Dobri maniri u Mađarskoj

Mađarska, zemlja kulturnih i povijesnih znamenitosti, veliku pažnju pridaje bontonu.

Kada ljudi pomisle na europsku državu Mađarsku, prve stvari koji se sjete je prelijepi glavni grad Budimpešta i mađarska kuhinja odnosno čuvena paprika pa potom jahanje i možda tradicija romantičarske literature i renesansne arhitekture. Naravno, to su odlični razlozi dobri razlozi za posjet Mađarskoj. Međutim, osim svega toga, Mađarska je zemlja s poznatim tradicionalnim bontonom koji seže u daleku prošlost. Ako planirate posjetiti Mađarsku, dobro je došla ideja da se upoznate s mađarskom kulturom i načinom ponašanja koji Mađari očekuju, bez obzira da li dolazite radi posla ili užitka.

budimpesta

Pozdrav i ponašanje u javnosti

Mađari su često rezervirani i mogu se pojaviti suzdržani na prvom sastanku, ali s druge strane mogu biti vrlo otvoreni u društvenim situacijama, ako smatraju da ste zaslužili njihovo društvo. Mađari koji su bliski prijatelji ili rođaci, kada se susretnu, obično se poljube u obraze počevši obvezno od lijeve strane. U formalnim uvjetima pozdravi su rukovanje i uspostavljanje kontakta očima, odnosno pogledom prilikom rukovanja. Mađari smatraju ako osobu ne gledate u oči prilikom upoznavanja da dajete na znanje da vam je dosadno u društvu u kojem se nalazite ili da ste pak pretjerano sramežljivi.

Komunikacija

Mađari imaju običaj da svoje osjećaje ne pokazuju previše drugima u određenoj komunikaciji. No, također na umu treba imati da se ne smatra nepristojnim ako vi pokazujete svoje osjećaje u društvu. No, to nikako ne znači da se emocije mogu iskazivati prenaglašeno kako vas ne bi shvatiti čudnim. Sami Mađari pak smatraju se vrlo otvorenima i iskrenima.

maniri-madjarska-2

Ako jedete vani

Ako ste pozvani na večeru u nečiji dom, po mogućnosti dođite na vrijeme, idealno s cvijećem, ali nikako s ružama, ljiljanima ili krizantemama, te možda čokoladom ili alkoholnim pićem kao darom za svog domaćina kojem ukazujete zahvalnost za poziv. Smatrati će to iznimno pristojnim i dobro usvojenim bontonom kod vas.

Facebook Like Button