Mađarska i njeni Tokaji

Sommelierka Jelena nas uvodi u vina Mađarske.

Osim što je poznata po fantastičnim pikantnim gulašima i svom teškom jeziku kojeg je teško naučiti,Mađarska je poznata i po fantastičnim vinima. Puno se ulaže u vinarstvo i vinogradarstvo, te u zadnje vrijeme Mađarska raspolaže s odličnom vinarskom opravom koja nudi sve bolje i bolja vina.

Sa svoja 22 vinska područja najpoznatiji su Tokajski vinogradi ili Tokajsko podbrđe, kako ga Mađari zovu Tokaj Hegyalja.

NAJPOZNATIJE VINSKE REGIJE MAĐARSKE

Eger
Somoló
Sopron
Hajos
Sodra Balaton
Szekszárd
Tokaj
Villány – Siklós
Badacsony

NEKI OD NAJPOZNATIJIH PROIZVOĐAČA VINA

Malatinszky
Takler
Gál Tibor
Weninger
Figula

NAJPOZNATIJE CRVENE SORTE GROŽĐA

Kadarka
Kékfrankos
Portugieser
Cabernet Sauvignon
Merlot
Pinot Noir

NAJPOZNATIJE BIJELE SORTE GROŽĐA

Furmint
Hárslevelü
Olaszrizling
Sauvignon Blanc
Chardonnay
Pinot Gris – Szürkebárat

tokaj

Iz pokrajine Tokaj nam dolazi poznato mađarsko vino Tokaji koje možemo svrstati među najpoznatija desertna vina svijeta. Tokaji se proizvodi od sorti grožđa Furmint, Harslevelu i Muskotaly. Grožđe se priprema na tradicionalan način tako da se suši prirodno te je napadnuto botritisom, plemenitom plijesni koja mu daje poseban okus. Takvo grožđe se naziva Aszu grožđe i dodaje se suhom bijelom vinu koje mora biti napravljeno samo od grožđa iz te regije.

Jačina slatkoće Tokaj Aszu se označava na etiketi u rasponu od 2 do 8 puttony-a. Zapremnini od 136 litara vina dodaje se više puttony-a ovisno o slatkoći koju želimo dobiti. Zatim slijedi starenje i odležavanje vina u drvenim bačvama u razmaku od 4 do 8 godina zavisno o tome koliko je u suho vino dodano puttonyos-a. Vino dobiveno od Aszu grožđa zovemo Essecia koja je gusta i tegljiva i gotovo medastog okusa.

NAJPOZNATIJI PROIZVOĐAČI TOKAJIA

Andante
Oremus
Chateau Pajzos
Hétszὄlὄ
Royal Tokaji

Postoje četiri osnovne razine Puttonyos- a koje nam govore koliko ostatka šećera se nalazi u vinu. Ovisno o njima Tokaji Aszu se razlikuju i po stilu. Tako okusi variraju od svježijih okusa voćnog štiha do okusa koji asociraju na suho voće. Skoro svi okusi imaju notu bačve u kojoj su odležavali. Naravno, sve ovisi o tehnici i proizvođaču vina.

Aszuˈ 3 puttonyos-a = 60 grama šećera po litri
Aszuˈ 4 puttonyos- a = 90 grama šećera po litri
Aszuˈ 5 puttonyos – a = 120 grama šećera po litri
Aszuˈ 6 puttonyos – a 150 grama šećera po litri

vina

U slučaju kada grožđe nije napadnuto plemenitom plijesni, botritisom proizvodi se Tokaji Szamorodni koji varira sa svojim postotcima šećera i sasvim je drugačiji stil vina nego Tokaji Aszu.

Za usporedbu, francuski Sauternes ima 90 grama šećera po litri, a njemački Trockenbeerenauslese ima 150 grama šećera po litri.

Aszuˈ Essencia koja sadržava 8 puttonyos sadrži ostatke šećera između 180 i 240 grama po litri te mora odležavati u bačvi najmanje deset godina.
Moj prvi susret sa Essenciom prilikom posjeta vinskog sajma u Beču nikada neće biti zaboravljen. To je jedan od onih jedinstvenih okusa koji se vječno pamti.

Neke od najboljih godina koje možete kupiti i pospremiti u svoje vinsko carstvo su 2000., 2002., 2003., 2006., 2009….

Autor: Sommelierka Jelena Šimić Valentić
Fotografije: Foter

Facebook Like Button