Kako odabrati kvalitetan matcha prah koja je izvor zdravlja za organizam

Ovaj put učimo od Japanaca priču o tradicionalnom japanskom čaju matchi koji se radi od fino mljevenog praha zelenog čaja za kojeg ste zasigurno već čuli, no znate li kako ga odabrati i pripremiti kako bi najbolje djelovao na organizam?

Matcha, ceremonijalni čaj koji treba biti najviše kvalitete kako bi ispunio svoju svrhu i značaj za zdarvlje organizma, tradicionalno se priprema posebnim konvencijama koje podrazumijevaju u detalje isplaniranu pripremu, posluživanje i ispijanje vrućeg napitka što rezultira meditativnim stanjem onoga tko ga ispija, uz brojne zdravstvene dobrobiti poput antioksidativnog i antiage utjecaja na organizam.

matcha prah caj-s

Bilo da ste već obožavatelj matche ili ste se tek prvi put susreli s njom, vrlo je važno odabrati kvalitetn matcha prah jer, kao najjači čaj na svijetu, mora biti pravilno pripremljen kako bi mogao pokazati svoj pun potencijal.

OVDJE saznajte kako se imunitet čuva s Matcha specijalnim zelenim čajem

Zato, pri sljedećem odabiru matche, svakako pripazite na sljedeće stvari:

1. Boja mora biti jarko zelena

Ovo je prvi pokazatelj kvalitete matche – boja. Ona mora biti gotovo električno zelena, puna klorofila i drugih nutrijenata. U slučaju da je prah žuto-zelene ili blijedo zelene boje, sivkaste, onda se radi o niskokvalitetnoj matchi. Do ovoga dolazi zbog neispravnog načina sječe grma zelenog čaja i pretjerane eksponiranosti suncu, zbog čega čaj gubi na snazi i boji.

2. Okus mora biti kremast i slatkast

Matcha svakako ima intenzivan okus, pomalo gorkast, ali ne jako. Tekstura mu je kremasta i nešto je slađi od običnog zelenog čaja, a može se osjetiti miris i okus svježe pokošene trave, pogotovo ako se koriste veće količine praha. Lošu verziju matche možete prepoznati prema jako gorkom okusu, smradu po ribi ili slanoj noti u okusu.

3. Matcha mora biti pravilno zapakirana

Budući da je matcha poput „žive“ namirnice, mora se pravilno pakirati kako bi zadržala hranjiva svojstva i svoju antioksidativnu moć. Ako se prodaje u plastičnoj vrećici ili prianjajućoj foliji, to znači da nije dobro skladištena. Tražite ona pakovanja matche koja su limenim kutijicama ili u nekom pakiranju kroz koje ne dopire svjetlost jer će tako izblijedjeti i pokvariti se.

4. Najbolja matcha dolazi upravo iz Japana

Kod odabira, provjerite i zemlju porijekla. Tu vrijedi isto pravilo kao i za vino – vrlo je važno gdje listovi rastu. Matcha se uglavnom proizvodu u Japanu – gdje se odvija čak 80% ukupne proizvodnje – u regijama Uji, Kyoto, Nishio i Aichi.

5. U ovom je slučaju bolje birati – skuplje

izbor matcha prah metlica za izradu caja

Matcha zahtijeva dugačak i detaljan proces proizvodnje kako bi se dobila najbolja moguća verzija praha. To, naravno, košta. No ne previše. Računajte da uz sve gore spomenute parametre, da ćete za vrhunski matcha prah trebati odvojiti nešto više novaca.

Možda vam se čini puno na prvu, no matcha se dozira u količini od pola čajne žličice pa ćete ju imati duže od nekog drugog napitka iste gramaže.

Za najbolji efekt matche, koncentraciju i budnost u stanju mira i spremnosti, birajte ovaj zeleni prah prema ovim savjetima i sigurno nećete pogriješiti. Kako bi sačuvali najbolje od ovog čaja, nakon otvaranja ga držite u hladnjaku i uživajte u njegovoj pripremi svaki dan.

OVDJE vas čeka izvrstan recepat s matcha zelenim prahom

Bonsoy kanten s Matcha preljevom

Facebook Like Button