Japan putovanje zemljom koja osvaja i iznenađuje na svakom koraku

Drevni hramovi, futuristički gradovi, superbrzi vlakovi, mistična brda, ljubaznost, gostoprimstvo… sve to pronaći ćete u Japanu.

Putovanje zemljom koja broji preko 127 milijuna stanovnika iznimno je jednostavno, a očaravajuću ljepotu i kulturu Japana doista vrijedi vidjeti i doživjeti. Kada se spomene Japan, mnogi će odmah pomisliti na neki od najnovijih modela japanskih automobila po čemu je ta industrija, uz brodogradnju, među najrazvijenijima u zemlji.

Minato-ku Japan

Sjetimo se samo genijalnih japanskih stručnjaka, koji nas svako malo šokiraju raznim novitetima u elektronici i robotici. Dostignuća u tehnologiji ne treba posebno ni spominjati jer poznato je kako ćete najmodernija računala, mobitele, videokamere, fotoaparate, televizore i još mnogo toga, pronaći upravo u Japanu.

Byodo-In Temple, Kaneohe

Japan čini arhipelag s više od tri tisuće otoka, a najveći otoci sa sjevera prema jugu su: Hokkaido, Honshu, Shikoku i Kyushu koji čine više od 97 posto površine.

Veći broj manjih otoka okružuje ova četiri, kao i grupe udaljenih otoka Okinawa i Ryukyu.
Zemlja se nalazi na izrazito osjetljivom vulkanskom području, a u ožujku 2o11. doživjela je potres magnitude 8,9 prema Richteru, nakon čega je uslijedio tsunami i velika tragedija u Fukushimi.

Glavno obilježje tog nemirnog prostora uz obalu Tihog oceana jesu česti potresi i vulkani, od kojih je najpoznatiji Fuji koji je ujedno i najviši vrh Japana s visinom od 3.776 metara.

Japan je pretežito planinska zemlja, budući da oko 80 posto njezine površine čine planine, a oko 66 posto prekriveno je šumama. Cijeli teritorij Japana prostire se na površini od 377.835 četvornih kilometara.

Japanska riječ za Japan je Nippon ili Nihon, a puni naziv je Nihon no Koku i doslovno znači “Zemlja gdje izlazi sunce”. Ostatku svijeta poznatiji naziv za Japan je “Zemlja izlazećeg sunca”.

Tokyo, Japan

Život u glavnom gradu Tokiju izrazito je ubrzan, a u njemu vlada energija koja je rijetko gdje prisutna. Otvorenost prema novim idejama, kao i svemu što je moderno i novo osjeća se na svakom koraku.

Svaki turist osjetit će se ovdje dobrodošlim i naići će na ljubaznost i poštovanje gdje god se okrene.

suši japan

Tokijo je obećana zemlja za šopingholičare, sa super modernim i luksuzno opremljenim trgovačkim centrima, a imat ćete prilike vidjeti i impresivne primjerke najmodernije arhitekture.

Japanske delicije, koje uključuju nevjerojatne kombinacije povrća, riže, sirove ribe, školjaka i mesa nadaleko su poznate.

Uz to, japanska kuhinja ubraja se i među najzdravije na svijetu te je preporučljivo iskoristiti priliku i isprobati sve njihove autentične specijalitete.

Znamenitosti i turističke atrakcije u Japanu:
1. Hiroshima Peace Memorial

Atomic Bomb Dome (A-Bomb Dome) u japanskom gradu Hirošimi dio je Hiroshima Peace Memorial Park-a koji je od 1996. godine pod zaštitom UNESCO-a.

Građevina predstavlja memorijalni spomenik ljudima koji su poginuli kada je bačena atomska bomba, 6. kolovoza 1945.

hirosima

2. Kyoto

Grad Kyoto je bio japansko carsko središte od 794. do 1868. godine i danas je kulturno središte Japana.

Ne propustite priliku razgledati dvorac Nijo, hramove Kinkakuji i Kiyomizu, kao i svetište Heian koje je sagrađeno 1859. godine za komemoraciju osnivanja Kyota.
Ima 17 objekata pod pokroviteljstvom UNESCO-a koji su zaštićena svjetska kulturna baština.

Kyoto, Japan

3. Planina Fuji

Najviša vulkanska planina Japana s najvećim vrhom od 3.776 metara, a udaljena je od Tokija 100 kilometara.
Najbolje je posjetiti ga rano ujutro jer je to jedini period kada vulkan nije okružen gustom maglom.

Fujiyoshida, Japan

Tu je i pet jezera koja su postala izletišta za stanovnike Tokija s velikom ponudom vodenih sportova.

4. Trg carske palače

Palace Plaza – Trg carske palače, rezidencija je japanskog cara, okružena visokim zidom i jarkom s vodom, a zauzima područje najskupljih kvadratnih kilometara na svijetu.

carska-palaca

5. Najstariji tokijski hram

Hram božice Kannon najstariji je hram u Tokiju. Prema legendi, u sedmom stoljeću dvoje lokalnih ribara izvuklo je uhvaćen u mrežu kip Kannon, budističke božice milosrđa.

Koliko god puta su kip vraćali u vodu, svaki put ribari bi ga ponovno pronašli u mreži. Na kraju su izgradili hram kako bi statua imala dom.

KORISNE INFORMACIJE:

Službeni jezici: japanski, a engleski se koristi u većim gradovima i na turističkim lokacijama.
Religija: Većina stanovništva živi po običajima sinto i budističke religije.

Valuta: japanski jen, a euro i američki dolar prihvaćeni su gotovo svugdje
Kako putovati: najbolje je zrakoplovom; međunarodna zračna luka Narita  nalazi se 100 kilometara od središta Tokija.

Kada putovati: najbolje vrijeme za posjet je tijekom klimatski stabilnih sezona; u proljeće (od ožujka do svibnja) i na jesen (od rujna do studenog).
Bolesti i preventiva: cijepljenje nije potrebno.

Smještaj: Turistima koji vole udobnost preporučuje se Shangri-La Hotel, s pet zvjezdica u blizini Carske palače, Dai-Ichi Hotel, u blizini središta metropole te Hotel Monterey Ginza, koji je udaljen 1,7 kilometara od Carske palače u Tokiju. Cijene soba u ovim hotelima kreću se od 1.200 – 3.300 kuna.

Restorani u Tokiju: Vrlo ukusan japanski sushi možete pojesti u restoranu Daiwa Sushi,  a jedan od najpoznatijih i najtradicionalnijih obiteljskih restorana je Kyubey. Ako se, pak, zaželite slasnog odreska, iskušajte New York Grill.

Oprez!

Nakon velikog potresa koji je zahvatio Fukushimu u ožujku ove godine, službeni je stav da je opasnost od radijacije vrlo mala na područjima udaljenim 80 kilometara od središta nesreće.

U svakom slučaju, treba prikupiti najnovije informacije neposredno prije odlaska na putovanje.

Renata Cisar

Facebook Like Button