Živim krovovima i fasadama Bečani hlade grad i brinu o prirodi

Zelenim fasadama temperatura u Beču će pasti za 13 stupnjeva Celzijusa, a „zelenim zgradama“ Beč hladi grad i smanjuje potrebu za klima uređajima. Ozelenjavanjem fasada Bečani žele zamijeniti klima uređaje.

Izdvojeno:

> Bečka inicijativa: Grad daruje 16 000 Kuna onome tko posadi bilje na fasadi

zelene-fasade-1

Glavni grad Austrije može se pohvaliti iznimnom ljepotom, ali i prema njemačkom istraživanju – pameću. Stoga ne čudi da je Beč na vrhu ljestvice gradova koji njeguju iznimnu kvalitetu života te da nosi titulu „Smart cityja“.

Zdravlje kroz klimu na prvom mjestu

Inteligentna rješenja isprepletena s infrastrukturom Beča pojednostavljuju svakodnevicu, ali i doprinose očuvanju prirode. Bečani su svjesni da bez pridavanja pozornosti „zdravlju“ klime i okoliša nema ni budućnosti. Jedan od vrijednih projekata koji bi od Austrijanaca mogao „prepisati“ čitav svijet je onaj gradske četvrti Aspern.

zelene-fasade-2

Maksimalna ušteda energije, samoodrživost i napredna tehnologija pretvorit će Aspern u živući laboratorij, odnosno primjer znanstvenicima diljem svijeta kako grad u gradu živi s prirodom drastično smanjujući količinu ispušnih plinova i drugih zagađenja.

Do trenutka kad će nova četvrt biti spremna za život, Bečani ne gube vrijeme. Zelene površine nisu tek ukras, nego i liječnik grada. Prije deset godina krenuli su ozelenjavati krovove i fasade kako bi utjecali na snižavanje temperature, smanjili onečišćenje i podigli kvalitetu zraka. Prilikom prvog posjeta Beču, bacite oko na fasade i primijetit ćete kako su daleko više zelenije nego u mnogim europskim gradovima.

zelene-fasade-3

Kako su zgrade postale ozelenjene

No zgrade nisu pozelenile same od sebe; rezultat je to suradnje čelnih ljudi u Beču koji su ozbiljno shvatili rizik globalnih klimatskih promjena koji se manifestiraju višim temperaturama u gradovima.

zelene-fasade-7

Manjak zelenih površina glavni je krivac tom fenomenu, a ne pomažu niti betonske površine. Fenomen ozelenjavanja fasada i krovova u osviještenim gradovima naziva se i efektom toplinskih otoka (Urban heat islands). Isparavanjem vode iz listova biljaka fasade se pretvaraju u gradske klima uređaje, a ohlade li se gradovi u budućnosti će biti manja potreba za uređajima koji sišu električnu energiju. Bečani potiču svoje građane na ozelenjavanje da bi se ohladili osobito tijekom ljeta koja postaju sve toplija, kako savjetima, tako i financijskim injekcijama.

zelene-fasade-4

Da bi se fasada, krov ili dvorište ozelenilo vlasnik na to mora pristati, a grad Beč mu zauzvrat daje poticaj od oko 16 000 kuna, kao i savjete o tome koje bilje posaditi kako se ne bi narušila arhitektura zgrade.

Izdvojeno:

Kako bismo se zaštitili od požara napravili smo istraživanje povećavaju li pojedine biljke penjačice rizik od nesreća i dobili potvrdan odgovor. Razlog tome su eterična ulja i plinovi koje ispuštaju. Iz tog razloga smo propisali biljke koje se smiju saditi.

Osim toga, sade se samo do trećeg kata, a više zgrade diktiraju posebna pravila ozelenjavanja, poput primjerice prekidanja vertikalnih površina kako se vatra ne bi mogla širiti i zahvatiti veće dijelove. Ozelenjavanjem se zgrade klimatiziraju čime se smanjuje potreba za klima uređajima. Tako je ljeti moguća redukcija troškova do 50, a zimi za 20 posto.

jurgen-preis

Planiranim ozelenjavanjem temperatura u gradu bi se mogla smanjiti za 13 stupnjeva. – objašnjava Jürgen Preis zamjenik voditelja odjela za prostorni razvoj te dodaje kako je studija austrijskog instituta za tehnologiju pokazala da će do 2070. godine troškovi za hlađenje biti mnogo veći nego oni za grijanje radi klimatskih promjena. Do tada se očekuje da će temperature skočiti za osam ili devet stupnjeva.

Mudrim odabirom biljaka nema opasnosti od nesreća niti narušavanja arhitekture pa se planira i „oblačenje“ povijesnih znamenitosti u zeleno. Jedan od dobrih primjera kako to izgleda je i fasada centrale Bečke službe za zbrinjavanje otpada. Vertikalni vrt koji je niknuo od 17 000 trajnica, začina i trava zalijeva se automatski.

zelene-fasade-6

Budući da je ozelenjavanje skupo, vlasnici zgrada potpisuju ugovor s vlastima o tome kako će se brinuti za bilje. Beč je osigurao i sredstva za ekološku obnovu zgrada svojim građanima. Osim toga, projektom ozelenjavanja osiguravaju se nova radna mjesta, zapošljavaju se arhitekti, raste potražnja za stručnim vrtlarima.

Na osnovu dosadašnjeg iskustva Bečki stručnjaci najavili su i izdavanje novih smjernica za brigu o zelenim zgradama kako bi vlasnici dobili sve odgovore na pitanja.

zelene-fasade-5

Facebook Like Button