo ražnjić sa frilovanom mesom koji se poslužuje na pahuljastom prinču zajedno s nizom začina.

Od boljih restorana ćemo Vam preporučiti BastaniParatak u Esfahanu, Seray-e Mehr i Haft Kahn u Širazu te Nayeb Vozara i Taj Mahal u Teheranu

OPREZ
Iran kao tradicionalna islamska kultura zahtjeva poštivanje određenih pravila kod odijevanja. Tako pripadnice ljepšeg spola u javnosti uvijek moraju imati prekrivenu kosu, a ruke i noge trebaju biti prekrivene do članaka, odnosno zglobova na nozi.

Muškarcima je nešto jednostavnije, pa tako moraju jedino paziti da nose duge hlače i izbjegavaju majice bez rukava. Što se tiče obuće, izbor je vaš.

Preporučujemo da fotokopirate putovnicu. Fotokopirana putovnica će Vam olakšati i ubrzati izradu putnog lista u slučaju da vam se putovnica izgubi.

Piše: Wish.hr
Turkish Airlines Inc.

Reportažu omogućila kompanija Turkish Airlines Inc.

Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com

Službena stranica: Turkish Airlines

Facebook Like Button