Spitsbergen tajnovito najsjevernije mjesto Europe

Hladna obala i nedirnuto Svalbardsko otočje najsjevernije je mjesto u Europi u sjevernoj Norveškoj i najdalje mjesto koje ljudi sjevera mogu posjetiti putem određenog planiranog leta avionom.

Svalbardsko otočje bogato je mineralima, osobito ugljenom, a posjetitelji mogu putovati u naseljima koja su bogata poviješću rudarstva i još uvijek su uključeni i danas. Ribolov i lov na kitove je industrija prevlasti koja ostavlja svoj pečat i ostatke koje se mogu naći na mnogim mjestima – poruka je uvijek ista – posjetitelji ostatke mogu gledati, ali ne i dirati.

spitsbergen najsjevernije mjesto europe

Dramatičan prizor – vrlo jednostavno, Spitsbergen je spektakularan

Za razliku od svojih visokih Arctic rođaka – sjeverno Kanada i Sibir, Spitsbergen ima najveću varijaciju prirodnih značajki. Devet glavnih otoka mješavina su divljih i hrapavih planina, ledenjaka, ogromnih ledenih kapa, bekrajnih otvorenih Tundra i zajedno sa sjevera i zapada, fjordovi razvedenih obala.

Nema stabala iako postoje grmlja, kao i širok izbor lišajeva i mahovine, nudeći boje kao mrlje između prekrasnih krajolika.
Ledenjaci koji plutaju u nevjerojatno tamnoplavim i zelenim vodama, pružaju vrhunsku sliku mogućnosti za posjetitelje.

sob sjever europe spitsbergen

Priroda i divlje životinje Svalbardskog otočja

Postoje samo tri vrste velikih sisavaca na Spitsbergenu: polarni medvjed, sob i Artička lisica.
Mogućnost da vidite jednu od tih životinja je jako dobra ali ne i zajamčena. Međutim, morske životinje su mnogobrojnije i uključuju morževe, prstene, bradate pečate, bijelo-nosate dupine, Norval i Orce.
Tu živi i više od 100 vrsta ptica i iznenađujuće za ovu visinu, možete pronaći i veliki broj biljaka i lišajeva.

svaldbarsko otocje spitsbergen

Klima

Prosječna ljetna temperatura je oko 6°C, a klima srećom, s utjecajem golfske struje, vodi led zapadnoj obali tijekom ljetnih mjeseci. Stanovnici dožive kišu jako rijetko, a ljeti su ipak blagoslovljeni veličanstvenim suncem.

bijeli haski pas

Slike: Shutterstock
Tekst : Azra Terzić

Facebook Like Button