Volite li promatrati trešnjin cvijet – u Japanu je to kultni događaj proljeća

Trešnjin cvijet vjesnik je proljeća, simbol savršene ljepote i neiscrpno nadahnuće umjetnika u zemlji izlazećeg sunca, egzotičnog Japana.

Najobožavanija biljka u Japanu je trešnjin cvijet, koji otvara svoje latice krajem ožujka i početkom travnja svake godine te postaje glavna tema svih razgovora. Trešnjinom cvatu (sakura) japanski su umjetnici posvetili tisuće stihova i slika, a u njenu čast organizira se i niz proljetnih festivala.

Volite li i druge japanske običaje ali i biljke OVDJE saznajte kako uzgojiti svoj bonsai

Želimo imati bonsai u našem domu

drvo tresnje japan

Promatranje trešnjinog cvijeta (hanami) sveprisutan je japanski običaj u koji su uključene sve generacije, a djecu se od njihovih prvih dana uči kako se u proljeće posebna pažnja posvećuje cvjetovima trešnjinog drveta.
Prvi cvjetovi obično se pojavljuju na otoku Kyushu, a potom šire u smjeru sjeveroistoka i na ostatak zemlje. Meteorološke službe i mediji pomno prate situaciju, kako bi u vrhuncu cvatnje u njoj mogla uživati cijela nacija.

Volite trešnjin cvijet jednako snažno kao Japanci?

Uživajte u prizorima i glazbi dok odmarate ili imate pauzu za kavicu :) i naprosto KLIKNITE NA VIDEO PRED VAMA!

cvjetanj tresnje japan

Većina Japanaca tada odlaze u parkove s članovima obitelji, prijateljima ili poslovnim kolegama, sjedaju na prostirke podno ovih veličanstvenih stabala i dive se njenoj ljepoti. Ovaj ritual uključuje i pjevanje posebnih pjesama, te uživanje u tradicionalnim gastronomskim poslasticama.

drvo tresnje cvijet tresnje

U Japanu raste petnaestak vrsta trešnje, koje prema nekim procjenama čine polovicu svih posađenih stabala u zemlji. Zanimljivo je pripomenuti da veći dio tih vrsta ne daje plodove, pa stabla uglavnom imaju estetsku funkciju. U proljeće, kad se počnu otvarati trešnjini ružičasti cvjetovi, oni uistinu tvore magičnu sliku.

Delikatni cvjetovi trešnje za Japance su simbol ljepote i savršenstva, ali i prolaznosti života – jer opadaju s krošanja već nakon dva tjedna. Igrali su i značajnu ulogu u životu samuraja, koji su njenu krhkost identificirali sa svojim pozivom i sudbinom za koju se moraju spremiti.

OVDJE iz udobnosti svog kauča prošećite virtulano Japanom i saznajte mnoge zanimljivosti i atrakcije Zemlje Izlazećeg Sunca
Japan putovanje zemljom koja osvaja i iznenađuje na svakom koraku

Promatranje trešnjinog cvata datira iz 8. stoljeća, odnosno iz Heianskog perioda – kada su u njemu uživali uglavnom imućniji Japanci.
Danas ovaj običaj nije isključivo orijentiran na Japan već ga prakticiraju i stanovnici Kine, Sjeverne Koreje, Australije, Turske, SAD-a i Kanade – ovisno o geografskom položaju i vremenu cvatnje u tim zemljama.

Piše: Wish hr
Fotografije: Shutterstock

Facebook Like Button