Eterično ulje limuna i limun najkorisnija je namirnica u vašem domu

Saznajte zašto je baš eterično ulje limuna i sam limun najkorisnija namirnica na svijetu u vašem domu?

Jeste li znali da limun sadrži veliku opskrbu vitamina i minerala, koja su veća od bilo koje druge namirnice?
Limun je također poznat po svojoj sposobnosti čišćenja toksina iz bilo kojeg dijela tijela. To uključuje i kosu i kožu, probavni sustav i bubrege.

Najjednostavniji način da dobijete sve koristi od limuna je upravo ako koristite limunovo eterično ulje.
Eterično ulje limuna je uvijek dostupno, a doprinosi vam i više nego što mislite.

Nekoliko zanimljivosti o limunu

U prošlosti, stare civilizacije su koristile limun kao dezodorans i repelent, a tek je u 17. stoljeću postao jako značajan kao sredstvo kod pročišćavanja krvi. Također, Rimljani su koristili limunovu koru za obranu od insekata ali i osvježavanje odjeće. Ulje od limuna simbol je rimske božice mladosti, Juventas.

Eterično ulje limuna se dobiva iz kore citrusnog voća, isto kao i ulja bergamota, grejpfruta, limete, mandarine i tangerine. Uvelike se koristi kao dodatak jelima i pićima, dok se nekoć koristio kao mirisni dodatak deterdžentima i sredstvima za čišćenje, no u današnje vrijeme prevladavaju sintetski mirisi limuna zbog veće izdržljivosti i probojnosti.

sok od limuna limun

Limunov sok također ima mnogobrojnu ljekovitu primjenu

Limunov sok pomaže pri zaustavljanju krvarenja, iz nosa ili ozljeda, iako njegova kiselina može izazvati lagano pečenje na koži.

Primjena u tradicionalno aromaterapiji – limun se oduvijek koristio u aromaterapiji jer podiže raspoloženje i razbistruje misli. Također se može koristiti za pročišćavanje i osvježavanje zraka.
Ulje iz limuna se može ekstrahirati bilo parnom destilacijom ili hladnim prešanjem, iako hladno prešanje daje ulju prirodniji miris.

Ljekovitost eteričnog ulja limuna

Eterično ulje sadrži bitne sastojke koje osvježavaju i stimuliraju strahove i živčanu napetost, bistri vaše misli, uklanja umor te pozitivno pojačava koncentraciju i moć.

Sa svojim oštrim i svježim mirisom djeluje poticajno u bilo kojem trenutku. Često, eterično ulje pomaže kod eliminiranja toksina koji uzrokuju artritis kroz masažu, te prilikom krvarenja kod manjih posjekotina ili ranica, pomože pri zacjeljivanju. Uklanja pojačanu pigmentaciju a kao tonik idealan je za probavni sustav.

Djeluje antiseptički, stimulativno te antivirusno kao antiseptik, stimulira rad jetre, olakšava protok krvi te oponaša vitamin P.
Prema nekim izvorima ulje limuna je dobro za reguliranje razine šećera kod dijabetičara, no to još nije znanstveno dokazano.

IZDVOJENO:
Koristite li na svojoj koži eterično ulje, ne izlazite izravno na sunce idućih 24-78 sati nakon primjene.

limun

Kako koristiti eterično ulje limuna

Manjak koncentracije i osjećaj beznadnosti – u osvježivač zraka dodajte 3 kapi ulja limuna i pustite da se miris raširi po radnom prostoru. Japanske studije o ulju limuna pokazale su da takav pristup pomaže i dezinfekciji zraka u zatvorenom radnom prostoru, a potiče i produktivnost.

Ili, imajte uvijek pri ruci bočicu ulja limuna i udahnite miris kad god mislite da će učinak koristiti.

Omate li bradavice – čistim pamučnim štapićem namažite svaku bradavicu nerazrijeđenim uljem limuna. Ponavljajte do puta dnevno sve dok bradavica ne otpadne. Ako je moguće, pokrijte bradavicu flasterom ili ljepljivim zavojem da ulje bolje prodre.

Znate li?

> Eterično ulje može se koristiti i na kućnim ljubimcima. Naime, ulje pomaže kod obrane od buha i muha kod vaših pasa. No, pripazite eterično ulje limuna može biti otrovno za mačke te se prvo konzultirajte s veterinarom.
> Potrebno je oko 3.000 limuna kako bi ste napravili jednu litru ulja.

Uz dopuštenje nakladnika Veble commerce, partnera Wish.hr-a

Facebook Like Button