Nakon Beča muzej posvećen Hundertwasseru otvara se i na Novom Zelandu

Povodom Hundertwasserove 22. obljetnice smrti u novozelandskom lučkom gradu Whangarei 20. veljače svoja vrata za posjetitelje otvara „Hundertwasser Art Centre”, drugi muzej u svijetu pored bečkog Kunst Hausa posvećen ovom slavnom umjetniku.

Čuveni slikar, grafičar, arhitekt i ekološki aktivist te jedan od najpoznatijih bečkih umjetnika Friedensreich Hundertwasser bio je pravi kozmopolit. Njegovi radovi predstavljaju se na izložbama diljem svijeta, a njegovi arhitektonski projekti mogu se naći u brojnim zemljama. Ovaj rođeni Bečanin boravio je od 1976. i na sjeveru Novog Zelanda, a 1986. dobio je novozelandsko državljanstvo.

Preminuo je 19. veljače 2000. tijekom vožnje brodom Queen Elizabeth 2 kod australskog grada i luke Brisbane, a po vlastitoj želji sahranjen je na Novom Zelandu. Dan nakon godišnjice njegove smrti, 20. veljače 2022. u novozelandskom lučkom gradu Whangarei svoja vrata za posjetitelje otvara „Hundertwasser Art Centre”, drugi muzej u svijetu pored bečkog Kunst Hausa posvećen ovom slavnom umjetniku.

zelena-fasada-beckog-kunst-hausa-1

Dizajn za Hundertwasserov muzej na Novom Zelandu temelji se na njegovom nacrtu za javnu umjetničku galeriju u Whangareiu koji datira iz 1993. Nakon Hundertwasserove smrti projekt je nastavljen, a naposljetku je realiziran zahvaljujući akciji prikupljanja sredstava i velikim naporima brojnih volontera iz Whangareia te bliskoj suradnji s Hundertwasserovom privatnom zakladom.

Pritom je zaklada novom muzeju besplatno posudila djela u vrijednosti od četiri milijuna eura, što uključuje originalne slike, grafičke radove, tapiserije i arhitektonske modele. Tako Whangarei neće samo dobiti izložbeni prostor koji počiva na planovima umjetnika, već će i prikazivati Hundertwasserovu ostavštinu na Novom Zelandu – njegovo stvaralaštvo te predanost ekologiji i arhitekturi.

Kao i bečki Kunst Haus, muzej Bečkog holdinga, i ovaj će prostor imati stalnu galeriju suvremene umjetnosti, a ondje će se izlagati djela suvremenih maorskih umjetnika.

Bečki Kunst Haus i Bečki holding raduju se otvaranju novog muzeja u čast ovog umjetnika u njegovoj drugoj domovini. Kako ističe direktor Bečkog holdinga Kurt Gollowitzer, Hundertwasserov muzej u glavnom gradu Austrije dom je najveće svjetske zbirke umjetnikovih djela, a raduje ga činjenica što će sada i posjetitelji na Novom Zelandu imati priliku upoznati se sa raznolikim stvaralaštvom Hundertwassera.

Uz dopuštenje: Euro Comm (sve fotografije)

Facebook Like Button