Advent u Budimpešti zaista je bajkovit doživljaj

Na rijeci Dunav, u sjevernom dijelu Mađarske, smjestila se Budimpešta, koja je ujedno i glavni grad zemlje tisućljetne povijesti u kojoj su isprepletene zapadne i istočne kulture.

budimpesta advent

Grad je nastao spajanjem Budima i Pešte, a na svkom koraku vidljivi su ostaci iz rimskog carstva, građevine iz vremena turske vladavine kao i spomenici iz srednjeg vijeka.

Grad svojom ljepotom i danas ostavlja bez daha, a vatrena ciganska glazba i temperamentne čardaške mađarske pjesme držati će vas budnima dok ćete u raskoši blagdanskih okićenih ulica i trgova uživati u gradu koji ne spava. Svakako uživajte u noćnom životu ovoga mađarskoga grada.

advent-budimpesta-1

Izdvajamo

> Medicinski turizam u Mađarskoj nije novi fenomen. Austrijanci i Nijemci već desetljećima odlaze po razne medicinske usluge u tu zemlju sa znatno nižim cijenama. Britanski Daily Telegraph tvrdi da čak 50 posto Austrijanaca obavlja sve zubarske zahvate u Mađarskoj.

> Budimpešta je poznata po izvorima tople vode kojih u gradu ima oko stotinu. Najpoznatiji je izvor Gellért u istoimenom hotelu. Opustite se i uživajte u blagodatima tople izvorske vode.

Mjesta koja ne smijtete propustiti

Istražite glavni grad Mađarske u blagdanskom duhu za vrijeme Adventa.

Andraševa avenija ili mađarski Andrássy út ulica je koja datira od 1872. godine., a hodajući njome uživati ćete u okićenim vilama i zdanjima u neorenesansnom stilu koje će vas dovesti do monumentalnog Trg heroja (Hősök tere), Elizabetinog trga, Gradskog parka te do najstarije podzemne željeznice u Europi. Sva mjesta dio su svjetske kulturne baštine pod zaštitom UNESCO-a.

Istom ulicom, punoj trgovina, restorana i zanimljivih mjesta za isprobavanje i kušanje finih mađarskih kobasicica specijaliteta te zemlje, doći ćete do nezaobilaznog dijela Budimpešte – Budimskog dvorca.

advent-budimpesta-2

Želite li doživjeti spektakularan pogled na grad i rijeku Dunav koja ga dijeli na dva dijela svakako posjetite Budimski dvorac ili Kraljevska palaču. U sklopu obilaska dvorca imati ćete priliku posjetiti Mađarsku nacionalnu galeriju i Muzej povijesti Budimpešte. Fotografije sa ovih mjesta zauzimati će posebno mjesto u vašem sjećanju.

Bazilika sv. Stjepana treća je po veličini crkva u Europi, jedna je od najviših zgrada u Budimpešti, a dobila je ime po prvom mađarskom kralju Stjepanu I. Njena božićno ukrašena raskošna unutrašnjost ostaviti će vas bez daha.

advent-budimpesta-1

Obiđite svakako i Mađarsko narodno kazalište i Opernu kuću, oko kojeg je život iznimno živahan, a božićna jelka ispred svake od ova dva zdanja probuditi će u vama pravi blagdanski ugođaj.

Izdvajamo

> Mađarski Kip slobode vidjeti ćete ako se popnete na jednu od najviših točaka u gradu Gellért hegy, s kojeg se pruža spektakularan pogled na cijeli grad. Na tom brežuljku ćete pronaći Citadellu, veliku utvrdu sagrađenu 1854.godine. Ovaj spomenik obilježava sovjetsko oslobođenje Mađarske od nacističkih snaga tijekom Drugog svjetskog rata.

> Podzemna bolnica nalazi se, zamislite, ispod poznatog Várhegya. Bolnica Sziklakorhaz vojna je bolnica i povijesno mjesto ispod zemlje duboko pod gradom.
Nakon Drugog svjetskog rata, bolnica je zatvorena, sve do 1953. godine, kada se mađarska komunistička vlada odlučila na njezino ponovno otvaranje. Danas je sve unutar bolnice točno kakvo je bilo i nekoć.

Gastronomija

Mađarska gastronomija uvelike nalikuje hrvatskoj točnije slavonskoj kuhinji , što nije nikakva novost. Odlikuje se brojnim ljutim jušnim jelima u kojima meso, uz nezaobilaznu papriku, svinjsku mast i luk ima glavno mjesto. Paprika se inače koristi na sve moguće načine i u svim poznatim oblicima, a naširoko poznata vrsta uzgaja se na području Segedina.

Lokalna se kuhinja ponosi i nizom ljutih kobasica, od kojih svakako treba istaknuti debrecinke, koje su dobile ime po istoimenom mađarskom gradu.

Mađarska je poznata i po fantastičnim vinima. Sa svoja 22 vinska područja najpoznatiji su Tokajski vinogradi ili Tokajsko podbrđe, kako ga Mađari zovu Tokaj Hegyalja. Iz pokrajine Tokaj nam dolazi poznato mađarsko vino Tokaji koje možemo svrstati među najpoznatija desertna vina svijeta.

advent-budimpesta-5

Izdvajamo

> U glavnom gradu mađarska jela lokalne gastronomije s modernim zaokretom tradicionalnih okusa možete isprobati u izvrsnom restoranu Arany Kaviar.
Restoran Arany Kaviar
Adresa: Ostrom u. 19
Shopping u Budimpešti

advent-budimpesta-3
Glavne ulice za kupnju u kojima se nalazi mnoštvo prodavnica su Vaci, Fashion street te Andraševa avenija koja ujedno čini najdužu ulicu u Budimpešti. Najzanimljiviji suveniri u Mađarskoj su mađarski porculan i narodne rukotvorine koje ćete pronaći u dućanima koji se nalaze oko i na tržnici Esceri.

Mađarski porculan Herend s tradicijom od preko 200 godina kupovale su mnoge poznate osobe i umjetnički znalci kao i kraljevi, kraljice i plemići iz 19. i 20. Stoljeća. Herend porculana vole kupovati i kolekcionari koji uživaju u ljepoti ručne izrade.

U Budimpešti svoj raj mogu pronaći i ljubitelji antikviteta, a najbolje lokacije za tu vrstu kupovine su mjesta oko Parlamenta te ulica Esceri.

Izdvajamo

> Lutke odjevene u mađarskom tradicionalnu nošnju prepunu vezova i čipke predstavljaju skupocjeni poklon ukoliko su načinjene od porculana. Znalci koji skupljaju lutke ne propuštaju u svojoj kolekciji imati jedan primjerak. One mogu biti i prelijepi suvenir, a mogu se kupiti u različitim veličinama i različite kvalitete.

> Svakako uživajte u noćnom životu ovoga mađarskoga grada. U vrijeme Adventa okićeni starinski tramvaji voziti će vas bajkovitim ulicama sa nizom barova, restorana i mjesta za raznovrsnu kupnju.

Božićni običaji u Mađarskoj
> Najznačajnije obilježavanje božićnih blagdana u svakom domu Mađarske jest „Igra Betlehema“ . Uoči Božića, odrasli i djeca izrađuju betlehemsku scenu i pomoću lutaka i glazbenih instrumenata u pjesmi dočaravaju rođenje Isusa.
> Badnja večer slavi se uz tradicionalni riblji brodet iza kojeg slijedi pržena riba, a kao desert služi se Beigli kolač od oraha i maka u obliku potkove kao simbol sreće.

advent-budimpesta-4

Facebook Like Button