Najuzbudljivije biciklističke rute

Putovanje na dva kotača koje nećete tako skoro zaboraviti.

Sun Moon Lake, Tajvan

Najveće tajvansko jezero, Sun Moon Lake, nije svoje poetično ime dobilo zbog puke mašte, već zbog toga što njegova istočna strana podsjeća na Sunce, a zapadna, naravno, na Mjesec. Njegove zapanjujuće ljepote od davnina nadahnjuju kineske pjesnike i umjetnike, a danas privlače i ogroman broj turista. Kako biste uživali u njegovim mirnim tirkiznim vodama iz nove perspektive, obiđite Sun Moon Lake na biciklu – trosatna vožnja vas neće dovesti samo u susret s prekrasnim pejzažom, već i s jedinstvenom kulturom urođeničkog naroda Thao.

Poluotok Otago, Novi Zeland

otago
Novi Zeland svjetski je poznat po obilju prirodnih ljepota – dovoljno je da se malo odmaknete od grada da biste se našli u netaknutoj divljini. Dakle, prilika za bicikliranje kroz prekrasne krajolike nipošto ne manjka, a jedna od ljepših očekuje vas zaputite li se biciklističkom rutom po poluotoku Otago. Urbani pejzaž vašeg polazišta, šarmantnog sveučilišnog grada Dunedina, ubrzo će zamijeniti divlja, zavojita cesta uz more, pružajući vam pregršt pogleda od kojih zastaje dah, no i mnogo brdovitog terena oko kojega ćete se morati dobro iznojiti.

Underground Railroad Bicycle Route, SAD/Kanada

Želite li uz vožnju biciklom usput obogatiti svoje znanje povijesti i jačati građansku svijest? Underground Railroad Bicycle Route vam nudi jedinstvenu priliku da krećući stopama američkih robova, otpedalirate ravno u najmračnije razdoblje američke povijesti. Postavljena između Mobilea u Alabami i Owen Sounda u Ontariju, ova edukativna ruta prati sustav putova i skrovišta kojima su se koristili robovi u bijegu, a sve je popraćeno informativnim pločama koja pripovijedaju tužnu priču robovske industrije. No, kako biste saznali kako ona završava, bit će vam potrebna poprilična izdržljivost – ruta je, naime, dulja od 3000 kilometara!

Biciklističke rute

Cycle Route 10, Amsterdam

Amsterdam u potpunosti živi kulturu prometovanja na dva kotača, pa ne postoji bolji način da ga obiđete nego na biciklu. Ruta broj 10 upoznat će vas s duhom ovog ludog, jedinstvenog grada kroz četverosatni obilazak njegovih urbanih i ruralnih predjela. Posudite jedan od onih simpatičnih, starinskih bicikala tako omiljenih žiteljima Amsterdama kako biste se uklopili u okolinu, te promatrajte kako pred vašim očima jure sve zanimljivosti grada i okolice – kanali, nasipi, tržnice i vjetrenjače.

Autoput Karakorum, Kina/Pakistan

karakorum
Volite uzbuđenja i neprestano tražite što luđa mjesta na koja se možete zaputiti sa svojim biciklom? Možda je autoput Karakorum pravi izazov za vas! Riječ je o najvišoj asfaltiranoj stazi na svijetu – zbog svojih vrtoglavih visina koje se penju do čak 4,700 kilometara, ona je prozvana i ˝Devetim čudom svijeta˝. Moramo li uopće napominjati da put nije nimalo lagan, no kao nagradu možete očekivati najspektakularnije poglede ikada – prelijepe prirodne pejzaže ovjenčane veličanstvenim planinskim lancem Karakorum, te glečere koje dosežu do same ceste.

La Farola, Kuba

Kuba, otočni raj predivnih krajolika i jedinstvene kulture, jedna je od najljepših destinacija za obići biciklom, a među njezinim najupečatljivijim dionicama zasigurno je autoput La Farola. Vijugavi spust od devet kilometara pružit će vam iskustvo uzbudljivog plesa po liticama (ne brinite, nećete se strovaliti u bezdan jer postoje zaštitne rampe!), i to sve u predivnom okruženju gustih džungli s pogledom na more.

Isle of Wight, Velika Britanija

Otok Isle of Wight na jugu Velike Britanije proslavio se 1970. godine kada je bio domaćin najvećeg rock festivala u povijesti, a danas je on i sve popularnija destinacija za izletnike koji traže bijeg od gradske vreve. Biciklistima su pak njegove čari odavno poznate, budući da Isle of Wight nudi iznimnu raznolikost terena na malenoj površini. Od urednih živica i zelenih brda pa sve to tajanstvenih gudura i divljih bijelih stijena – ovdje se stvarno može ponešto za svakoga.

Silvia Vidović

Facebook Like Button