Shiraz raskošan grad Irana koji osvaja božanskom ljepotom

Shiraz (Širaz) zovu još gradom ljubavi, ruža, slavuja, pjesnika i vrtova.

Najživahniji grad u Iranu smjestio se na jugozapadu zemlje i glavni je grad provincije Fars. Poseban je upravo zbog značajnijih spomenika unutar grada ali i arheoloških nalazišta, koja se nalaze u blizini grada te svjedoče o povijesnim tragovima nekih davnih i prošlih vremena.

U Shirazu živi oko milijun i pol stanovnika te je grad postao sinonim za edukaciju, poeziju, vino ali i slavuje.

U povijesti, grad je bio jedan od najvažnijih srednjovjekovnih gradova u Islamskom svijetu. Ako krenemo dublje u istraživanje njegove povijesti saznat ćemo da sam grad datira iz 2000. godine prije Krista, kada se na elamskim glinenim zapisima može pronaći i njegovo drugo ime, Tiraziš. Za vrijeme Zand dinastije postao je glavnim gradom Irana.

U imenu grada, riječ “shir” u perzijskom jeziku ima značenje “lav”, ali može značiti i “mlijeko”. Shiraz je poznat svijetu i kao “grad ruža” ili “grad perzijskih vrtova”. To je zaista na jedan čaroban način raj na zemlji, jer upravo tu možete osjetiti ljepotu jednog drevnog, tajanstvenog grada.

Dok se šetate gradom prvo što ćete uočiti su zeleni parkovi i prekrasni vrtovi s voćkama, što nas zapravo i ne iznenađuje budući da se one smatraju pravim povijesnim blagom. Najzanimljiviji objekti u Shirazu nalaze se u starom dijelu grada, među kojima možete pronaći desetak džamija, utvrda i kaštela te nekoliko povijesnih i lijepih vrtova.

Shiraz kao dom antičke sofisticiranosti, najelegantnije perzijske lirike, kolijevke perzijske kulture i civilizacije, veličanstvenih džamija i nebeskih vrtova, ostavit će Vas zasigurno bez riječi.

grad
 

Grad poezije

Poezija pruža znanje koje povijest ne može isporučiti. Upravo ovakvu čaroliju možete pronaći u pjesmama dva najveća iranska pisca, koja su svoj život provela upravo u ovom gradu; veliki Saadi i Hafez, perzijski Shakespeare. Upravo zbog njih, narod doživljava poeziju kao jednu od najvećih umjetnosti na svijetu. Njihova počivališta jedna su od najpoznatijih turističkih atrakcija u Shirazu i predstavljaju za Irance bitne odlike ovog drevnog južnog grada: eleganciju, počinak i vrt.

Znamenitosti i turističke atrakcije Shiraza

Vrt Eram

Ovaj prekrasan i šarmantan vrt Eram (Bagh-e Eram), smjestio se uz sjevernu obalu rijeke Khoshk u Shirazu te je jedan od najpoznatijih i najljepših idiličnih perzijskih vrtova u Iranu. Sa svojom ljepotom, uzbudljivom strukturom, prekrasnim cvjetovima, osvježavajućim zrakom, aromatičnim i visokim čempresima, pa čak i stablom koji datira oko 3000 godina unatrag, Eram vrt predstavlja jedinstvenu turističku atrakciju za sve putnike.

Treba napomenuti da riječ ‘Eram’ dolazi od perzijske verzije arapske riječi “Iram”, što u prijevodu znači “nebo” u većini islamskih svetih knjiga. Upravo zbog svoje ljepote i estetske privlačnosti i ima taj čudesan nalik nebu. Da li se sada možete zamisliti tamo? Hodate vrtovima a oko Vas se nalaze prekrasne citrusne voćke, cvjetovi različitih boja i čaroban osjećaj mira, koji ćete rijetko bilo gdje osjetiti. Da, to sve Vam može ponuditi vrt Eram, ali i više od toga.

Iako točan datum izgradnje vrta nije jasan, povijesni dokazi napućuju da je izgrađen za vrijeme dinastije Seljuk. Tijekom stoljeća kompleks je bio modificiran, obnavljan i stilski mijenjan od različitih vladara.

Eram vrtovi_Shiraz
 

Tvrđava Karima Kana

Arhitektonsko čudo danas je možda jedno od najimpresivnijih prizora u Shirazu. Bivša rezidencija Karima Khana s vremena na vrijeme služila je kao i zatvor. Ova jedinstvena tvrđava ograđena je debelim zidom i ima četiri kružne, 14 metara visoka, kule na uglovima. Jugoistočna kula je primjetno mršava ali i nagnuta. Razlog tome je podzemni kanalizacijski sustav. U toj su se kuli zatvorenici tuširali, a zbog vode se je kula prirodnim putem počinjala naginjati.
Glavni ulaz u veliko predsoblje nalazi se na istočnom djelu tvrđave te iznad ulaznih vrata možete pronaći jednu prekrasnu i veličanstvenu sliku koja prikazuje scenu iz bitke Rostam i Bijelih Demona, dvije mitske ličnosti iz poznatog remek djela “Shahnameh”, iranskog pjesnika Fewdowsi.
Danas je tvrđava Karima Kana prekrasan muzej, pod vodstvom Iranske organizacije za kulturnu baštinu. Predstavlja jednu od najvažnijih spomenika iz doba Zand, a posebice Karim Khana.

Karim Khan
 

Džamija Nasīr al-Mulk

Najveličanstvenija i najunikatnija džamija od svih u Iranu. Razlog? Ako se probudite dovoljno rano možete uhvatiti sunce koje reflektira svoje zrake unutar džamije te možete svjedočiti najljepšem pogledu koji će Vas jednostavno očarati svim svojim prekrasnim bojama. Ovaj osjećaj nećete moći doživjeti nigdje na cijelom planetu, osim u džamiji Nasīr al-Mulk u Shirazu.

Ova tradicionalna džamija izgrađena je tijekom Qājār ere, a još uvijek je pod zaštitom Nasir al Mulk’s zaklade. Arhitektura i dekoracija iz vana slična je ostalim drugim džamijama u Iranu. Obojene pločice, svodovi, zidovi, stropovi.. No, ne dajte se zavarati.

Džamija ima svoju posebnu priču koju jednostavno morate doživjeti. Na džamiji možete primjetiti intenziva obojena stakla, koja prikazuju u svom dizajnu tradicionalne elemente kao što su panj kāseh-i (pet konkavnosti). Džamija je poznata još kao i “Ružičasta džamija”, zbog korištenja pločica s lijepim ružičastim bojama, kod dizajniranja interijera.

unutar dzamije
 

Nadgrobni spomenici Hafeza i Saadia

Grobnica Hafeza i spomen kuća, podignute su na sjevernom rubu Shiraza, u znak sjećanja na jednog od najslavnijih perzijskih pjesnika, Hafeza. Najveći majstor Perzijske lirike i književni velikan 14. stoljeća, rođen je u Shirazu te je u svom rodnom gradu pisao najljepše iranske stihove. Spomenik je ispisan dvjema Hafezovim i Ghazalim pjesmama. Djela Hafiza su utjecajna i u modernom Perzijskom društvo sa svojim bezvremenskim temama, romantičnim stihovima i nevjerojatnim metaforama, što ih i dan danas čini predmetom znanstvenih rasprava.

hafiz
 

Grobnica Saadia smještena je u prekrasnom vrtu u Shirazu. Ovdje leže zemaljski ostatci jednog od najvećih pjesnika Irana, Saadia. Čak i nakon par dana nakon smrti pjesnika Saadia, ovo mjesto je postalo hodočašće za sve ljubitelje poezije i književnosti. Trijem sa svojim visokim ružičastim mramornim stupovima obilježava tradiciju iranske arhitekture.

Saadiov stil je nemoguće imitirati, jer teče sasvim prirodno a kao inovativan tekstopisac i panegirik, napisao je brojne ode posvećene ljudskom iskustvu. Ono što ga čini vrlo važnom figurom u povijesti iranske poezije je korištenje perzijskog jezika i rječit govor, koji je korišten u njegovim djelima.

800px-Saadi_Tomb
 

Smještaj

Jedan od najluksuznijih i najviših hotela u gradu, smjestio se upravo u najljepšem dijelu Shiraza, u Chamran bulevaru. Chamran Grand Hotel, s prekrasnim elegantnim interijerom i toplim ambijentom, okružen je nebeskim, čarobnim Ghasrodasht’s vrtovima. S preko 250 soba i apartmana s očaravajućim pogledom na cijeli grad, rijeke i vrtove, oduševit će svakog gosta koji će se odlučiti upravo na njega. Sobe su izuzetno prostrane i moderno uređene te sadrže sve potrebne tehnologije, kako bi zadovoljile potrebe svakog gosta i na savršen način, njihovo putovanje, učinili što bezbrižnijim i ugodnijim.

Restoran Sharzeh

U blizini Vakil Bazaara smjestio se jednostavan ali očaravajući restoran Sharzeh. U ovom klasičnom popularnom, starom restoranu možete uživati u najboljoj hrani koju možete pronaći u gradu. Ovaj restoran Vam zaista može ponuditi sve – od vrlo ugodno uređenog ambijenta i dobre usluge do velikog izbora glavnih jela i veličanstvenih glazbenika koji će Vas zabavljati tijekom objeda (bez obzira da li se radilo o ručku ili večeri) . Najpopularnije jelo im je “kebab” za kojeg tvrde da je jednostavno najbolji. Vaše nepce će doživjeti gastro doživljaj upravo zbog jedinstvenih okusa koje restoran nudi, a koje nećete moći doživjeti ni u jednom drugom restoranu u gradu.

Autor: Diana Mikloš

Fotografije: Wish.hr

Turkish Airlines Inc.

Reportažu omogućila kompanija Turkish Airlines Inc.
Trg Bana Josipa Jelačića 4/1 10000 ZAGREB
Tel: +385 1 4921 855
e-adresa: opostoglu@thy.com
Službena stranica: Turkish Airlines

Facebook Like Button