Zbog čega je Ghee – pročišćeni maslac –  tako poseban?

Ljekovitu namirnicu Ghee zbog svojih iznimnih svojstava nazivaju i tekućim zlatom, nektarom bogova ili kraljevskim uljem.
Kada kažemo Ghee riječ je namirnici koju je u našem podneblju poznatija kao pročišćeni maslac.

Iako smo zemlja s tradicijom maslinovog ulja i jako kvalitetnom mediteranskom prehranom, želimo vas upoznati i s ovom predivnim prehrambenim artiklom čije je porijeklo iz Indije, a obzirom na blagodati koje sadrži možemo je čim prije uvrstiti u vlastitu kuhinju.

Ghee je dakle, pročišćeni svježi maslac, esencija mlijeka, bez dodataka, raznih pojačivača okusa, umjetnih aroma, konzervansa i sličnih dodataka.

Najbolji Ghee se dobiva od kravljeg mlijeka

Poseban je po tome što ne sadrži laktozu i kazein, zbog čega je pogodan za osobe intolerantne na mlijeko i mliječne proizvode. Sadrži zasićene i nezasićene masne kiseline te idealan omjer 1:1 omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Zbog lake probavljivosti može se koristiti od najranije dječje dobi pa sve do starosti.

Zbog čega se smatra da je Ghee tako poseban?

Ghee namirnica radi se od kravljeg mlijeka, koje je jedna od onih esencija koje savršeno provode i akumuliraju pozitivnu energiju, barem se tako govori u ajurvedskoj medicini te je i zbog tih svojstava od pamtivijeka korišten, ne samo u kulinarstvu i medicini, već i u religijske svrhe. Svi najstariji ajurvedski tekstovi i mudraci govore o ljekovitosti Gheea i njegovoj snazi.

Ghee – pročišćeni maslac – i njegove dobrobiti za organizam:
> Daje snagu i lijep ten te sprječava starenje organizma
> Potiče dugovječnost, pamćenje i inteligenciju
> Poboljšava glas
> Izgrađuje sva tkiva
> Koristan kod trovanja organizma, opeklina, posjekotina, herpesa, čireva, groznice…
> Podmazuje zglobove i liječi ozljede ligamenata i tetiva
> Blagotvorno djeluje na koronarne arterije te njeguje i čisti krvne žile

ghee

Kako možete sami napraviti Ghee?

Oko kilogram maslaca (može i manja količina svježeg maslaca bez konzervansa) stavimo u posudu s debljim dnom i kuhamo na umjerenoj vatri. Maslac će se otapati, a voda isparavati. Ovaj proces treba stalno nadzirati.

Vrijeme kuhanja ovisi o količini vode u maslacu.
Za 1 kg maslaca potrebno je otprilike 30 do 40 minuta.

Dok maslac lagano vrije i voda iz njega isparava, ne smijemo miješati. Kad voda ispari, štetne tvari počinju se taložiti na dno. Tada malo smanjimo vatru.

Tekućina se počinje bistriti, a talog na dnu dobiva smeđu boju. Pjenu koja se stvara na površini razgrnemo kuhačom kako bismo kontrolirali dno i bistrinu maslaca.

Kuhamo još nekoliko minuta dok se maslac sasvim razbistri, a mjehurići prestanu dizati s dna.
Tada maslac dobiva ugodan miris.

Skinemo ga sa vatre, dobiveno maslo procijedimo u staklenku kroz nekoliko slojeva čiste gaze. Ostavimo da se ohladi i skrutne.

Ghee pročišćeni maslac držimo i čuvamo u zatvorenoj staklenci na sobnoj temperaturi. Maslo nije potrebno čuvati u hladnjaku, osim ako nije dobro napravljeno pa u njemu ima ostataka mlijeka.

Upotreba u kulinarstvu

Koristi se kao osnova za pripremu jela, dodatak jelima, ukusan je na kruhu ili prepečencu, u žgancima, mlincima, riži ili krumpiru. Ono što je zanimljivo je da je Ghee stabilna masnoća koja prilikom prženja dobro podnosi visoke temperature (točka dimljenja mu je 250 -260 °C) dok je drugim uljima granica do 200 °C.

Možete ga koristiti za pirjanje, pečenje, pohanje, pripreme slatkih i slanih jela i slično.

Leonardo Gospodnetić,
Master of Arts in Kinesiology, Teacher of Divine Health Program, Yoga & Tibetan Usui Reiki

Facebook Like Button