Održite nivo koncetracije i energije pomoću 5 namirnica

Poznato je da hranom možemo utjecati na stanje našeg organizma. Također je i dobro poznato da određena hrana hrani naš mozak, pomlađuje ga i utječe na poboljšanje pamćenja i koncetracije. Ako uz to obratimo pažnju i na nivo energije koji nam ta određena hrana daje, dobili smo popis 5 namirnica koji vam u nastavku ovog teksta preporučujemo.

Prije svega, dobro je spomenuti veliki izbor voća, povrća i ostalih namirnica koje imaju (pod)jednako bitnu ulogu. Namirnice koje sadrže omega 3 masne kiseline, koje se u najvećoj mjeri nalaze u ribi, ali i u tikvi, lanenom sjemenu i orasima pomažu našem mozgu da bolje pamti.

Fosfor je veoma važan za ishranu moždanih ćelija, a ima ga u žumanjku, plodovima mora, žitaricama, bijelom luku, kukuruzu… Ako želite da pamtite dobro, jedite kupus, brokulu i karfiol u ogromnim količinama, kao i jaja i soju.

Borovnica ne samo da potiče pamćenje, već može i obnoviti sjećanja te poboljšava kratkoročnu memoriju.

Gljive, a posebno šampinjoni, sadrže bjelančevine neophodne za normalan rad našeg mozga i odličan su izvor nijacina koji održava ‘svježinu’ našeg mozga tijekom cijelog dana. Dokazano je i da likopen u crvenom paradajzu, koji je snažan antioksidans, čuva moždane ćelije od slobodnih radikala.

Popis 5 namirnica za bolje pamćenje:
ORAH

Umjesto kemijskih i umjetnih minerala u obliku tableta, možemo konzumirati orašaste plodove (orah, badem, kikiriki, indijski orah) koji iste minerale sadrže u prirodnom obliku. Smatra se da 6 do 8 oraha dnevno može zadovoljiti čovjekove potrebe za mineralima, a u orahu ima, primjerice, magnezija, cinka, sumpora, fosfora, joda, nezasićenih masnih kiselina i vitamina.

Orah kao i ostali orašasti plodovi sadrži omega-3 masne kiseline koje se troše prilikom procesa razmišljanja pa ih je neophodno nadoknaditi. Također su odličan izvor vitamina E koji je zadužen za intelektualne sposobnosti. Cink je važan mineral kojima su ove namirnice bogate, a utiče na poboljšanje kognitivnih sposobnosti.

GHEE S MEDOM

Ghee ili u našim krajevima poznatije kao maslo ili pročišćeni maslac je izuzetno zdrava namirnica. Mnoge kulture su cijelnile ovu namirnicu i nazivale je ‘tekućim zlatom’, ‘kraljevskim uljem’ i ‘nektarom božanstava’ zbog mnogobrojnih ljekovitih svojstva.

OVDJE saznjate zbog čega je Ghee – pročišćeni maslac – tako poseban

Vrijednost ghee-a je zaista mnogosturka i daje nam dobrobiti koje ne bi trebalo zanemariti. Ghee pospješuje rad i zdravlje živčanog i endkrinog sustava; daje inteligenciju, memoriju, dugovječnost; uravnotežuje metabolizam; olakšava i ubrzava zacjeljivanje rana; uravnotežuje cijeli organizam.

Visok sadržaj glukoze i fruktoze koje se nalaze u medu, omogućuje da kombinacija ghee-ja i meda dobro nahrani mozak i srce, stvarajući zalihe glikogena u jetri, dok se pankreas pri tome ne opterećuje. Što je med tamnije boje, to u njemu ima više minerala.

JAJA

U knjizi ″Pet tibetanaca – Fontana mladosti″ Peter Kelder navodi kako mu je pukovnik Bradford spominjao da redovnici poznati kao lame sa kojima je živio, svakodnevno konzumiraju sirovi žumanjak jer sadrži sastojke prijeko potrebne mozgu, živcima i tjelesnim organima.

Bjelanjak odbace jer smatraju da je potreban samo prilikom napornog fizičkog rada kada se mišići naprežu. Tako da u dane kad su fizički aktivniji jedu meko kuhana jaja. Konzumiranje sirovih i kuhanih jaja nije strano ni sportašima koji ih koriste kao nadoknadu energije prilikom napornih treninga.

Koliko su lame iz ovog skrivenog samostana na Tibetu bile u pravu otkriva nam i suvremena znanost. Itekako važan sastojak jajeta je kolin. Kako bi naše stanične membrane ostale fleksibilne i vitalne, potrebna im je adekvatna opskrba kolinom. Kolin je zapravo ključna komponenta staničnih membrana i neurotransmitera koji prenose živčane impulse od jedne živčane stanice do druge.

BILJKA GOTU KOLA

Gotu Kola ili Brahmi slovi kao snažna hrana za mozak jer povećava snagu uma. Povećava sposobnost za efikasno rješavanje problema te sadrži triterpenoidne tvari – aziatikozide koji su uključeni u prijenos živčanih impulsa u kori mozga.

Stoga Brahmi ima učinak harmonizacije neurotransmitera u mozgu pa se poboljšava strujanje nervnih (elektrokemijskih) impulsa u mozgu.
U kombinaciji s ginkom, koji poboljšava cirkulaciju (posebno u mozgu, organu za kojeg je dokazano da u ljudskom organizmu troši najviše kisika i glukoze), koristi se protiv svih oblika demencija (staračka senilnost, zaboravnost).

Znanstvena istraživanja na zapadu provedena prije više od 30 godina na mentalno retardiranoj djeci pokazala su da djeca koja su uzimala Brahmi dvanaest tjedana, bila pozornija i usredotočenija. Klinički je dokazano da pomaže ljudima sa ADD/ADHD i gubitkom pamćenja.

A suvremena istraživanja govore u prilog djelovanja na poboljšanje pamćenja te povećanje sposobnosti učenja, što je vrlo korisno za studente i učenike. Govore čak i o mogućem povratku određenog dijela izgubljenog pamćenja kod oboljelih od Alzheimerove bolesti.

VODA

Budući da se mozak sastoji od 70 % vode, ova tekućina je neophodna za bolje pamćenje. Voda zapravo pojačava funkcioniranje mozga kao cjeline, koji, kad je dehidriran, počinje raditi pri ‘smanjenoj brzini’.

To je posebno uočljivo kod funkcije pamćenja kad dehidrirani mozak ispušta hormon kortizol koji pogađa kapacitet mozga i ometa ga pri pohranjivanju informacija. Stoga ne zaboravite dnevno unositi 2 do 2,5 litre vode (8-10 čaša) u svoj organizam kako biste mogli održavati nivo koncetracije i energije.

Copyright Divine Energy Park www.dep.life

Facebook Like Button