Uredite balkon ili terasu u svoju oazu sreće

Živite u stanu i jedini susret s otvorenim nebom vam je mali balkon na kojem držite sve što ne stane u smočnicu ili ormare?

U nekoliko koraka otkrit ćemo vam kako napraviti pravi raj na otvorenom. Najbitnije kod uređenja balkona jest da odgovara vašem ukusu i ostatku stana. Nije potrebno kopirati ostale, već budite kreativni i dajte mašti na volju.

balkon-4

Sjedeća garnitura

Najveći prostor na balkonu najčešće zauzima sjedeća garnitura. Postoji nebrojeno puno mogućnosti, od plastike, metala, preko drva do ratana, na izbor imate klupice, stolove, stolice i ležajeve.

terasa

Ako imate manji balkon, preporučljivo je da umjesto klupica koristite sklopivi stolić s jednom do dvije sklopive stolice, a ako vam se ne sviđaju modeli sjedećih garnitura koje se mogu pronaći po prodavaonicama, pustite mašti na volju i napravite ih sami.

terasa balkon more uređenje interijer eksterijer

U posljednje vrijeme sve više ljudi izrađuje sjedeće garniture od paleta. Jedna do dvije palete (ovisno koju visinu želite) za sjedeći dio, polovica za naslon i jedna klupica već je spremna za upotrebu. Uz to još izradite nekoliko jastučića i podlogu od spužve i jedinstvena garnitura je gotova.

balkon-1

Mali vrt

Oduvijek ste željeli imati vrt s povrćem? Nema problema, možete ga imati i na balkonu. Odvojite jedan dio i na stalak umjesto cvijeća posložite teglice s povrćem (paprika, cherry rajčice, začinsko bilje i dr.).

balkon-2

Možda nećete imati dovoljno materijala za ajvar, ali za oplemeniti jela zasigurno će biti dovoljno. Ako vam opcija s povrćem zvuči neobično, uvijek možete obogatiti balkon teglicama s cvijećem. Ako volite šarenilo, opustite se i balkon ukrasite cvijećem u raznim bojama.

balkon terasa biljke

Zaštita od sunca

Tende, suncobrani ili prozračnije verzije poput baldahina i laganih zavjesa idealne su za skrivanje od neželjenih pogleda, ali i vrućih sunčevih zraka. Iako nema pravila i sve su boje dozvoljene, najbolje je da odaberete bijelu koja privlači manje topline.

terasa balkon biljke

Detalji

Kao što to biva i u modnom svijetu, detalji su ono što podiže cjelokupnu kombinaciju, odnosno upotpunjuje dojam. U teglice s cvijećem tako postavite ukrasne štapiće s leptirićima, pticama i cvjetićima ili male solarne lampice.

U kutove možete postaviti vaze sa suhim cvijećem ili fenjere, dok na stol postavite svijeće u raznim bojama koje osim što upotpunjuju dojam, stvaraju i romantičan ugođaj. Možete postaviti i kućice za ptice te tako na balkonu povremeno imati i veselo, raspjevano društvo.

balkon kucica za ptice

Stilovi

Balkon možete urediti u nekoliko stilova, no najbitnije da odgovara vašem karakteru i odražava duh uređenja cijelog stana. Na moru tako prevladava mediteranski štih, teglice s lavandom te plavo bijela kombinacija namještaja i jastuka, dok su za romantični stil potrebni baldahini, nekoliko svjećica i udobni jastuci.

balkon uredenje

Danas je sve popularniji shabby chic stil s elementima decoupage tehnike, dok ljubitelji modernijeg stila odabiru nesvakidašnje boje i neobične oblike namještaja od plastike u boji ili pak srebrne tonove i tegle za cvijeće s led rasvjetom.

Koji god stil odabrali, nećete pogriješiti. Bitno je samo pustiti mašti na volju jer tad ćete stvoriti malu oazu na nekoliko kvadrata u kojoj ćete svakodnevno moći uživati.

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button