Tako lijepe a tako otrovne – biljke i cvijeće koje privlače mirisom i ljepotom

Dok šećemo parkom, šumom ili gledamo prekrasno uređen vrt divimo se raznobojnom cvijeću i bilju koje privlači svojom ljepotom i zamamnim mirisom.

Saznajte koje su najljepše biljke otrovnice kojima se divimo

Svako cvijeće ima i neki svoj simbol pa tako najčešće Narcise kupujemo za vrijeme Uskrsa, a i ostalo cvijeće rado je viđen ukras svakog doma i jedan najljepših poklona. No da li ste znali da neko naše omiljeno cvijeće ili biljke koje nas oduševljavaju svojom ljepotom u sebi kriju otrov.

Glicinija

glicinija
Listopadna je penjačica koja u proljeće ili kasno ljeto oduševljava velikim grozdovima plavkaste, bijele ili crvene boje. Posebno je popularna u Kini i Japanu kao ukrasna biljka. Može narasti i do 20 metara u visinu, a joj je sjeme izuzetno otrovno.

Pročitajte još o raznom bilju i cvijeću:

Idealne sobne biljke vašem domu – Prilikom uređivanja doma finalni „touch“ predstavlja odabir adekvatnih biljaka za vašu kuću ili stan.
Ljekovite biljke otoka Brača – Najveći otok Dalmacije, a ujedno i treći po veličini otok u Jadranskom moru nosi naziv Brač.
Biljke za zdrav život – Učinite svoj životni okoliš što zdravijim i unesite u svoj dom zdrave biljke.
Četiri superjunaka biljnog svijeta – Biljni svijet krije brojne tajne.
Najvrući i najljući začini svijeta – Kako je onda mljevena paprika postala ključni sastojak mađarske kuhinje?

cvijece Hydrangea otrovna hortenzija

Hortenzija

Grmolika drvenasta biljka čest je gost u mnogim vrtovima. Cvijeta od proljeća pa sve do jeseni u velikim bujnim cvatovima šarenih boja. Boja cvijeta ovisi o kiselosti tla, ali svakako svaka od njih oduševljava. Neke od ovih vrsta su umjereno otrovne.

cvijet durdica durdice proljetno cvijece

Đurđica

Jedna od vjesnica proljeća ova lijepa ukrasna biljka bijelih cvjetova u obliku zvončića također je otrovna. Naime podjednako su otrovni i cvjetovi i zeleno ovalno lišće ove biljke. Da je otrovna većina javnosti doznala je tek kada su je neoprezni berači zamijenili za jestivi medvjeđi luk.

narcise uskrsno cvijece otrovan narcis

Narcise

Legendarni cvijet nazvan po grčkom junaku koji se ogledao u vodi sve dok nije umro od gladi diveći se svojoj ljepoti. Na mjestu gdje se to dogodilo izraslo je prelijepo cvijeće. U proljeće iz otrovne lukovice Narcisa izraste prekrasni žuti, narančasti ili bijeli cvijet. Ova zanimljiva biljka ukrašava mnoge domove ili svečana zbivanja, a česta je i kao ukrasna biljka u gradskim parkovima.

jedic

Modri jedić

Višegodišnja zeljasta biljka, s prekrasnim ljubičastim cvjetovima, spada među najotrovnije biljke. Po grčkoj legendi cvijet je izniknuo od sline troglavog psa Kerbera koja je padala na zemlju. Modrog jedića obično se može pronaći u šumama graba i bukve. Ova biljka otrovna je u cijelosti. Jedić djeluje nadražujuće, paralizira centre mozga, izaziva paralizu mišića i centara za kretanje. No, ipak ima i svoju dobru stranu. Naime, otkrilo se da Jedić može biti jaki sedativ i sredstvo protiv bolova, naravno takvo sredstvo iz ove biljke može se upotrijebiti dobiveno isključivo iz ruku stručnjaka.

Tisa

tisa
Ovo bogato crnogorično drvo često susrećemo u gradskim parkovima, a u Republici Hrvatskoj zaštićeno je zakonom. Na ovom drvetu otrovne su sjemenke koje se skrivaju unutar crvene opne, a također su otrovni i tamno zeleni listovi.

cvijet mrazovac Colchicum autumnale

Mrazovac

Mrazovac je biljka jako slična šafranu, ali za razliku od šafrana cvijeta u jesen i to na vlažnim travnjacima. Kod Mrazovca otrovni su sjeme i lukovica.

Kako bi ovaj tekst o otrovnicama ipak završili u dobrom duhu donosimo vam tekst o cvijeću i biljkama koje su, osim što su lijepe, jestive i ljekovite :)
Ljekovito cvijeće u tanjuru – dobar tek!

Piše: Wish.hr
Fotografije: hjhipster, Eric Meyer,
Liz West, Frank Van Hevel

Facebook Like Button