Beč dobio novi muzej – Albertina modern

Glavni grad Austrije postao bogatiji za još jedan muzej, a svi ljubitelji suvrenmene umjetnosti uživati će u eksponatima izloženima u Albertini modern..

Svjetski poznata bečka Albertina 27. svibnja 2020. otvorila je novi dom za svoju zbirku suvremene umjetnosti pod nazivom Albertina modern koja se s više od 60.000 radova čak 5.000 umjetnika ubraja među najveće muzeje moderne i suvremene umjetnosti.

Ovaj novi muzej udaljen je svega nekoliko minuta hoda od Albertine, a smješten je u zgradi renovirane galerije „Künstlerhaus” na Karlsplatzu koja je nakon trogodišnje obnove ove godine zasjala u novom ruhu.

novi-muzej-suvremene-umjetnosti-bec

Ljubitelji umjetnosti novi će muzej moći posjetiti svakog dana od 10 do 18 sati

U izložbenom prostoru od približno 2.500 kvadratnih metara bit će prikazani radovi značajnih međunarodnih i austrijskih umjetnika poput Andyja Warhola, Cindy Sherman, Friedensreicha Hundertwassera, Hermanna Nitscha, Marije Lassnig i brojnih drugih.

Temelj muzejskog fundusa čine umjetnička djela iz zbirke Essl – najvažnije privatne kolekcije austrijske umjetnosti druge polovice 20. stoljeća – te zbirke Jablonka.

novi-muzej-suvremene-umjetnosti-bec-1

Posjetitelji mogu razgledati ovu izložbu do 8. studenog ove godine

Novi muzej svoju sezonu započinje izložbom „Početak. Umjetnost u Austriji od 1945. do 1980.” koja po prvi put pruža sveobuhvatan pregled jedne od najinovativnijih epoha u povijesti austrijske umjetnosti, predstavljajući najznačajnije pravce na pragu postmodernizma – od bečkog fantastičnog realizma preko rane apstraktne umjetnosti, bečkog akcionizma, kinetičke i konkretne umjetnosti, austrijske varijante pop-arta sve do društvenokritičkog realizma.

Svoja vrata za javnost 27. svibnja ponovo je otvarorila i poznata bečka Albertina.
Posjet ovim muzejima bit će dopušten uz pridržavanje propisanih higijenskih mjera kao i mjera fizičkog distanciranja.

Više informacija možete pronaći na: Albertina modern

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button