Obnovite tjelesnu vitalnost – što još možete učiniti za sebe

Naše sveukupno samopoštovanje vezano je ponajviše uz to koliko se dobro osjećamo u “vlastitoj koži”.

U današnjim i više nego izazovnim vremenima, u situaciji koju nitko na ovom svijetu nije očekivao, uz stresan dosadašnji život zadesila nas je i pandemija koronavirusa. Mnogi od nas dobili su koji kilogram viška, mnogi su izgubili kondiciju, a tijelo nam bilježi promjene koje nisu poželjne za kvalitetan život.

OVDJE saznajte zašto je ginko biloba biljka kao stvorena za moderna vremena

Što možete učiniti za obnavljanje svoje tjelesne vitalnosti

Činjenice govore o tome kako naš biološki sat nije u skladu s obvezama koje nam se nameću tijekom radnog dijela tjedna, ali ponekad i vikenda zbog toga što nastojimo odraditi zaostale poslove. Svi manje više živimo prema nekim ispisanim kalendarima i podsjetnicima svakodnevnog rasporeda i to je cijena modernog načina života.

Ono što nas zanima je kako smanjiti napetost, uzbuđenost i nerviranje kada tijekom dana postanemo svjesni da nećemo stići obaviti sve što smo zacrtali.

Ponekad trebamo postati svjesni da neće propasti svijet ako ćemo nešto odgoditi za sutra, a svakako trebamo i utišati glas savjesti koja nam radi pritisak jer smo naučili biti odlikaši u svemu.
A ponekad ne želimo objašnjavati nadređenom kako i zašto nešto nismo napravili, a ako radimo za sebe onda se ponekad i dokazujemo sebi samima ili svojim djelatnicima. Jer kao sve se može kad se hoće :)
To je isto istina, a li nekad si treba oprostiti i uspostaviti ravnotežu rada, tijela i uma.

Ponovno uspostavite kontakt sa sobom

Da li ste se nekad zapitali čemu sve ovo? Do kada ovako? Život je kratak, a moji dani izgledaju isto, samo rad, rad i rad i naravno pokoja briga za budućnost i starost koja donosi nove momente u svakodnevici.

svijeće etericna mirisna ulja

Psiholozi ukazuju na naša čula od kojih aktivno, a imamo ih pet, koristimo vid i sluh ponajviše ili čak isključivo.
Pokušajte probuditi i ostala čula koja nam je priroda podarila poput predivnih mirisa s kojima smo okruženi u šetnji parkom ili mirisa koje možemo unijet u naš životni prostor. Naime, pojedini ugodni mirisi u našem tijelu i umu stvaraju osjećaj smirenosti, opuštenosti i poletnosti.

SAZNAJTE za top pet eteričnih ulja koja pomažu kod smanjenja osjećaja straha i panike

Mirisi nam mogu pobuditi pozitivne emocije, inspiraciju i koncentraciju. Kako bi se okružili mirisima koji čine samo dobro vašem tijelu i umu možete vrlo jednostavno napraviti sami prirodni miris za dom koji će vas oduševiti.

Dodir ublažite stres i tjeskobu

Dodir je u urbanim sredinama posao jako zanemaren, a toliko je važno spoznajno osjetilo našeg tijela. Psiholozi nam poručuju da otvorimo i postanemo svjesni svih svojih receptora kako na rukama tako i na stopalima.

odmor nogu i stopala kupka za noge

Ispod radnog stola stavite ugodni drveni kuglični maser za stopala i dok radite pomičite nježno stopala po njima. Cirkulacija će postati bolja, a osjetila će vam poboljšano raditi. Kada dođete kući u neku posudu ulijte toplu vodu, a u nju stavite neko fino eterično relaksirajuće ulje ili možda latice cvjetova i odmorite svoja stopala.

Dokazano je da stopala i dlan pravilnom masažom mogu postati izvor zdravlja i energije. Dok hodate po kancelariji, stanu, parkom uzmite pomagala, razne antistres loptice, za dlanove koje možete nježno stiskati tako ponovno probuditi neke živce koje djeluju na energiziranje tijela.

OVDJE upoznajte kako stopala i dlan pravilnom masažom mogu postati izvor zdravlja i energije

Kako se umiriti kada vam je najteže

Umirite svoje gornje olfaktivne centre u koje spadaju oči i uši, zatvorite oči pokrijte uši dlanovima (ili još bolje stavite čepiće za uši ako ih imate pri ruci). Vrlo brzo, za svega nekoliko sekunda, čitavo će se tijelo opustiti, a vaš um će moći mirnije razmišljati i puno bolje analizirati zadatke te vas bolje dovesti do mogućeg rješenja u poslovnim li obiteljskim obvezama.

zena odmor more

Vjerujte, ponekad je dovoljno opustiti samo jedan dio tijela da se čitav organizam opustio. Pokušajte postepeno, prvo oslobađajući stopala. Ponekad si dozvolite da se ispružite na leđima na sofi, krevetu ili u prirodi na travi (osim ako ne “umirete od straha” od mrava, buba i bubica, ali zato služi dekica :)

Zatvorite oči postanite svjesni neba iznad sebe, a zatim zatvorite oči i osjetite mirise, vjetar koji struji, sunce na koži i zvukove koji dopiru do vas, najbolji su naravno oni koji dolaze s cvrkutom ptičica :)

OVDJE saznajte koji će vam zvukovi smanjiti stres i anksioznost

Savjet više za sve koji se ne mogu, ne znaju kako, opustiti

Slijedite jednostavnu vježbu za intelektualno, umno opuštanje koje je pomoglo mnogima.
Zatvorite oči osluškujte i pokušajte dešifrirati sve zvukove koji dopiru do vas.

Već za nekoliko minuta vaš će mozak biti oslobođen stresa jer ste mu dali novi zadatak koji ga veseli, a već za kratko vrijeme naučit ćete detektirati i sva ostala osjetila koja imate i koja vam mogu pomoći da bolje i kvalitetnije prolazite kroz svoj život.

Facebook Like Button