Zašto je Norveška najpoželjnija zemlja za život

Norveška je zemlja tisuću fjordova koja primamljuje mnoge ljude zbog iznimno modernih i povoljnih uvjeta za život, ali i putnike svijeta koji žele uživati u sjevernoj svjetlosti i ekstremnim, magično lijepim prirodnom ljepotama.

Kraljevina Norveška prostire se na oko 385 tisuća četvornih kilometara na sjeveru Europe. Graniči sa  Švedskom na istoku, s Finskom na jugu i Rusijom na istoku, dok je od Danske odjeljuje tjesnac Skagerrak.

OVDJE saznajte više o Spitsbergenu tajnovitom najsjevernijem mjestu Europe u Norveškoj

Njezin teritorij obuhvaća dio Skandinavskog poluotoka i pripadajuće mu fjordove uz Atlantik i Barentsovo more, otok Jan Mayen te arktički arhipelag Svalbard. Riječ je o gospodarski izuzetno razvijenoj zemlji bogatoj naftom, prirodnim plinom, šumama i mineralima.

U zemlji živi nešto manje od 5 milijuna stanovnika, što ju čini i jednom od najslabije naseljenih država Starog kontinenta.

Norveška je i zemlja visokog standarda, redovitih i iznadprosječnih primanja te takozvanog skandinavskog socijalnog modela koji uključuje besplatno zdravstveno osiguranje i visoko obrazovanje.

Valja spomenuti i da nije članica Europske Unije, o čemu je odlučivalo stanovništvo na referendumu, iako blisko surađuje s najvažnijem tijelima ovoga udruženja. 

IZDVOJENO:
> Norveška je zemlja s visokim cijenama, ali i iznimno dobrim životnim standardom i relativno vrlo malim socijalnim razlikama
> Zemlja s najmanjim brojem pušača u Europi
> Norveška ima i najsretnije stanovništvo među nordijskim zemljama
> Norveška je zemlja s najvećom gustoćom električnih automobila na svijetu

Još više interesantnih zanimljivosti može pronaći ovdje: Norveška krije mnogobrojne zanimljivosti, znamenitosti i legende – pogledajte što smo sve otkrili

oslo kraljevska palača

Glavni i najveći grad – Oslo – smjestio se na rubu istoimenog fjorda, a predstavlja političko i ekonomsko središte zemlje. Prošle godine nadjenuta mu je titula i najskupljeg svjetskog grada za življenje.

Norveška kuhinja temelji se na svježoj, soljenoj ili sušenoj ribi i mliječnim proizvodima.

Meso nije često na norveškim jelovnicima, ali je prisutno. Primjerice, za blagdane se jedu jela od ovčetine i kozletine, a poznate su i delikatese od sobovine, sjevernoameričkog losa i jarebica.

Stanovništvo obožava ritual jutarnjeg ispijanja kave, a veliki su ljubitelji alkohola – osobito akevitta – alkoholno piće napravljeno destilacijom krumpira te s dodatkom kima, anisa i korijandera.

norway fjordovi

Znamenitosti i turističke atrakcije u Norveškoj:
  1. fjord norwey

    Fjordovi

Glavna turistička atrakcija Norveške njeni su fjordovi, a najposjećeniji jest Sognefjorden u pokrajini Sogn og Fjordane na zapadu zemlje.
Dug je205 kilometara, te se smatra i drugim najvećim fjordom na svijetu. U njegovom sastavu nalazi se i Nærøyfjord, okružen prekrasnom florom i faunom, koja se nalazi i pod zaštitom UNESCO-a.

  1. Vikinzi i krik

Istražite Oslo i njegove prirodne i kulturne znamenitosti!

Prošećite uz kraljevsku palaču Haralda V, posjetite park skulptura Vigeland, utvrdu Akershus i muzej Kon-Tiki – posvećen uzbudljivim ekspedicijama Thora Heyerdala.
Razgledajte i muzej Vikinga – osnivača ovoga grada, ali i muzej Edwarda Muncha – najpoznatijeg norveškog slikara.

dalsbygda norveška saonice

Ledenjaci

Otkrijte sjevernjačku floru i faunu nacionalnog parka Jostedalsbreen koji se proteže na 487 četvorna kilometra na zapadu zemlje. Park je smješten oko istoimenog ledenjaka, koji se smatra najvećim na europskom kontinentalnom dijelu.

bergen norveška

Najkišniji grad

Posjetite i drugi najveći grad Norveške – Bergen – koji se smjestio u jugozapadnoj pokrajini Hordaland. Okružen je planinama, pa predstavlja pravi izazov za planinarske entuzijaste, a nudi i niz kulturnih sadržaja, te odličan noćni provod. Imajte na umu da je Bergen i najkišniji grad u zemlji, pa svakako ponesite kišobran.

polarna svjetlost Norway

Najsjevernija točka

Turisti rado posjećuju i najsjeverniju točku europskog kontinenta – Nordkapp ili Sjeverni rt, koji se proteže na 307 metara visokoj litici. Odavde je moguće doživjeti i prirodne pojave polarnog dana i noći, odnosno vrijeme konstantne sunčeve svjetlosti i njenog potpunog izostanka. U Norveškoj je vidljiva i čarobna polarna svjetlost.

Ako odlučite otputovati u Norvešku ovdje pronađite hotele s preporukom: Norveški hoteli

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezik: norveški
Religija: kršćanstvo (većina  stanovništva)
Valuta: norveška kruna (NOK)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: najlakši način – zrakoplovom; glavna međunarodna zračna luka Norveške jest Oslo Airport  nedaleko glavnoga grada.
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: Proljeće-ljeto
Smještaj: Hotel Rica G20 i hotel Thon Opera u glavnome gradu dobar su odabir.
Restorani: Statholdergaarden i restoran Oscarsgate u glavnom gradu mudar su izbor.

Oprez!

Pripazite na svoje dokumente i imovinu oko većih turističkih središta.

J van der Wolf / Shutterstock.com (Vigeland park)

Facebook Like Button