Odredišta za rafting

Najljepše i najuzbudljivije lokacije za užitak jurenja niz brzace.

7 prijedloga za vodene užitke u svim dijelovima svijeta.

Çoruh, Turska

Çoruh je jedna od najbržih i najboljih lokacija za riječni rafting. Upustite li se u splavarenje niz njene bistre vode, osim nezaboravnom avanturom bit ćete nagrađeni  i pejzažom koja oduzima dah. Veličanstveni kanjoni, voćnjaci i prekrasne doline načičkane planinskim cvijećem samo su neki od njenih prirodnih aduta, a tu su i fascinantne ruševine iz bizantskih vremena koje čitavoj avanturi pridodaju i povijesni štih. Nažalost, zbog izgradnje brane rijeka Çoruh neće još biti dugo otvorena za vodene užitke, stoga požurite kako ne biste propustili ovo zaista iznimno rafting iskustvo!

Magpie River, Kanada

Splavarenje rijekom Magpie pruža iskustvo potpunog sjedinjavanja s prirodom – netaknuta divljina i crnogorične šume su svuda oko vas, a uperite li pogled u sjever mogli biste se susresti i s veličanstvenim svjetlom aurore borealis. Posebna atrakcija ove dvjesto kilometara duge rijeke je prekrasni, 24 metara visok vodopad Magpie Falls.

Sun Kosi, Nepal

Sun Kosi čije ime znači ˝rijeka zlata˝ teče kroz netaknutu prirodu najvišeg planinskog lanca na svijetu, a njezine vode mogu biti toliko divlje da ponekad – osobito nakon monsuna -  čak i najveće splavi mogu naizgled nestati u njenoj bijeloj pjeni. Raznolik krajolik jamči da vaše putovanje neće ni na tren biti dosadno – pa tako avantura započinje prolaskom kroz neiskvarene ljepote ruralnog Nepala i zaseoke u kojima kao da je vrijeme stalo, a završava pak u gustim suptropskim džunglama prepunim veselih majmuna.

Franklin River, Australija

Franklin je jedna od posljednjih divljih rijeka na svijetu, krčeći svoj put kroz izoliranu divljinu jugozapadne Tasmanije. Dok jurite njezinim vodama okruženi prekrasnim kišnim šumama, velika je  vjerojatnost i da ćete se susresti sa zanimljivim životinjskim vrstama poput platipusa ili valabija. Franklin je poznata i kao zahtjevna rijeka, stoga je preporučljiva samo za splavare sa iskustvom – ili barem izvanrednom tjelesnom spremom!

Futaleufú, Čile

Ispod snježnih vrhova Anda pruža se rijeka Futaleufú prekrasna destinacija za splavarenje koja je je još netaknuta masovnim turizmom. Futaleufú  na jeziku araukanskih Indijanaca znači ˝velika rijeka˝, te je znamenita po svojim dubokim vodama kojima naslage ledenjačke gline daruju prekrasnu plavu boju. Njezini brzaci pete klase, poznati pod zvučnim imenima kao što su Infierno i Terminator, ubrajaju se među najteže rafting izazove na svijetu.

Kaituna, Novi Zeland

Novi Zeland je svjetski poznat po netaknutoj ljepoti svojeg prirodnog okoliša i po brojnim uzbudljivim mogućnostima za avanturističke aktivnosti, pri čemu ni rafting nije iznimka. Jedna od naistaknutijih lokacija za splavarenje je rijeka Kaituna čiji turbulentni brzaci petog stupnja jamče nezaboravno iskustvo. Adrenalin će vam posebno potaknuti spuštanje niz vodopad Tutea Falls koji je, sa sedam metara visine, najviši vodopad na svijetu koji se rabi u svrhu komercijalnog raftinga.

Zambezi, Zambia/Zimbabve

Rafting na rijeci Zambezi definitivno nije za početnike, no divlji i agresivni valovi ove veličanstvene rijeke će iskusnim splavarima pružiti dramatično i jedinstveno iskustvo. Mnoga putovanja započinju ispod veličanstvenih Viktorijinih slapova uz uživanje u jednoj od najdivnijih kulisa koje Majka Priroda može podariti. Najhrabrije duše mogu se odvažiti i na splavarenje po brzacima šestog stupnja, koji su iznimni rijetki u svijetu. I na rijeci Zambezi brzace krase upečatljiva imena, pa tako možete naići na ˝Stairway to Heaven˝, ˝Star Trek˝ ili ˝Gulliver’s Travels˝.

Silvia Vidović

Facebook Like Button