Čarobno lijepa Budimpešta i dan danas ostavlja bez daha

Na rijeci Dunav smjestila se Budimpešta, glavni grad Mađarske. Nastala spajanjem Budima i Pešte, Budimpešta svojom ljepotom i danas ostavlja bez daha.
Budimpešta je zasigurno grad koji zaslužuje biti na wish listi mjesta kojih ćete posjeti….Od nadahnjujućih znamenitosti, raskošnih trgova i ulica do restorana s mirisnom tradicionalnim jelima, ali i mjestima gdje ćete se sjajno zbavaiti :)

stara tvrdava budimpesta

Citadela i Budim

Na samom vrhu brda Gellért smjestila se Citadela, utvrda iz 19. stoljeća s čijih se bedema pruža jedan od najljepših pogleda na grad. Ovdje se nalazi i kip posvećen oslobođenju u Drugom svjetskom ratu.

S iste strane Dunava smjestile su se Ribarska tvrđava i Matijina crkva. Ribarska tvrđava prepoznatljiva je po sedam tornjeva i bajkovitom izgledu, dok se Matijina crkva ističe krovom s obojenim pločicama. Osim rozetom iznad glavnog ulaza, Crkva se ponosi i vitrajima, Belinim tornjem, Marijinim portalom te grobnicom Bele III. i njegove supruge.

budimpesta crkva

Odmor u Budimpešti uz ljekovite termalne vode

Glavni mađarski grad ponosi se i ljekovitom vodom pa tako u gradu postoji nekoliko termalnih i wellness hotela. Najpoznatiji od njih zasigurno je Hotel Gellért u secesijskom stilu koji osim prekrasne arhitekture nudi i termalne kupelji i bazene te tako predstavlja idealno mjesto za odmor i opuštanje.

Glavni bazen sagrađen u neoklasicističkom stilu okružen je kamenim stupovima, a iznad njega se nalazi staklena kupola. Vjeruje se da ova ljekovita voda pomaže kod bolesti kralježnice, reume i artritisa.

hotel Budimpešta

Bajkoviti mostovi Budimpešte

Budimpešta je poznata po brojnim mostovima koji spajaju dvije obale rijeke Dunav. Samo neki od mostova su Elizabetin most i Lančani most. Lančani most nešto je stariji, sagrađen je sredinom 19. stoljeća, a prepoznatljiv je po dva velika tornja koji su spojeni lancima po kojima je most i dobio ime.

Elizabetin most nešto je noviji, ima šest automobilskih traka, a osim po veličini, poznat je i po tome što je svega nekoliko centimetara udaljen od crkve.

budimpešta

Trg heroja i Muzeji

Nezaobilazno mjesto u Budimpešti je Trg heroja na kojem se nalazi Milenijski spomenik, nacionalni spomenik s likom arkanđela Gabrijela i dvije kolonade, napravljen u čast poginulim borcima u ustanku u 20. stoljeću.

budimpesta trg s crkvom

Oko Trga su smještena i dva poznata muzeja – Muzej suvremene umjetnosti i Muzej lijepih umjetnosti koje svakako valja posjetiti.

budimpešta parlament

Raskošni Parlament

Jedna od najljepših građevina u Mađarskoj zasigurno je zgrada Parlamenta. Ovo impresivno djelo u neogotičkom stilu projektirao je Imre Steindl čije poprsje i danas stoji na glavnom stubištu. U zgradi Parlamenta, osim Kongresne dvorane, Dvorane nacionalne skupštine i Dvorane delegata smjestila se i Dvorana s kupolom, mjesto posvećeno šesnaestorici mađarskih kraljeva čiji se kipovi nalaze na 16 stupova.

Samo neki od njih su Bela IV., Sv. Ladislav, Matijaš Korvin, Marija Terezija i Sv. Stjepan, čiji ostaci se nalaze u prekrasnoj Bazilici Sv. Stjepana, nedaleko Parlamenta. Iako je Parlament prekrasan iz svakog kuta, najljepši je noću kad se osvijetljen promatra s Dunava.

budimpešta restoran bar

Najposjećenija Váci ulica

Jedna od najpoznatijih ulica u Budimpešti zasigurno je Váci ulica koja obiluje trgovinama i kafićima. Ovu ulicu u centru grada ljubitelji kupovine svakako moraju posjetiti jer Váci predstavlja njihov pravi mali raj na zemlji.

Oni koji nisu ljubitelji kupovine, od razgledavanja se mogu odmoriti u nekom od restorana i kafića kojih ovdje zaista ne nedostaje. Na sjevernom kraju ulice smjestio se trg Vörösmarty na kojem se nalazi čuvena slastičarna Gerbeaud (žarbo) s ukusnim kolačima i poznatim žarbo šnitama koje svakako vrijedi probati prije povratka kući.

Korisne informacije

Službeni jezik: mađarski
Religija: rimokatolici
Valuta: mađarska forinta (HUF)
Viza: nije potrebna
Kako putovati: autobusom – organizirana putovanja s turističkim agencijama ili osobnim automobilom relacija Zagreb-Budimpešta (cca 350 km), vlakom (svakodnevne međunarodne željezničke linije)
Bolesti i prevencija: posebno cijepljenje za ulazak u zemlju nije potrebno.
Kada putovati: tijekom cijele godine.
Smještaj: Hotel Gellért ili Iberostar Grand Hotel Budapest
Restorani: Slastičarna Gerbaud, Hungarikum Bisztro

Autor: Vedrana Duić Loparić

Facebook Like Button